ΕΕ: Μία στις πέντε συντάξεις κάτω από το όριο φτώχειας – «Καμπανάκι» για μεταρρυθμίσεις

    Ημερομηνία:

    Η φτώχεια ενδέχεται να καταστεί ο κανόνας για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες στην τρίτη ηλικία εάν δεν γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά συστήματα, προειδοποιεί η αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για τις επαγγελματικές συντάξεις. Ήδη, ένας στους πέντε Ευρωπαίους κινδυνεύει να ζήσει κάτω από το όριο της φτώχειας μετά τη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με την Petra Hielkema, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων με έδρα τη Φρανκφούρτη. Όπως τόνισε στη συνέντευξή της στο POLITICO, το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Στην περίπτωση των γυναικών, μάλιστα, ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 30%. Η κατάσταση χειροτερεύει εξαιτίας της ταχείας γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

    Σε τέσσερις δεκαετίες, αναμένεται να αντιστοιχούν μόλις 1,5 εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο, δηλαδή το μισό σε σχέση με σήμερα. Όπως ανέφερε η Hielkema, ορισμένα κράτη έχουν ήδη φτάσει σε αυτό το σημείο, γεγονός που καθιστά τα σημερινά μοντέλα μη βιώσιμα. Τα κράτη χωρίς ενισχυμένα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά συστήματα διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο. Για δεκαετίες, τα ευρωπαϊκά κράτη στηρίζονταν σχεδόν αποκλειστικά στα δημόσια ταμεία για την κάλυψη των αναγκών των ηλικιωμένων. Όμως, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η μείωση των γεννήσεων καθιστούν το κόστος όλο και πιο βαρύ. Η γήρανση φέρνει μαζί της και αυξημένες ανάγκες σε υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τους φορολογούμενους.

    Το σκανδιναβικό παράδειγμα

    Οι χώρες της Σκανδιναβίας ξεχωρίζουν ως οι καλύτερα προετοιμασμένες, καθώς έχουν θεσπίσει πολυεπίπεδα συστήματα. Εκτός από το βασικό συνταξιοδοτικό, περιλαμβάνουν και επαγγελματικά ταμεία, όπου οι εργαζόμενοι αποταμιεύουν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, καθώς και επενδυτικά προϊόντα για περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος μετά τη σύνταξη.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Εξαιρέθηκε η Πάτρα από τις πτήσεις στην εορτή των προστατών της Αεροπορίας

    Η Πολεμική Αεροπορία δεν συμπεριέλαβε την Πάτρα στις πόλεις...

    Νέο επεισόδιο με ξύλο χθες το μεσημέρι έξω από ΕΠΑΛ της Πάτρας

    Του Κωνσταντίνου Φλαμή Δεν έχουν τέλος τα επεισόδια σε σχολεία....

    Πώς αντιδρούν οι κρεοπώλες στις διπλές τιμές στα ταμπελάκια, μία για το χωράφι και μία στο ράφι;

    Πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα καταγράφηκαν και τον περασμένο μήνα,...

    ΠΟΥ: Ένα στα επτά παιδιά και εφήβους που ζουν στην Ευρώπη αντιμετωπίζει ψυχική διαταραχή

    Το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη παρουσίασε νέα έκθεση...