Το καλαμάρι αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα σχετικά οικονομικό, εύκολο και γρήγορο στη μαγειρική θαλασσινό. Η λεπτή γεύση του ταιριάζει απόλυτα με κλασικές ιταλικές συνταγές, όπως η πολύχρωμη και αρωματική καπονάτα (Caponata), προσφέροντας ένα γευστικό αποτέλεσμα που ικανοποιεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Η συνταγή του Gordon Ramsay για τραγανό καλαμάρι με caponata είναι ιδανική επιλογή για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μερίδες: 4
Δυσκολία: Μέτρια
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 30 λεπτά
Βαθμολογία: 5 από 5 (7 αξιολογήσεις)
Υλικά για τη συνταγή
Για το καλαμάρι
800γρ καθαρισμένο καλαμάρι (περίπου 3 μεγάλα σωληνάρια)
150γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας καγιέν ή σκόνη τσίλι
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Για την caponata
1 μεγάλο μελιτζάνα
4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κλωναράκια σέλερι, κομμένα
250γρ ντοματίνια
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο
150γρ πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι
30γρ κάππαρη, ξεπλυμένη αν είναι αλμυρή
Μια χούφτα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
Μέθοδος
Βήμα 1
Για την προετοιμασία του καλαμαριού, τοποθετήστε το καλαμάρι σε μια επιφάνεια και ανοίξτε το προσεκτικά με ένα μακρύ, λεπτό μαχαίρι κατά μήκος της πλευράς του. Ανοίξτε το σε επίπεδο φύλλο και ξύστε τυχόν υπολείμματα μεμβράνης.
Χρησιμοποιήστε την άκρη του μαχαιριού για να κάνετε ελαφριές σχισμές στο κρέας του καλαμαριού σε σχήμα ρόμβου, προσέχοντας να μην το κόψετε τελείως. Κόψτε το καλαμάρι σε μεγάλες τρίγωνες λωρίδες, έτοιμο για αλεύρωμα και τηγάνισμα.
Βήμα 2
Για την caponata, κόψτε τη μελιτζάνα σε ομοιόμορφους κύβους: κόψτε την κατά μήκος σε φέτες περίπου 1 εκ. πάχους, στη συνέχεια κόψτε τις σε λωρίδες και τέλος σε τετράγωνα.
Βήμα 3
Ζεστάνετε μισό από το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Τηγανίστε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, προσθέστε τη μελιτζάνα και συνεχίστε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει. Ρίξτε το σε σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ.
Βήμα 4
Ρίξτε το λάδι από το μπολ πίσω στο τηγάνι και προσθέστε φρέσκο λάδι. Τηγανίστε το σέλερι, τα ντοματίνια και το σκόρδο μαζί.
Πασπαλίστε με τη ζάχαρη, ρίξτε το ξύδι και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά μέχρι τα ντοματίνια να αρχίσουν να απελευθερώνουν το χυμό τους.
Βήμα 5
Ρίξτε πίσω στο τηγάνι την μελιτζάνα και το κρεμμύδι μαζί με το σέλερι. Προσθέστε τις ελιές, την κάππαρη και τον βασιλικό και ανακατέψτε καλά. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά μέχρι να σιγοβράσουν, στη συνέχεια αλατοπιπερώστε. Σβήστε τη φωτιά, ρίξτε το υπόλοιπο λάδι και αφήστε στην άκρη.
Βήμα 6
Λίγο πριν από το τηγάνισμα, ρίξτε το καλαμάρι σε ένα μεγάλο μπολ. Κοσκινίστε το αλεύρι και την καγιέν πάνω από το καλαμάρι, ανακατέψτε καλά και αλατοπιπερώστε.
Ρίξτε το καλαμάρι πίσω στο σουρωτήρι και χτυπήστε το για να αφαιρέσετε την περίσσεια αλευριού.
Βήμα 7
Ρίξτε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα μεγάλο τηγάνι, έτσι ώστε να έχει βάθος περίπου 1 εκ. Ζεστάνετε το λάδι μέχρι να αρχίσει να σφυρίζει όταν ρίξετε λίγο αλεύρι.
Τηγανίστε το καλαμάρι σε δόσεις για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει και να γίνει κριτσανιστό.
Όταν είναι έτοιμο, χρησιμοποιήστε τσιμπίδες για να το βγάλετε και να το τοποθετήσετε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Βήμα 8
Βάλτε την caponata σε ένα μεταλλικό δακτύλιο 10 εκ. ή απλά φτιάξτε έναν πύργο στη μέση ενός πιάτου. Χρησιμοποιήστε την πίσω πλευρά του κουταλιού για να πιέσετε ελαφρά την caponata και να ισιώσετε την κορυφή του πύργου.
Σηκώστε προσεκτικά τον δακτύλιο, κρατώντας τον πύργο της caponata. Τοποθετήστε πέντε ή έξι κομμάτια καλαμαριού γύρω από την caponata σαν πέταλα γύρω από ένα λουλούδι και σερβίρετε αμέσως.
Συμβουλή
Η caponata είναι υπέροχη και ως σάλτσα για ζυμαρικά και ταιριάζει επίσης πολύ καλά με ψητό τόνο, κοτόπουλο, τηγανητό μοσχάρι ή χοιρινό.
Προετοιμασία για τη συνατγή
Το καλαμάρι μπορεί να προετοιμαστεί, τεμαχιστεί σε κομμάτια την προηγούμενη ημέρα, ώστε να είναι έτοιμο για αλεύρωμα λίγο πριν από το τηγάνισμα.
Οι συνταγές με βάση την ντομάτα, όπως η caponata, γίνονται πιο νόστιμες όταν σερβίρονται χλιαρές – αφού οι γεύσεις έχουν αναπτυχθεί και εναρμονιστεί.
Μπορείτε να ετοιμάσετε την caponata την προηγούμενη ημέρα και απλά να την ξαναζεστάνετε μέχρι να είναι ζεστή, όχι καυτή.
Αν την ετοιμάσετε εκ των προτέρων, προσθέστε τον βασιλικό λίγο πριν από στο σερβίρισμα για να διατηρηθεί η φρεσκάδα του.