Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Άννα Μαστοράκου και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνουν τον γενικό πληθυσμό και τις ευπαθείς ομάδες, παρέχοντας οδηγίες και μέτρα προφύλαξης για την πρόληψη επιπτώσεων από υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα.
Προστατευτικά μέτρα κατά την διάρκεια του καύσωνα – Γενικές οδηγίες προφύλαξης:
Ø Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, την άσκοπη μετακίνηση και το βάδισμα για πολλή ώρα κάτω από τον ήλιο.
Ø Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία, κυρίως κατά τις μεσημβρινές ώρες.
Ø Φοράτε καπέλο, σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου, ελαφριά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
Ø Κάνετε πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ø Προτιμήστε μικρά και ελαφριά γεύματα, περιορίστε τα λιπαρά, τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά.
Ø Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και φυσικούς χυμούς).
Ø Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.
Ø Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς.
Ειδική σύσταση:
· Οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι εγκυμονούσες και θηλάζουσες μητέρες, οι χρόνιοι πάσχοντες, τα άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο ευάλωτοι σε υψηλές θερμοκρασίες και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.
· Οι οικογένειες που φροντίζουν ηλικιωμένα άτομα πρέπει να εξασφαλίσουν την καθημερινή τους παρακολούθηση.
· Άτομα με χρόνια νοσήματα οφείλουν να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για ενδεχόμενη προσαρμογή της φαρμακευτικής τους αγωγής.
· Τα βρέφη να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρά ντυμένα, με τα άκρα ελεύθερα, και η ενυδάτωσή τους να εξασφαλίζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου.
Ιδιαίτερη προσοχή:
Στη θερμοπληξία, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε ευπαθείς ομάδες, με συμπτώματα όπως: ξαφνική αύξηση θερμοκρασίας σώματος, κόκκινο και ξηρό δέρμα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού. Σε τέτοια περίπτωση: Μέχρι να διακομιστεί το άτομο σε υγειονομική μονάδα, συνίσταται μεταφορά του σε δροσερό, σκιερό και καλά αεριζόμενο χώρο, αφαίρεση ρούχων, τοποθέτηση κρύων επιθεμάτων σε μασχάλες, λαιμό και βουβωνική περιοχή, ή ψεκασμός με κρύο νερό, και παροχή μικρών ποσοτήτων δροσερών υγρών (μόνο εάν μπορεί να καταπιεί).