Η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών και το αυξημένο κόστος λειτουργίας των καταστημάτων έχουν επηρεάσει ακόμα και το πιο… αγαπημένο φαγητό των Πατρινών: το πιτόγυρο και τα σουβλάκια.
Σήμερα στην Πάτρα μια πίτα με γύρο κυμαίνεται από 3,20 € σε συνοικιακά ψητοπωλεία έως και 4,10 € σε κεντρικά καταστήματα.
Το καλαμάκι (χοιρινό ή κοτόπουλο) πωλείται περίπου στα 2,20–2,40 €, ενώ σε ορισμένα μαγαζιά βρίσκουμε ακόμα πιο χαμηλές τιμές.
Οι παραπάνω τιμές ωστόσο, διαμορφώνονται από το αν κάποιος πελάτης θα επιλέξει να πάρει την παραγγελία του διά ζώσης ή μέσω μιας πλατφόρμας.
Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση ισχύουν πιο χαμηλές τιμές σε αντίθεση με τη δεύτερη όπου μπαίνει “καπέλο”, συνήθως κοντά στα 20 λεπτά ανά τεμάχιο.
Η έξοδος που κάποτε ήταν η πιο οικονομική επιλογή, σήμερα κοστίζει πολύ περισσότερο.
Η αύξηση στις τιμές δεν είναι τυχαία…
Το κρέας, τα λαχανικά και οι υπόλοιπες πρώτες ύλες έχουν ακριβύνει σημαντικά.
Τα λειτουργικά έξοδα (ρεύμα, μισθοί, ενοίκια, κάρβουνα) πιέζουν προς τα πάνω το τελικό κόστος ενώ οι προμήθειες για POS, το delivery, οι συσκευασίες και οι λαδόκολλες προστίθενται στον λογαριασμό.
Παρά την αύξηση, η Πάτρα θεωρείται ακόμα από τις πιο οικονομικές πόλεις στην Ελλάδα όσον αφορά το σουβλάκι και την πίτα, αφού στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις οι τιμές είναι αισθητά υψηλότερες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Ηρακλείου όπου το πιτόγυρο «έσπασε» το φράγμα των 6 ευρώ.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν το αγαπημένο φαγητό θα παραμείνει προσιτό για όλους ή αν θα εξελιχθεί σε είδος πολυτελείας.