Φ. Ζαΐμης: H E.Ε. πρέπει να διευρυνθεί προ τα Ανατολικά Βαλκάνια και την Μαύρη Θάλασσα προς όφελος και των Ελληνικών Περιφερειών

    Ημερομηνία:

    Μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης αποτελεί η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Εύξεινο Πόντο. Βασικός σκοπός είναι μέσα από τη συνεργασία να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ούτως ώστε να αναδειχθούν οι περιφέρειες μας σε κόμβους καινοτομίας.

    Προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού εργαλείου που ενισχύει τη συνεργασία, τη συνδεσιμότητα και την καινοτομία μεταξύ των κρατών και των περιφερειών, που βρέχονται από τον Εύξεινο Πόντο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε μια κοινή ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ την Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025.

    Όπως επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και Πρόεδρος της Επιτροπής Βαλκανίων & Μαύρης Θάλασσας  της CPMR, Φωκίων Ζαΐμης«Είναι πολύ σημαντική η προσέγγιση της ΕΕ με τις χώρες των ανατολικών Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Εργαζόμαστε ώστε να επιτύχουμε  ουσιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Η περιοχή των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου είναι ζωτικής σημασίας για την χώρα μας από αρχαιοτάτων χρόνων αλλά και σήμερα είναι εξίσου σημαντική. Ο Ελληνισμός της περιοχής αλλά και η με κάθε τρόπο ελληνική παρουσία πρέπει να ενισχυθεί».

    Πιο αναλυτικά, η στρατηγική αυτή στοχεύει στην ενίσχυση των συνδέσεων και της ανάπτυξης, συνδέοντας την Ευρώπη με τον Νότιο Καύκασο, την Κεντρική Ασία και πέραν αυτού. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η μελλοντική συνεργασία με την περιοχή του Εύξεινου Πόντου διαρθρώνεται σε τρεις πυλώνες:

    • Ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας·
    • Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευημερίας·
    • Προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητας στην κλιματική αλλαγή, και της πολιτικής προστασίας.

    Τα κράτη που περιβάλλουν τον Εύξεινο Πόντο είναι η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Δημοκρατία της Μολδαβίας, η Ουκρανία, η Τουρκία, μαζί με τα κράτη μέλη της ΕΕ Βουλγαρία, Ελλάδα και Ρουμανία.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα – ΤΩΡΑ: Τροχαίο με μεθυσμένο οδηγό στην Αγ. Ιωάννη Πράτσικα

    Τροχαίο στις 6.30 το πρωί στην οδό Αγίου ιωάννη...

    Βορίζια: Κοντά στον εντολέα και τον κατασκευαστή της βόμβας οι αρχές – Συνεχίζονται οι έρευνες για τα όπλα

    Δύο παράλληλες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για την υπόθεση...

    Σύλληψη δύο Ουκρανών για τη δολοφονία στον Άγιο Παντελεήμονα

    Δύο Ουκρανοί ηλικίας 29 και 38 ετών συνελήφθησαν ύστερα από...

    Στο Αίγιο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

    Επίσκεψη στο Αίγιο πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε...