Με την άνθιση της foodie κουλτούρας ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν ανά τον κόσμο με το όνειρο να δειπνήσουν σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του πλανήτη. Η επιθυμία γιγαντώνεται πλέον και από τα social media, ιδίως μέσω του Instagram και του TikTok, με τους χώρους εστίασης να αποκτούν ακόλουθους που θα ζήλευαν και οι σταρ του Χόλυγουντ. Η εταιρία παροχής υπηρεσιών πληρωμών “Dojo” δημοσίευσε πρόσφατα την έρευνά της σχετικά με τα πιο περιζήτητα εστιατόρια σε Αμερική και Ευρώπη. Η Dojo ανέλυσε τον όγκο των αναζητήσεων, τους χρόνους αναμονής για τις κρατήσεις και τον αριθμό των ακολούθων των εστιατορίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να συντάξει τη λίστα της.

Τα πιο περιζήτητα
Το βραβείο για το εστιατόριο στο οποίο είναι πιο δύσκολο να κλείσεις τραπέζι πηγαίνει στο The Lost Kitchen στην πόλη Freedom του Μέιν, στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο λόγος είναι απλός: κάθε κράτηση εξαρτάται από την τύχη. Αντί για online ή τηλεφωνικές κρατήσεις, οι υποψήφιοι πελάτες πρέπει να στείλουν στο εστιατόριο μια καρτ ποστάλ με το αίτημά τους για επίσκεψη, συμπεριλαμβάνοντας το όνομά τους, τη διεύθυνσή τους, τον αριθμό τηλεφώνου τους, το email τους και την περίοδο που επιθυμούν να κάνουν κράτηση. Στη συνέχεια, οι αιτήσεις επιλέγονται τυχαία και οι πελάτες ενημερώνονται τηλεφωνικά για τα καλά νέα. Το εστιατόριο δημιουργεί έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους πελάτες, πολύ ανθρώπινο και ζεστό που κορυφώνεται με τη φιλοξενία τους στον χώρο την ημέρα της κράτησης.
«Κι αν δεν τραβήξουμε τη δική σας κάρτα, εμείς θα την κρατήσουμε. Κάθε κάρτα που λαμβάνουμε μένει στο Freedom. Λατρεύουμε να διαβάζουμε τις ιστορίες σας, να γελάμε με τα αστεία σας, να βλέπουμε ένα μικρό κομματάκι της ζωής σας. Έτσι, αν όντως βρεθείτε στο Freedom για δείπνο, υποσχόμαστε ότι θα μοιραστούμε το καλύτερο που έχουμε να προσφέρουμε με ένα πεντανόστιμο γεύμα που θα θυμάστε για καιρό» αναφέρει το site του The Lost Kitchen. Το εστιατόριο λαμβάνει κατά μέσο όρο 66.210 αναζητήσεις στο Google κάθε μήνα και έχει 350.000 ακόλουθους στο Instagram. Ένα 5ωρο δείπνο πολλών πιάτων για τη σεζόν 2025 κοστίζει 295 δολάρια ανά άτομο, συν φόρους, ποτά και φιλοδώρημα και τα δείπνα πραγματοποιούνται τα Σάββατα, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.


Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Rao’s στη Νέα Υόρκη που φημίζεται για το πόσο δύσκολο είναι να κλείσεις τραπέζι. Από την ίδρυσή του το 1896, αυτό το ιταλικό εστιατόριο με δέκα τραπέζια όλα κι όλα έχει κερδίσει την αφοσίωση των πελατών του όσο κανένα άλλο. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα τραπέζια είναι μόνιμα κρατημένα για τους πιο πιστούς πελάτες. Η καλύτερη επιλογή για να κάνετε κράτηση είναι μέσω κάποιας γνωριμίας (προσπαθήστε να γίνετε φίλοι με έναν τακτικό πελάτη!), αν και μπορείτε να δοκιμάσετε και την άμεση επικοινωνία. Οι γνώστες λένε ότι ο Ιανουάριος και ο Αύγουστος είναι οι πιο ήσυχοι μήνες, καθώς οι τακτικοί πελάτες είναι πιο πιθανό να βρίσκονται σε διακοπές.
Ακολουθούν τρία από τα καλύτερα εστιατόρια της Ισπανίας. Στο Disfrutar στη Βαρκελώνη, εστιατόριο με τρία αστέρια Michelin, η αναμονή για τραπέζι διαρκεί ένα ολόκληρο έτος. Αν αυτό σας φαίνεται πολύ, στο El Celler de Can Roca (επίσης τριάστερο) στη Girona η αναμονή για κράτηση είναι συνήθως μόνο 330 ημέρες. Και στο Mugaritz με δύο αστέρια Michelin, τον παράδεισο των γευσιγνωστών στο San Sebastian η κράτηση θα πρέπει να γίνει 180 ημέρες νωρίτερα.



