Τα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα που θέλει η Ελλάδα να εξαιρεθούν από τους δασμούς Τραμπ: Ελιές, φέτα, κρασί, γιαούρτι και ελαιόλαδο

    Ημερομηνία:

    Την επισημοποίηση της συμφωνίας ΕΕ- ΗΠΑ για τους δασμούς αναμένουν στο οικονομικό επιτελείο, προκειμένου σε συνέχεια, μέσω διμερών συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να επιτευχθεί η εξαίρεση των ελληνικών προϊόντων. Πρόκειται κυρίως για το ελαιόλαδο, τη φέτα, το γιαούρτι, το κρασί και τις ελιές που αποτελούν προϊόντα ΠΟΠ και στηρίζουν, συν τοις άλλοις, το εξαγωγικό «αποτύπωμα» της χώρας, και ήδη μελετώνται όλες οι πτυχές των επόμενων κινήσεων.

    Εξάλλου, εκτός από την αποφυγή πληγμάτων στους Έλληνες παραγωγούς, στόχος της συμφωνίας είναι να μην καταστεί ελλειμματικό το ισοζύγιο με τις ΗΠΑ, το οποίο σήμερα είναι ελαφρά πλεονασματικό, καθώς οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ανήλθαν πέρυσι σε 2,4 δισ. ευρώ, ενώ οι αμερικανικές εισαγωγές διαμορφώθηκαν σε 2,16 δισ. ευρώ.

    Το «στίγμα» για τις κυβερνητικές σκέψεις έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος κατ’ αρχάς ανέφερε ότι η συμφωνία «αποτρέπει έναν εμπορικό πόλεμο με αλυσιδωτές συνέπειες» και «διασφαλίζει τη διατλαντική ενότητα». Ωστόσο, πρόσθεσε με έμφαση ότι «η Ελλάδα θα ήθελε ένα χαμηλότερο ποσοστό δασμών, ιδανικά μηδενικό. Το 15% είναι μεν χαμηλότερο από το αρχικό σχέδιο, αλλά εξακολουθεί να βαραίνει».

    Ο υπουργός έστειλε και μήνυμα προς το εσωτερικό της Ευρώπης. Δήλωσε ότι «δεν γίνεται να μιλάμε για ενιαία αγορά και να έχουμε ακόμη εσωτερικά εμπόδια που λειτουργούν σαν ενδοευρωπαϊκοί δασμοί. Στη μεταποίηση φτάνουν το 45% και στις υπηρεσίες το 110%. Αυτά είναι εμπόδια που πρέπει να καταρρεύσουν», παραπέμποντας και σε σχετικές αναφορές του Μάριο Ντράγκι.

    Για την περίοδο 2000-2024, η μέση ετήσια αξία των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ ανά κατηγορία προϊόντων είχε ως εξής (εντός παρένθεσης η αξία σε εκατ. ευρώ): Αλιεύματα- Ψάρια (18,4), Λαχανικά (1), Φρούτα (14), Ροφήματα (1), Ελαιώδεις καρποί (2), Παρασκευασμένα λαχανικά, φρούτα εκτός από ελιές (60), Κρασιά (10), Τσιμέντα υδραυλικά (65), Ορυκτά καύσιμα (320), Φαρμακευτικά (2), Υλικά (23), Χάλυβας (7), Τεχνουργήματα από χάλυβα (74), Αργίλιο (80), Μηχανήματα (28,3), Ηλεκτρικές συσκευές (71,8), Αεροπλοΐα (57,5), Ελιές (100), Ελαιόλαδο (30) και Τυρί φέτα (27).

    Το Γραφείο Προϋπολογισμού προτείνει, εξάλλου, να στηριχθούν στοχευμένα οι εξαγωγικοί κλάδοι που είναι πιο ευάλωτοι σε δυσμενείς εμπορικές διαταραχές, να υπάρξει ανακατεύθυνση των εξαγωγών προς νέες διεθνείς αγορές, παρότι αυτή συνεπάγεται κόστος, και να εξεταστούν προσωρινά μέτρα ανακούφισης των πληττόμενων εξαγωγέων. Όπως είναι οι μειώσεις μη μισθολογικού κόστους ή ενέργειας, με στόχο την άμεση ελάφρυνσή τους, τη διατήρηση της απασχόλησης και της επιχειρησιακής συνέχειας, καθώς και να υλοποιηθούν πρωτοβουλίες κατάρτισης για την ενίσχυση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση, πώς θα γίνεται το «κούρεμα» – Πίνακες και παραδείγματα

    Στη βάση τεσσάρων κατηγοριών που επιδοτούν την ισοτιμία στο ελβετικό φράγκο διαμορφώθηκε η νέα...

    Ρόγια Καρίμι: Από «νύφη-παιδί» στο Αφγανιστάν, σε μία από τις κορυφαίες μπόντι μπίλντερ της Ευρώπης

    Φορώντας ένα μπικίνι στολισμένο με κρυστάλλους και με το...

    ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ: Τι λέει ο 25χρονος που κρατούσε το παιδί αγκαλιά και έπεσαν από τη μάντρα

    Ο 25χρονος που συνελήφθη για την τραγωδία με τον...

    ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ: Πώς ο πολιτισμός μπορεί να γίνει δημιουργικό αντίβαρο και εργαλείο ανάπτυξης

    του Ιάσωνα Φωτήλα, Υφυπουργού Πολιτισμού  Ζούμε σε μια εποχή όπου...