Η ευλογιά των αιγοπροβάτων εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα, προκαλώντας ήδη σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή πρόβειου και γίδινου γάλακτος. Μέχρι τις αρχές Αυγούστου είχαν εντοπιστεί πάνω από 600 κρούσματα και θανατώθηκαν περισσότερα από 180.000 ζώα, με εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό πάνω από 200.000.
Η φέτα ΠΟΠ παρασκευάζεται μόνο από πρόβειο ή μείγμα πρόβειου και γίδινου γάλακτος και δεν επιτρέπεται να αντικατασταθεί από αγελαδινό, κάτι που καθιστά την πρώτη ύλη δυσαναπλήρωτη και εξαιρετικά ευαίσθητη σε ελλείψεις.
Το 2023 οι εξαγωγές φέτας πλησίασαν το 1 δισ. ευρώ, με την πλειονότητα της παραγωγής να προορίζεται για αγορές του εξωτερικού. Σε περιόδους μειωμένης διαθεσιμότητας πρώτης ύλης, οι βιομηχανίες διασφαλίζουν τα συμβόλαια εξαγωγών, με αποτέλεσμα να πλήττεται η εγχώρια αγορά.

Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές
- Λιγότερο γάλα: οι θανατώσεις ζώων και οι καραντίνες περιορίζουν τη συλλογή.
- Αυξημένο κόστος: παρακάμψεις, έλεγχοι και γραφειοκρατία φουσκώνουν τα logistics.
- Κίνδυνος μείωσης παραγωγής 2025: οι φορείς του κλάδου ήδη προειδοποιούν για πτώση.
Πού θα φανούν οι αυξήσεις
- Φέτα & λευκά τυριά ΠΟΠ: ισχυρές ανοδικές πιέσεις, με τις τιμές να φαίνονται στο ράφι από το φθινόπωρο έως το πρώτο τρίμηνο του 2026.
- Πρόβεια/κατσικίσια γιαούρτια: μέτρια άνοδος, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.
- Αγελαδινά προϊόντα: έμμεσες αυξήσεις, λόγω υποκατάστασης ζήτησης.
Σημειώνεται ότι όλα θα κριθούν από το φθινόπωρο, αν θα περιοριστούν οι νέες εστίες, κατά πόσο θα διαρκέσουν οι ζώνες προστασίας που «μπλοκάρουν» μετακινήσεις ζώων και γάλακτος και πόσο πιεστικές θα είναι οι εξαγωγικές ανάγκες.