Με τα φορολογικά έσοδα να «τρέχουν»  πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού ενισχύοντας τα κρατικά ταμεία με έξτρα εισπράξεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει τις «ασκήσεις επί χάρτου» όσον αφορά τα μέτρα της ΔΕΘ με στόχο μέσα στον Αύγουστο να οριστικοποιηθεί η λίστα των παρεμβάσεων και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ηδη, στη δημοσιονομική «φαρέτρα» υπάρχουν 1,5 δισ. ευρώ. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα κρίνουν πολλά όμως για το αν μπορεί το πακέτο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, φτάνοντας ή ξεπερνώντας και τα 2 δισ. ευρώ τελικά, με βάση την πορεία της οικονομίας και των κρατικών εσόδων ως τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το πρώτο εξάμηνο του 2025 έδειξαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 4,667 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά περίπου 788 εκατ. ευρώ τον στόχο του προϋπολογισμού. Το πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων. Στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου έφτασαν τα 32,296 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο κατά 2,323 δισ. ευρώ ή 7,8%, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για ένα πιο ενισχυμένο πακέτο μειώσεων φόρων και παροχών για το 2026.

Τα σχέδια

Τα σενάρια για τα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν το 2026 προβλέπουν μεταξύ άλλων:

Αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων με στόχο την ελάφρυνση των φορολογουμένων που ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η προσθήκη ενός ενδιάμεσου συντελεστή στο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 10.001 ευρώ μέχρι και τα 20.000 ευρώ και η αναπροσαρμογή του εισοδήματος πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 44%.

  •  Μέτρα στήριξης οικογενειών με παιδιά.
  •  Κούρεμα των τεκμηρίων διαβίωσης.
  •  Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
  •  Στοχευμένες διορθώσεις στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
  •  Παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους, με «ψαλίδι» ή ακόμα και με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
  •  Εισοδηματικές ενισχύσεις στα Σώματα Ασφαλείας.
  •  Μέτρα για αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Μετά το μέτρο της επιστροφής ενός ενοικίου κάθε χρόνο σε ενοικιαστές, την υποχρεωτική πληρωμή των ενοικίων μέσω τραπεζών από το 2026, στο τραπέζι βρίσκονται η μείωση φόρων στα εισοδήματα από ενοίκια, αντικίνητρα για όποιους επιμένουν να διατηρούν κλειστά τα ακίνητά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και διευκολύνσεις σε αγοραστές πρώτης κατοικίας με δυνατότητα δανειοδότησης ακόμη και στο 100% της εμπορικής αξίας της, από 70%-80% που είναι σήμερα ο κανόνας, αρκεί ο δανειολήπτης να είναι για κάποια χρόνια ενοικιαστής και να μπορεί να δείξει πως πληρώνει κανονικά τα μισθώματα και τηρεί τις υποχρεώσεις του χωρίς οφειλές και καθυστερήσεις.