ΕΦΚΑ: Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον εισφορές στο τέλος Ιουλίου

    Ημερομηνία:

    Σχεδόν 200.000 μισθωτοί με παράλληλη δραστηριότητα ως ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται από τον e-ΕΦΚΑ να τακτοποιήσουν τις επιπλέον εισφορές που προέκυψαν μετά την εκκαθάριση της προηγούμενης χρονιάς. Ο ασφαλιστικός φορέας αποστέλλει ειδοποιητήρια στους υπόχρεους, ζητώντας να καταβάλουν τις οφειλές έως το τέλος Ιουλίου.

    Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είχαν πληρώσει χαμηλότερα ποσά από όσα προέβλεπε η νομοθεσία και τώρα θα πρέπει να καταβάλουν τη διαφορά. Οι οφειλές αφορούν μισθωτούς που παράλληλα διατηρούν «μπλοκάκι» για παροχή υπηρεσιών.

    Ποιοι καλούνται να πληρώσουν

    Η αποπληρωμή θα γίνει σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι μισθωτοί που έχουν και δεύτερη απασχόληση ως ελεύθεροι επαγγελματίες, απαλλάσσονται από τις εισφορές για το «μπλοκάκι» μόνο αν οι εισφορές από τον μισθό καλύπτουν το ποσό της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας μη μισθωτών, δηλαδή 285,88 ευρώ για το 2024.

    Όσοι κατέβαλαν λιγότερα, καλούνται να πληρώσουν τη διαφορά για όλο το έτος. Για νέους επαγγελματίες με δραστηριότητα έως 5 έτη, ισχύει η απαλλαγή αν καλύπτεται το ποσό της πρώτης κατηγορίας, δηλαδή 238,23 ευρώ. Η διαφορά μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας δεν θεωρείται οφειλή για αυτή την περίοδο.

    Πιστωτικά και συμψηφισμοί

    Σε περιπτώσεις όπου η εκκαθάριση δείχνει ότι κάποιος έχει πληρώσει περισσότερα, θα γίνει επιστροφή ή συμψηφισμός με τρέχουσες οφειλές. Αν κάποιος εργάζεται με «μπλοκάκι» στον ίδιο εργοδότη που τον αμείβει και ως μισθωτό, δεν ισχύει η απαλλαγή και πληρώνει εισφορές και για τις δύο δραστηριότητες.

    Οι ειδοποιήσεις αποστέλλονται ηλεκτρονικά, ενώ οι υπόχρεοι πρέπει να θυμούνται πως οι περσινές οφειλές θα εξοφλούνται μαζί με τις τρέχουσες εισφορές, όπως καθορίζονται από την ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει.

    Η καθυστέρηση πληρωμής οδηγεί σε έλεγχο από τον Φορέα, που μπορεί να αναζητήσει το χρεωστικό υπόλοιπο σε τακτική βάση, διασφαλίζοντας ότι η είσπραξη θα ολοκληρωθεί.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μήνυμα της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας για την 51η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

    Με την ευκαιρία της αυριανής 51ης Επετείου από την...

    Η ψυχρή αλήθεια για τη “θεραπεία” με κρύο νερό

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://ygeiasthemata.gr/%ce%b7-%cf%88%cf%85%cf%87%cf%81%ce%ae-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%ba/

    Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής για εξαγωγές: Ανάγκη να στηριχθούν ευάλωτοι κλάδοι απέναντι στους δασμούς Tραμπ

    Με φόντο τις πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ...