Ο Καναδάς ανακοίνωσε πως θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος υπό προϋποθέσεις

    Ημερομηνία:

    Ο Καναδάς σχεδιάζει να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος στα Ηνωμένα Έθνη τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

    Ο Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σχεδιαζόμενη κίνηση εξαρτάται από ορισμένες προϋποθέσεις – συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης της Παλαιστινιακής Αρχής για ριζική μεταρρύθμιση της διακυβέρνησής της και για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών το 2026 στις οποίες η Χαμάς δεν θα μπορεί να διαδραματίσει κανέναν ρόλο.

    «Ο Καναδάς έχει από καιρό δεσμευτεί σε μια λύση δύο κρατών, ένα ανεξάρτητο, βιώσιμο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος που θα συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια με το κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο Κάρνεϊ, πλαισιωμένος από την υπουργό Εξωτερικών Ανίτα Ανάντ.

    «Ο Καναδάς σκοπεύει να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης στην 80ή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Κάρνεϊ. «Σκοπεύουμε να το κάνουμε αυτό επειδή η Παλαιστινιακή Αρχή έχει δεσμευτεί να ηγηθεί των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και  έχει επίσης δεσμευτεί να μην στρατιωτικοποιήσει το κράτος της Παλαιστίνης», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.

    Ο πρωθυπουργός του Καναδά δήλωσε επίσης ότι «καταδικάζει το γεγονός ότι το Ισραήλ επέτρεψε να εκτυλιχθεί μια καταστροφή στη Γάζα».

    Η ανακοίνωση του Καναδού πρωθυπουργού έρχεται μετά από συνομιλία που είχε με τον Μαχμούντ Αμπάς νωρίτερα και ακολουθεί παρόμοιες δεσμεύσεις από άλλες χώρες.

    GLEARNET
    Το Ισραήλ καταδικάζει την πρόθεση του Καναδά να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης

    Η διπλωματία του Ισραήλ καταδίκασε την πρόθεση της κυβέρνησης του Καναδά να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση που έκανε ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ λίγο νωρίτερα μέρος «διεστραμμένης εκστρατείας διεθνούς πίεσης» που θα «σκληρύνει τη θέση της Χαμάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε κρίσιμη στιγμή».

    «Το να αναγνωρίζεται παλαιστινιακό κράτος απούσης υπεύθυνης κυβέρνησης, θεσμών που λειτουργούν και κυβέρνησης με καλές προθέσεις» είναι ισοδύναμο με την «επιβράβευση και τη νομιμοποίηση της τερατώδους βαρβαρότητας της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023», ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η πρεσβεία του Ισραήλ στην Οτάβα.

    Η Γαλλία χαιρετίζει την απόφαση του Καναδά, θέλει να συνεχιστεί αυτή η «δυναμική»

    Η προεδρία της Γαλλίας χαιρέτισε την πρόθεση του Καναδά να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο και διαβεβαίωσε πως θα «συνεχίσει τις προσπάθειές της» ώστε και άλλα κράτη να κάνουν το ίδιο.

    «Χαιρόμαστε για τη δυνατότητα που θα μας δοθεί να συνεργαστούμε με τον Καναδά για να δώσουμε νέα ώθηση στην προοπτική της ειρήνης στην περιοχή» της Εγγύς Ανατολής, ανέφερε το Ελιζέ. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε και άλλες χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή τη δυναμική» ενόψει της ΓΣ, συνέχισε, προσθέτοντας πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε με τον Καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ «λίγο νωρίτερα» χθες για το ζήτημα αυτό.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Προμηθέας: Ξεκίνημα με το δεξί στο BCL – Λύγισε τη Χάιντελμπεργκ!

    Δυνατή πρεμιέρα για τον Προμηθέα. Η ομάδα του Γιώργου Λιμνιάτη νίκησε με...

    Ανακρίνονται τα δύο θετά παιδιά της Γερμανίδας Δημάρχου που χαροπαλεύει μετά τις 13 μαχαιριές

    Τη στιγμή που κάθε λεπτό που περνά είναι κρίσιμο...

    Πάτρα: Πώς έκλεψαν τον γείτονα του Περικλή Νταβλούρου μέσα σε 7 λεπτά! Η περιγραφή σοκάρει

    Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές και την τοπική κοινωνία...

    Πάτρα: Οι «Υποκριτές» κλείνουν 15 χρόνια και το γιορτάζουν µε τρεις παραστάσεις

    Η θεατρική οµάδα «Υποκριτές» κλείνει φέτος 15 χρόνια ζωής και...