Κατά καιρούς, οι επενδυτές επιθυμούν να αναζητούν νέες ιδέες εκτός του κόσμου των αγορών.
Στο τελευταίο κομμάτι για το ενημερωτικό του δελτίο «Owenomics», ο Όουεν Λαμόντ της Acadian Asset Management έκανε ακριβώς αυτό με τη νέα τρέλα που επικρατεί με τις κούκλες Labubu, που έχουν αποκτήσει στρατιές οπαδών σε όλο τον κόσμο.
Εκ πρώτης όψεως, μεταδίδει το Marketwatch, μπορεί να μην φαίνεται ότι οι επενδυτές έχουν πολλά να μάθουν από το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού που φαίνεται να έχει εμπνεύσει στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο η συλλογή αυτών των μικροσκοπικών κούκλων που μοιάζουν με trolls.
Αλλά ο Λαμόντ κατάφερε να εντοπίσει μερικούς ενδιαφέροντες παραλληλισμούς. Για να διευκρινίσει, δεν πιστεύει ότι η τρέλα των Labubu είναι μια επανάληψη της φούσκας των Beanie Babies που άνθισε τη δεκαετία του 1990 – όχι ακόμα, τουλάχιστον. Παρόλα αυτά, η τελευταία μανία με τα παιχνίδια μας λέει κάτι σημαντικό για αυτή τη στιγμή της οικονομικής ιστορίας, δήλωσε ο Λαμόντ.
Το ρίσκο θεωρείται καλό
Σύμφωνα με τη θεωρία της διαχείρισης χαρτοφυλακίου, οι επενδυτές στοχεύουν στη μεγιστοποίηση των αποδόσεων με παράλληλη ελαχιστοποίηση του κινδύνου.
Αλλά αυτές τις μέρες, οι μεμονωμένοι επενδυτές έχουν ανατρέψει αυτή την πρακτική. Αντί να επιμένουν σε σταθερές, ασφαλείς επενδύσεις όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, όσοι συναλλάσσονται στις αγορές της Robinhood και άλλες πλατφόρμες χρηματιστηριακών συναλλαγών στρέφονται όλο και περισσότερο προς ριψοκίνδυνα προϊόντα όπως τα δικαιώματα προαίρεσης, τα μοχλευμένα ETF και οι μετοχές τύπου penny.
Αυτή η αυξανόμενη όρεξη για ρίσκο αντικατοπτρίζεται επίσης από την τρέλα του Labubu. Αντί να γνωρίζει ένας θαυμαστής ποια κούκλα αγοράζει εκ των προτέρων, τα Labubu καταφθάνουν σε τυφλά κουτιά (blind boxes) που στη συνέχεια αγοράζονται χωρίς καμία γνώση του περιεχομένου τους. Αυτό προσδίδει στην εμπειρία προσμονή και μια πικάντικη γεύση ρίσκου. Αυτό έχει επίσης βοηθήσει κάποιους να πληρώσουν υψηλά ασφάλιστρα για κάποιες από αυτές τις κούκλες στη δευτερογενή αγορά.
Ο προφανής παραλληλισμός εδώ είναι μεταξύ της Labubu και των κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin. Η εταιρεία που εμπορεύεται και πωλεί τα παιχνίδια, έχει χρησιμοποιήσει την τεχνητή σπανιότητα προς όφελός της. Εν μέρει ως αποτέλεσμα, η μετοχή της έχει αυξηθεί σχεδόν 200% από τις αρχές του 2025.
«Κάθε απατεώνας ξέρει ότι το κόλπο είναι να κάνεις το θύμα να επενδύσει στην “απάτη”, κάνοντάς το να έρθει μόνο του σε σένα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα κρυπτονομίσματα: το αφήγημα λέει ότι είναι σπάνια κι επομένως πολύτιμα. Και στις δύο περιπτώσεις, η σπανιότητα είναι τεχνητή — αλλά η συμπεριφορά που προκαλεί είναι απολύτως πραγματική», εξηγεί ο Λαμόντ.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει η οδός μέσω της οποίας η συμπεριφορά των διασημοτήτων επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών, και αυτό ισχύει σίγουρα όσον αφορά τα Labubu, παρατήρησε ο Λαμόντ. Οι φωτογραφίες διασημοτήτων όπως η Lisa από την Blackpink, η Dua Lipa και η Rihanna με τα Labubus τους που προβάλλονται στο TikTok και το Instagram έχουν βοηθήσει στη διάδοση αυτής της Labubumania.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν επίσης όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη διάδοση της απήχησης αυτού που ο Λαμόντ περιέγραψε ως «επιβλαβές οικονομικό περιεχόμενο».
Ο Λαμόντ δεν διευκρίνισε, αλλά βλέποντας κάποιον να κάνει γνωστό ότι η διαπραγμάτευση ριψοκίνδυνων προϊόντων όπως τα δικαιώματα προαίρεσης στο Reddit αφήνει μεγάλα κέρδη, μπορεί να εμπνεύσει άλλους να δοκιμάσουν κάτι παρόμοιο. Αναπόφευκτα, δεν θα είναι όλοι τόσο τυχεροί όσο αυτός που έκανε την ανάρτηση.