Η Κοπεγχάγη παίρνει τη σκυτάλη με το δικό της διαμάντι, το Noma που μολονότι είχε ανακοινώσει πως θα κλείσει, έχει πάρει προς το παρόν παράταση κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το εστιατόριο έχει 246.000 αναζητήσεις στο Google… μηνιαίως και πάνω από ένα εκατομμύριο followers στο Instagram. Παρ’ όλα αυτά, ο χρόνος αναμονής είναι συνήθως μόνο 90 ημέρες, αν είστε μάλιστα μεγάλη παρέα (το ιδανικό είναι έξι έως οκτώ άτομα), μπορείτε συχνά να βρείτε κρατήσεις νωρίτερα.
Με τρία αστέρια Michelin, αλλά και ένα πράσινο αστέρι Michelin που αναγνωρίζει την πρωτοποριακή του προσέγγιση στην αειφόρο γαστρονομία, το De Librije στην πόλη Zwolle της Ολλανδίας μοιράζεται την 14η θέση μαζί με το Osteria Francescana του σεφ Massimo Bottura στη Μόντενα, έναν ακόμη ναό της γαστρονομίας. Η λίστα αναμονής του De Librije φτάνει τις 180 ημέρες. Με πάνω από 66.000 ακόλουθους στο Instagram και 27.100 αναζητήσεις στο Google κάθε μήνα, αυτό το στολίδι της Ολλανδίας έχει συγκεντρώσει αρκετούς θαυμαστές, γεγονός που αντανακλάται στους χρόνους αναμονής.

Η κράτηση τραπεζιού ως «μετοχή» και η μεταπώλησή της
Με χρόνους αναμονής που φτάνουν τις 60 ημέρες στο The French Laundry, ορισμένοι ανυπόμονοι πελάτες μπορεί να προσπαθήσουν να παρακάμψουν την ουρά αγοράζοντας μια κράτηση στη δευτερογενή αγορά, όντως προετοιμασμένοι να το πληρώσουν αδρά. Οι κρατήσεις στο εστιατόριο με έδρα το Yountville της Ουάσινγκτον έχουν καταταχθεί ως οι πλέον ακριβές στον κόσμο στη μεταπώληση, με μια μεμονωμένη κράτηση να κοστίζει 2.086 δολάρια. Στεγασμένο σε μια ιστορική αγροικία, το εστιατόριο που πρωτοπόρησε διαθέτει ασφαλώς τρία αστέρια Michelin και ένα πράσινο αστέρι για την αριστεία του στην αειφορία. Προσφέρει δύο μενού γευσιγνωσίας που αλλάζουν καθημερινά: το μενού γευσιγνωσίας του σεφ και τη γευσιγνωσία λαχανικών.
Δεύτερο είναι και πάλι το Noma. Με πάνω από 1.4 εκατομμύρια followers στο Instagram, είναι δίκαιο να ζητάμε να μην κλείσει ποτέ. Ίσως γι’ αυτό μια θέση στο Noma είναι η δεύτερη πιο ακριβή στην παγκόσμια αγορά μεταπώλησης, κοστίζοντας 1.300 δολάρια. Ωστόσο, με τα γαστρονομικά αριστουργήματα του σεφ René Redzepi – πιάτα παγκόσμιας κλάσης που παρουσιάζονται σ΄ ένα μενού 20 σταθμών, ίσως η κράτηση (όπως και στο French Laundry) θα είναι μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής σας.