Η Ελλάδα vs Τουρκία: Ποιος είναι πιο ισχυρός στρατιωτικά; ΠΙΝΑΚΑΣ

    Ημερομηνία:

    Σε επίπεδο ενεργού προσωπικού, η Τουρκία διατηρεί μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις εντός του ΝΑΤΟ, με πάνω από 355.000 στρατιώτες, ενώ η Ελλάδα αριθμεί περίπου 132.000. Η διαφορά αυτή αποτυπώνει τη διαφορετική πληθυσμιακή κλίμακα των δύο χωρών αλλά και την ευρύτερη στρατηγική προσέγγιση που ακολουθεί καθεμία. Στο πεδίο του στρατού ξηράς, η Τουρκία υπερέχει σε αριθμό αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων, ωστόσο η Ελλάδα διατηρεί σημαντικές δυνάμεις με υψηλό βαθμό εκπαίδευσης και διαθεσιμότητας. Στην αεροπορική ισχύ, οι δύο χώρες διαθέτουν παραπλήσιο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών, αλλά η Ελλάδα ενισχύεται τα τελευταία χρόνια με υπερσύγχρονα αεροσκάφη όπως τα Rafale και τον εκσυγχρονισμό των F-16 σε επίπεδο Viper.

    Το ναυτικό των δύο χωρών παρουσιάζει επίσης ισορροπία, με μικρές διαφορές σε φρεγάτες και υποβρύχια. Η Ελλάδα, ωστόσο, κατέχει τεχνολογικό πλεονέκτημα χάρη στην παρουσία των υποβρυχίων τύπου «Παπανικολής», τα οποία φέρουν προηγμένα χαρακτηριστικά απόκρυψης και πλήγματος, καθιστώντας τα από τα πιο αποτελεσματικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Στον τομέα των αμυντικών δαπανών, η Ελλάδα δαπάνησε περίπου 6,22 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3% του ΑΕΠ της, ένα από τα υψηλότερα στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, από την άλλη, δαπάνησε περίπου 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια, που ωστόσο αντιστοιχεί μόνο στο 1,5% του ΑΕΠ της, γεγονός που καταδεικνύει τη διαφορετική προτεραιοποίηση της άμυνας στις δύο χώρες.

    Ακολουθεί συγκριτικός πίνακας:

    Τομέας Ελλάδα Τουρκία
    Ενεργό Στρατιωτικό Προσωπικό 132.000 355.200
    Άρματα Μάχης 1.341 2.492
    Τεθωρακισμένα Οχήματα 398 650
    Μαχητικά Αεροσκάφη 193 205
    Φρεγάτες 13 16
    Υποβρύχια 11 (μεταξύ αυτών τα «Παπανικολής») 12
    Αμυντικές Δαπάνες (2023) €6,22 δισ. (3% ΑΕΠ) $15,8 δισ. (1,5% ΑΕΠ)

    Παρά τις αριθμητικές διαφορές, η Ελλάδα συνεχίζει να επενδύει σε στρατηγικά μέσα υψηλής τεχνολογίας, επιδιώκοντας την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος και την επίτευξη ισορροπίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον, η ποιότητα και η ετοιμότητα του στρατεύματος αποτελούν συχνά πιο κρίσιμους παράγοντες από την απλή αριθμητική υπεροχή.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Επίθεση λυκόσκυλου στην Πλ. Πίνδου – Σκότωσε μικρότερο… δάγκωσε τον ιδιοκτήτη

    Αναστάτωση στο Ψαροφάι στην Πάτρα. Σύμφωνα με ανάρτηση που έγινε...

    Faithless, Armin van Buuren, Boris Brejcha, Alesso & 14 ακόμα DJs-θρύλοι: Το Primer φέρνει στο ΟΑΚΑ το πιο δυνατό line-up της χρονιάς

    Η Αθήνα δεν υπήρξε ποτέ “πρωτεύουσα” της ηλεκτρονικής σκηνής...

    Νεκρή φώκια στο Αμόνι Κορινθίας

    Μία νεκρή φώκια εντοπίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην θαλάσσια περιοχή στο...

    US Open: Τσιτσιπάς και Μπαντόσα χώρισαν και δεν θα παίξουν μαζί στη Νέα Υόρκη

    Χώρισαν και όπως ήταν φυσικό δεν θα παίξουν ως...