Αγώνα δρόμου καταβάλουν οι υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων για να προχωρήσουν άμεσα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι.
Το βάρος εστιάζεται στη χορήγηση επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών, επιδόματος για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή και για την αντικατάσταση της οικοσκευής τους.
Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, στην Αντιδημαρχία Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων, είχαν υποβληθεί 56 αιτήσεις από τους πληγέντες και είχαν δρομολογηθεί από τις Επιτροπές, μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, οι 30 εξ αυτών. Εντός των ημερών θα εξεταστούν και οι υπόλοιπες.
Η αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, κα Βίβιαν Σαμούρη, ερωτηθείσα από την «Γνώμη», επισημαίνει: «Σπεύσαμε άμεσα να συγκροτήσουμε τις προβλεπόμενες από τον νόμο Επιτροπές, οι οποίες έχουν ως αρμοδιότητα την εξέταση των αιτημάτων των δημοτών μας που υπέστησαν ζημιές, προκειμένου να λάβουν τα επιδόματα που δικαιούνται. Βρισκόμαστε σε απόλυτη συνεργασία με τους πληγέντες συμπολίτες μας, τους προέδρους των διαμερισμάτων και κοινοτήτων, καθώς και με τη ΔΑΕΦΚ (Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, που υπάγεται στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας), για τη διασταύρωση των στοιχείων, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην αποζημίωσή τους. Οι εν λόγω Επιτροπές συνεδρίαζαν καθημερινά, ώστε να κατατεθεί άμεσα το αίτημα επιχορήγησης για τις πρώτες αποζημιώσεις. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου 2025».

Κάνοντας αποτίμηση της κατάστασης, η κα Σαμούρη υπογραμμίζει: «Η επόμενη μέρα της καταστροφικής, σε πολλαπλά επίπεδα, πυρκαγιάς και στην Πάτρα έχει κάνει κυριολεκτικά αβίωτη την καθημερινότητα δεκάδων οικογενειών, των οποίων η αγωνία εντείνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς το ισχνό ύψος των επιδομάτων και το έωλο έως τώρα ποσοστό αποζημίωσης (κατεστραμμένων σπιτιών, αγροτικών καλλιεργειών, κτηνοτροφικών δράσεων και ζώων, επιχειρήσεων κ.ά.) δείχνουν ευθέως ότι η τεράστιας δυσκολίας και επίπονη πορεία που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον για να ανασυγκροτήσουν τη ζωή τους θα είναι μια «νέα κανονικότητα», με ανοικτές πληγές.
Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε το γεγονός ότι η καταγεγραμμένη -και στη φωτιά της Πάτρας- ανικανότητα του κράτους να παρέμβει έγκαιρα και αποτελεσματικά, καθώς με τις ηθελημένα ελλειμματικές πολιτικές της η κυβέρνηση άφησε αθωράκιστη τη χώρα, όλοι, και κυρίως οι πληγέντες συμπολίτες μας, αντιλαμβανόμαστε τι εφιαλτικές στιγμές θα ζήσουμε ξανά, σε πιθανές επερχόμενες πλημμύρες… Εμείς, από την πλευρά μας, ως Δημοτική Αρχή, θα παλέψουμε σθεναρά, ώστε οι συμπολίτες μας να πάρουν πίσω τη ζωή τους, απαιτώντας από την κυβέρνηση, την οποία βαραίνει αποκλειστικά η ευθύνη για αυτή τη συμφορά, την πλήρη αποκατάσταση, στις πραγματικές και δίκαιες διαστάσεις της, όλων των ζημιών που υπέστησαν οι πληγέντες».
Υπενθυμίζουμε πως από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καταγραφεί ζημιές σε 147 κτίρια, εκ των οποίων τα 53 στα Βραχνέικα (12 κόκκινα, 38 κίτρινα), και 94 συνολικά κτίρια σε Θεριανό, Καμίνια, Πάτρα και Τσουκαλαίικα. Από τα 147, τα 113 κτίρια χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα», με αξιοσημείωτες ζημιές αλλά θεωρούνται κατοικήσιμα, 56 «κόκκινα», δηλαδή μη κατοικήσιμα, ενώ τα 52 είναι «πράσινα», με μικρότερες φθορές.