Ξέρει κανένας μας τη διαφορά μεταξύ Arabica και Robusta ή διαλέγουμε καφέ στην τύχη;

    Ημερομηνία:

    Μόλις καβουρδιστούν, σχεδόν όλοι οι κόκκοι καφέ φαίνονται ίδιοι. Αλλά γνωρίζατε ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα δεκάδες διαφορετικές ποικιλίες κόκκων καφέ; Όταν αναφερόμαστε στον καφέ, που πίνουμε κάθε μέρα, όμως, δύο είδη έχουν σημασία

    Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Arabica και Robusta;

    Ο Arabica και ο Robusta διαφέρουν στη γεύση, στις συνθήκες καλλιέργειας και στην τιμή. Οι διαφορές είναι σημαντικές, γι’ αυτό ας τις πάρουμε από την αρχή.

    Φλίγκος

    Οι κόκκοι Καφέ Arabica έχουν συνήθως πιο γλυκιά, πιο απαλή γεύση, με νότες ζάχαρης, φρούτων και μούρων. Έχουν υψηλότερη οξύτητα και είναι πιο ακριβοί. Οι περισσότεροι καφέδες του σούπερ μάρκετ είναι αποκλειστικά Robusta, ενώ οι στιγμιαίοι και φθηνοί αλεσμένοι καφέδες είναι σίγουρα Robusta. Μπορείς να βρεις και Arabica στα ράφια, αλλά το ότι γράφει Arabica δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι υψηλής ποιότητας.

    Οι κόκκοι Καφέ Robusta, από την άλλη, έχουν πιο έντονη γεύση, με νότες δημητριακών και επίγευση που θυμίζει φιστίκια. Περιέχει διπλάσια ποσότητα καφεΐνης σε σχέση με τους Arabica, και γενικά θεωρείται κατώτερης ποιότητας. Βέβαια, ορισμένες ποικιλίες Robusta είναι υψηλής ποιότητας και εκτιμώνται ιδιαίτερα στους εσπρέσο για τη βαθιά γεύση τους.

    Ξέρει κανένας μας τη διαφορά μεταξύ Arabica και Robusta ή διαλέγουμε καφέ στην τύχη;

    Οι διαφορές στην καλλιέργεια

    Η Robusta είναι πιο εύκολη στην καλλιέργεια και μπορεί να αναπτυχθεί σε χαμηλότερα υψόμετρα σε σχέση με την Arabica. Επιπλέον, είναι λιγότερο ευάλωτη σε παράσιτα και καιρικές συνθήκες. Παράγει καρπούς πολύ πιο γρήγορα από την Arabica, η οποία χρειάζεται αρκετά χρόνια για να ωριμάσει, και αποδίδει μεγαλύτερη σοδειά ανά δέντρο. Η Robusta καλλιεργείται αποκλειστικά στο ανατολικό ημισφαίριο, κυρίως στην Αφρική και την Ινδονησία. Η Arabica καλλιεργείται επίσης στην Αφρική και την Παπούα Νέα Γουινέα, αλλά κυρίως στην Λατινική Αμερική. Για παράδειγμα, η Κολομβία παράγει μόνο κόκκους Arabica. Ορισμένες χώρες, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, παράγουν και τις δύο ποικιλίες.

    Και τελικά; Ποιο να επιλέξετε;

    Η γρήγορη απάντηση είναι ότι είναι θέμα προσωπικού γούστου. Ορισμένα χαρμάνια που περιέχουν μόνο Arabica μπορεί να έχουν νότες λουλουδιών και να είναι ελαφριά για κάποιους· ενώ η πλούσια και πιο βαριά γεύση της Robusta να δώσει μια ωραία ισορροπία σε ένα χαρμάνι και να είναι προτιμητέα για άλλους. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι η Robusta περιέχει διπλάσια καφεΐνη σε σχέση με την Arabica.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μητσοτάκης: Τον Αύγουστο έφτασαν στην Κρήτη όσοι μετανάστες καταγράφηκαν σε μια ημέρα του Ιουλίου

    «Σημείο καμπής» για την μείωση των μεταναστευτικών ροών προς...

    ΠΑΤΡΑ: Φτάσαμε στον Σεπτέμβριο και η πλατεία Γεωργίου παραμένει ακόμα με χώματα και πέτρες – ΦΩΤΟ

    Φτάσαμε στον Σεπτέμβριο και η πλατεία Γεωργίου, στο πλαίσιο...

    ΠΑΤΡΑ: Φραστικό επεισόδιο οδηγού αστικού λεωφορείου με επιβάτη

    Τυχερός μέσα στην ατυχία του, στάθηκε οδηγός λεωφορείου του...

    Η Άννα Βίσση δημοσίευσε φωτογραφία της με τον Έλτον Τζον

    Μια φωτογραφία της με τον Έλτον Τζον, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης...