Ελαιόλαδο – Κομισιόν: Οι εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή και οι εισαγωγές από την Τυνησία

    Ημερομηνία:

    Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων εβδομάδων αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου για την περίοδο 2025/2026 σε Ισπανία και Πορτογαλία, όπως σημειώνει η νέα έκθεση προοπτικών γεωργικών αγορών της ΕΕ που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η παραγωγή που ξεκινά τον Οκτώβριο του 2025 ενδέχεται να είναι μειωμένη, εξαιτίας των συνθηκών καύσωνα που επικράτησαν σε περιοχές της Ιβηρικής χερσονήσου, βασικούς παραγωγικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού ελαιολάδου.

    Παρά τις ανησυχίες για την επόμενη χρονιά, τα τελικά αποθέματα ελαιολάδου της ΕΕ για την τρέχουσα εμπορική περίοδο (2024/2025) αναμένεται να κυμανθούν σε κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με την Επιτροπή, φτάνοντας στους 0,45 εκατομμύρια τόνους.

    Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών, οι οποίες ανέκαμψαν δυναμικά κατά τη διάρκεια της περιόδου.

    Σύμφωνα με την έκθεση, οι εξαγωγές της ΕΕ σε ελαιόλαδο αναμένεται να φτάσουν τους 0,76 εκατομμύρια τόνους για το 2024/2025, αυξημένες κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.

    Η άνοδος αυτή τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από:

    • την αύξηση των εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την εμπορική αβεβαιότητα που προκαλούν οι δασμοί

      τις δυναμικές αγορές σε Καναδά, Αυστραλία και Κίνα, όπου παρατηρήθηκε σημαντική ενίσχυση της ζήτησης

    Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές ελαιολάδου στην ΕΕ κατέγραψαν αύξηση 15%, αγγίζοντας τους 0,24 εκατομμύρια τόνους, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των περιορισμένων αποθεμάτων σε ορισμένα κράτη μέλη.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση των εισαγωγών από την Τυνησία, η οποία παραμένει ο κύριος εξωτεριός προμηθευτής της ΕΕ σε ελαιόλαδο. Η ενίσχυση των ποσοτήτων από την Τυνησία έχει ως στόχο να καλύψει το κενό που προέκυψε από τη χαμηλή παραγωγή της Ιταλίας.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Σλάλομ ΙΧ στις Ιτιές… ανάμεσα στις κατεβασμένες μπάρες του τρένου – ΒΙΝΤΕΟ

    Πεσμένη η μπάρα στην γραμμή του Προαστιακού, χωρίς όμως...

    Σήμερα Παρασκευή η εκδήλωση για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού στο 45ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας

    Ο Οκτώβριος είναι ο Μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για...

    Πάτρα: Η οδός που “πνίγεται” κάθε φορά που βρέχει – φωτό

    Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση στην περιοχή της Ηρώων...

    Σε κρίση η ψυχική υγεία των εργαζομένων στην Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://ygeiasthemata.gr/%cf%83%ce%b5-%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b7-%ce%b7-%cf%88%cf%85%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%ce%b6%ce%bf%ce%bc%ce%ad%ce%bd%cf%89/