ΠΑΤΡΑ – ΣΟΚ! Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 60% μεταξύ 2017 και 2025

    Ημερομηνία:

    Καθώς χιλιάδες υποψήφιοι περιμένουν με αγωνία τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, η αναζήτηση φοιτητικής στέγης έχει ήδη μπει στο επίκεντρο για πολλές οικογένειες. Η επιλογή πόλης φοίτησης δεν βασίζεται πια μόνο σε ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά και σε οικονομικούς παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα τη διαβίωση των νέων φοιτητών.

    Ιδιαίτερα στις περιφερειακές πόλεις, όπου μέχρι πρόσφατα η φοιτητική κατοικία ήταν προσιτή, τα τελευταία χρόνια καταγράφονται αυξήσεις στα ενοίκια που καθιστούν την εύρεση κατοικίας πιο δύσκολη και ακριβή. Ο προϋπολογισμός των οικογενειών συχνά περιορίζει σημαντικά τις διαθέσιμες επιλογές, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι να αναγκάζονται να προσαρμόσουν τις σπουδές τους ή να αναζητούν λύσεις σε άλλες περιοχές.

    Ο προϋπολογισμός των 300 ευρώ/μήνα, που επί χρόνια αποτελούσε «γραμμή βάσης» για τις περισσότερες φοιτητικές οικογένειες, πλέον επαρκεί μόνο για μικρά, συχνά μη ανακαινισμένα διαμερίσματα κάτω των 25 τ.μ., ή στούντιο σε μη κεντρικές περιοχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Πάτρα, μια πόλη με έντονο φοιτητικό αποτύπωμα, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 55% μεταξύ 2017 και 2023, ενώ φέτος καταγράφεται επιπλέον άνοδος 5%-6%, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς αντίστοιχη ποιοτική αναβάθμιση των ακινήτων.

    Συγκεκριμένα στη περιοχή της Αγίας Σοφίας, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τ.μ. κυμαίνεται από 260€ έως 300€/μήνα, ενώ για κατοικία 30 τ.μ. – 45 τ.μ. αγγίζει ακόμη και τα 600€/μήνα για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή/και νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών.

    Οικονομικότερη λύση αποτελούν οι περιοχές Ταραμπούρα, Ζαρουχλεϊκά, Ψαροφαϊ και Πλατεία Παπανδρέου, όπου το κόστος μίσθωσης κατοικίας  έως 25τμ διαμορφώνεται από 220€ έως 250€/μήνα και για κατοικία από 30 τ.μ. – 45 τ.μ., κυμαίνεται από 260€/μήνα έως 400€/μήνα.

    Στο κέντρο της πόλης, στα Ψηλά Αλώνια, καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές μίσθωσης. Συγκεκριμένα, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25τμ κυμαίνεται από 280€/μήνα, για κατοικία από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ. αγγίζει ακόμη και τα 550€/μήνα και για κατοικία 50 τ.μ. – 60 τ.μ. ακόμη και τα 650€/μήνα. Οι άνωθεν τιμές αφορούν διαμερίσματα επιπλωμένα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

    Στην Πάτρα 435 (413 το 2024) ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

    ΠΑΤΡΑ - ΣΟΚ! Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 60% μεταξύ 2017 και 2025

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ηγουμενίτσα: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» και γκρέμισε τοίχο γηπέδου κατά τη διάρκεια καταδίωξης – ΦΩΤΟ

    Σκηνές από αστυνομική ταινία εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου...

    Νέο Προσοντολόγιο: Για πρώτη φορά διορισμοί στο Δημόσιο για δεκάδες χιλιάδες αποφοίτους νέων πανεπιστημιακών τμημάτων

    Σε ριζική αναμόρφωση και εμπλουτισμό του Προσοντολογίου – Κλαδολογίου...

    ΑΧΑΪΑ – ΤΩΡΑ: Παράσυρση πεζού στον Αλισσό

    Παράσυρση πεζού στον Ανω Αλισσό κοντά στα καταστήματα. Σύμφωνα...

    Χίος: Εισαγγελική παραγγελία για όσα διαδραματίστηκαν στους αγώνες πόλο Κ13

    Προκαταρκτική εξέταση για τη διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων, που...