Μερικές ημέρες μετά την παρουσίαση ενός κατασκοπευτικού drone σε σχήμα κουνουπιού από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας της Κίνας, επιστήμονες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πεκίνου ανακοίνωσαν την ανάπτυξη μελισσών-cyborg. Πρόκειται για ζωντανές μέλισσες που ελέγχονται εξ αποστάσεως μέσω εμφυτευμένου μικροτσίπ που συνδέεται απευθείας με τον εγκέφαλό τους.
Η συσκευή αυτή είναι μικρότερη από έναν κόκκο αλατιού και τοποθετείται στην πλάτη της εργάτριας μέλισσας, με λεπτές βελόνες να εισχωρούν στον εγκέφαλό της. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στις δοκιμές οι μέλισσες ανταποκρίθηκαν στις εντολές σε ποσοστό 90%, αλλάζοντας κατεύθυνση αριστερά ή δεξιά όπως τους ζητήθηκε. Το πρότζεκτ δείχνει πως οι μέλισσες μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο σε στρατιωτικές επιχειρήσεις όσο και σε αποστολές διάσωσης.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξοπλίσουν τις μέλισσες με κάμερες, μικρόφωνα και αισθητήρες, επιτρέποντάς τους να εισχωρούν απαρατήρητες σε χώρους περιορισμένης πρόσβασης και να καταγράφουν πληροφορίες. Η ικανότητα καμουφλάζ, η υψηλή κινητικότητα και η ανθεκτικότητα σε δύσκολες συνθήκες καθιστούν τα έντομα αυτά ιδανικά για ρόλους ανίχνευσης και παρακολούθησης.
Η τεχνολογία βασίζεται στην αποστολή ηλεκτρικών παλμών στον οπτικό λοβό –το μέρος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις εικόνες– και έτσι οι επιστήμονες μπορούν να κατευθύνουν την πτήση. Η μέλισσα-cyborg λειτουργεί ως ιδανική πλατφόρμα για αποστολές σε περιβάλλοντα όπου η ανθρώπινη παρουσία είναι αδύνατη ή επικίνδυνη.
Το Πεκίνο φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τα έντομα αυτά σε αστικές επιχειρήσεις, αντιτρομοκρατία, εντοπισμό ναρκωτικών και στρατιωτικές δράσεις. Η Κίνα δεν είναι μόνη της: ΗΠΑ και Ιαπωνία αναπτύσσουν αντίστοιχες τεχνολογίες με έντομα-κατασκόπους. Ωστόσο, η πρακτική εφαρμογή αντιμετωπίζει ακόμη τεχνικές προκλήσεις.
Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας: αν γίνει μεγαλύτερη, το βάρος υπερβαίνει τις δυνατότητες της μέλισσας. Παράλληλα, η εγκεφαλική δομή διαφέρει ανά είδος εντόμου, άρα δεν είναι δυνατή η χρήση της ίδιας τεχνολογίας σε όλα.
Μέχρι σήμερα, ο ελαφρύτερος «τεχνητός εγκέφαλος» για έντομα είχε σχεδιαστεί στη Σιγκαπούρη, αλλά το βάρος του ήταν τριπλάσιο από τη νέα κινεζική συσκευή, γεγονός που υποδεικνύει τη ραγδαία πρόοδο της Κίνας στον τομέα των βιοτεχνολογιών και της μικροηλεκτρονικής. Οι συνέπειες για τη στρατιωτική τεχνολογία και την επιτήρηση είναι τεράστιες.