ΗΠΑ: Γιατί ακυρώνουν χρηματοδοτήσεις για εμβόλια mRNA

    Ημερομηνία:

    Ο Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ, υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Τραμπ και γνωστός για τις αντιρρήσεις του απέναντι στα εμβόλια, ανακοίνωσε την Τρίτη την παύση της κρατικής χρηματοδότησης για ορισμένες έρευνες πάνω στην τεχνολογία mRNA, η οποία θεωρήθηκε επαναστατική και σωτήρια κατά την πανδημία της COVID-19.

    «Μελετήσαμε τα επιστημονικά στοιχεία, ακούσαμε τους ειδικούς και λαμβάνουμε δράση», ανέφερε στην ανακοίνωσή του, γνωστοποιώντας την ακύρωση 22 προγραμμάτων, συνολικού ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Οι περικοπές αυτές αφορούν έρευνες για εμβόλια κατά της γρίπης των πτηνών και της γρίπης των χοίρων, με αποδέκτες γνωστές φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι Moderna, Pfizer και Sanofi.

    Τα mRNA εμβόλια είχαν θεωρηθεί ελπιδοφόρα για την καταπολέμηση πολλών ιών και του καρκίνου.

    Ο Κένεντι υποστήριξε πως τα εμβόλια αυτά δεν προσφέρουν επαρκή προστασία έναντι λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, όπως ο κορονοϊός ή η γρίπη, χωρίς να παραθέσει περαιτέρω επιστημονικά επιχειρήματα.

    Αμφισβήτησε επιπλέον την ασφάλειά τους, δηλώνοντας πως τα κονδύλια θα κατευθυνθούν σε πιο ασφαλείς τεχνολογικές λύσεις.

    Οι ακυρωθείσες χρηματοδοτήσεις επρόκειτο να δοθούν από τη BARDA, την υπηρεσία που διαχειρίζεται τις εθνικές προμήθειες για υγειονομικές κρίσεις. Άλλες επενδύσεις του Υπουργείου Υγείας δεν θα επηρεαστούν.

    Ο Κένεντι, ο οποίος έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για τις αντιεμβολιαστικές του θέσεις, προωθεί ριζικές μεταρρυθμίσεις στη στρατηγική των ΗΠΑ για τα εμβόλια από τότε που ανέλαβε τη θέση του.

    Η επιστημονική κοινότητα, από την άλλη πλευρά, επισημαίνει ότι η τεχνολογία mRNA υπήρξε καθοριστική στη μάχη κατά της COVID-19, καθώς επέτρεψε την ταχεία ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων.

    Ωστόσο, η ίδια τεχνολογία έγινε στόχος παραπληροφόρησης και συνωμοσιολογίας, δημιουργώντας δυσπιστία στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλα κράτη.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Χαμόγελα, χαρά και παιδικές φωνές στα Options Cinemas!

    Εγραψε η αντιπεριφερειάρχης Γεωργία Ντάτσικα: Με πρωτοβουλία μου, ως Αντιπεριφερειάρχης...

    Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μαστροπείας γυναικών με 17 συλλήψεις: Τρία αδέρφια και πέντε οίκοι ανοχής – Πώς δρούσαν

    Εξαρθρώθηκε διεθνική εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία ανθρώπων, μαστροπεία αλλοδαπών...

    Δάσκαλος καράτε καταδικάστηκε για ασελγείς πράξεις σε δύο ανήλικες μαθήτριές του

    Μερική ενοχή επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου στον 59χρονο δάσκαλο καράτε,...

    Γιώργος Μαζωνάκης: Μηνύει τρεις ιδιοκτήτες νυχτερινού κέντρου διασκέδασης για εκβίαση

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Γιώργου...