Η Πάτρα αντάμωσε με το ρεμπέτικο και την χορευτική παράδοση

    Ημερομηνία:

    H Πάτρα το βράδυ της Παρασκευής 25 Ιουλίου αντάμωσε με το ρεμπέτικο τραγούδι και την μακρόχρονη χορευτική παράδοση που έχει αυτό στην Αχαϊκή πρωτεύουσα. Αφορμή για να ξυπνήσουν οι μνήμες και να καταδειχθεί πόσο επίκαιρο παραμένει το ρεμπέτικο τραγούδι στην περιοχή, ήταν η συναυλία αφιέρωμα που επιμελήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ ο μουσικός, εθνομουσικολόγος και ερευνητής της Μουσικής Ακαδημίας Sibelius (Πανεπιστήμιο Τεχνών του Ελσίνκι) Σπύρου Δελέγκου. Κυρίαρχο στοιχείο της συναυλίας, αποτέλεσαν η μουσική και ο χορός, ως δύο αναπόσπαστες εκφάνσεις της λαϊκής μας έκφρασης, που ήταν και οι πρωταγωνιστές της βραδιάς. Στη διάρκεια της συναυλίας παρουσιάστηκαν αντιπροσωπευτικά τραγούδια του ρεμπέτικου σημαντικών δημιουργών, όπως οι Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης καθώς και Μικρασιάτες συνθέτες(Παναγιώτης Τούντας και ο Βαγγέλης Παπάζογλου).

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη μνήμη του Μπάμπη Γκολέ, του μεγάλου Πατρινού ερμηνευτή και αναβιωτή του ρεμπέτικου τραγουδιού, τον οποίο τίμησαν μουσικά επί σκηνής ορισμένοι από τους συνεργάτες και φίλους του.

    Η μουσική παρουσίαση πλαισιώθηκε από χορευτικά δρώμενα βασισμένα στην ιδιαίτερη χορευτική παράδοση που έχει διαμορφωθεί ιστορικά στην Πάτρα γύρω από το ρεμπέτικο τραγούδι.

    Το Χορευτικό Τμήμα Δήμου Πάτρας υπό την καθοδήγηση του Χρήστου Γιαννόπουλου, καθώς και σημαντικοί Πατρινοί βιωματικοί χορευτές – ζωντανοί φορείς αυτής της παράδοσης – παρουσίασαν χαρακτηριστικές χορευτικές επιτελέσεις όπως το λεγόμενο «ταμπαχανιώτικο» χασάπικο και ζεϊμπέκικο, αναδεικνύοντας την τοπική πολιτισμική ταυτότητα στο πλαίσιο της αστικής λαϊκής μουσικής.

    Συμμετείχε εξαμελές μουσικό σχήμα με εκλεκτούς καλλιτέχνες από την Πάτρα και την Αθήνα: Γιώργος Γκριζιώτης: τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι, Σπύρος Δελέγκος: κιθάρα, τραγούδι, Ανδρέας Σταματόπουλος: ακορντεόν, τραγούδι,Σενίχ Ούνδεγερ: βιολί,Σωτήρης Παπατραγιάννης: μπαγλαμάς, τραγούδι, Ιφιγένεια Ιωάννου: τραγούδι

    Το αφιέρωμα παρακολούθησε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμούς, Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας Αποστόλης Αγγελής, ο αντιδήμαρχος αθλητισμού και πρασίνου Παναγιώτης (Τάκης) Πετρόπουλος, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι.

     

    Η Πάτρα αντάμωσε με το ρεμπέτικο και την χορευτική παράδοση Η Πάτρα αντάμωσε με το ρεμπέτικο και την χορευτική παράδοση Η Πάτρα αντάμωσε με το ρεμπέτικο και την χορευτική παράδοση Η Πάτρα αντάμωσε με το ρεμπέτικο και την χορευτική παράδοση Η Πάτρα αντάμωσε με το ρεμπέτικο και την χορευτική παράδοση Η Πάτρα αντάμωσε με το ρεμπέτικο και την χορευτική παράδοση Η Πάτρα αντάμωσε με το ρεμπέτικο και την χορευτική παράδοση Η Πάτρα αντάμωσε με το ρεμπέτικο και την χορευτική παράδοση Η Πάτρα αντάμωσε με το ρεμπέτικο και την χορευτική παράδοση Η Πάτρα αντάμωσε με το ρεμπέτικο και την χορευτική παράδοση Η Πάτρα αντάμωσε με το ρεμπέτικο και την χορευτική παράδοση Η Πάτρα αντάμωσε με το ρεμπέτικο και την χορευτική παράδοση Η Πάτρα αντάμωσε με το ρεμπέτικο και την χορευτική παράδοση

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΣΟΚ Αχαΐας: Επισκέψεις σε Νοσοκομεία στο πλαίσιο των προσυνεδριακών δράσεων-ΦΩΤΟ

    Στο πλαίσιο των προσυνεδριακών δράσεων στην Αχαΐα, ο Υπεύθυνος...

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Ανάδοχος το καλοκαίρι για ένα σημαντικό έργο στο Πανεπιστήμιο – φωτό πώς θα αλλάξει

    Το Πανεπιστήμιο αλλάζει όψη και μεταμορφώνει τους εξωτερικούς χώρους....

    Εσωκομματικές Ν.Δ την Κυριακή-Πού θα ψηφίσουν τα 18.000 μέλη στην Αχαΐα

    Η τοπική κομματική οργάνωση της Αχαΐας, βρίσκεται στο επίκεντρο...

    Πάτρα: Διαγωνισμός σχεδίου προσβασιμότητας ΑμΕα

    Διαγωνισμός σχεδίου, με τίτλο «Ζωγραφίζω-Αποστιγματίζω», πραγματοποιείται από την Περιφερειακή...