40′ προετοιμασία
15′ ψήσιμο
Περιεχόμενα
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 55′
Υλικά
Μερίδες: 20
- 450 γρ. φύλλο για κανταΐφι
- 125 γρ. βούτυρο αγελάδας
Σιρόπι
- 300 ml νερό
- 300 ml χυμός πορτοκαλιού
- 300 γρ. ζάχαρη
Κρέμα
- 2 λίτρα φρέσκο γάλα
- 100 γρ. κορν φλάουρ
- 250 γρ. ζάχαρη
- 60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 4 κάψουλες βανιλίνη
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομμάτια
- 4 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
Σαντιγί
- 500 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 150 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα ή φιστίκια Αιγίνης
Διαδικασία
- Για το εκμέκ κανταΐφι η διαδικασία ξεκινάει ως εξής: Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Σε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί απλώνουμε τo φύλλo κανταϊφιού και το αφρατεύουμε ανοίγοντάς το με τα χέρια μας. Το στρώνουμε ομοιόμορφα και το ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε για περίπου 6-8 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα. Το αναποδογυρίζουμε και το βάζουμε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά περίπου άλλα 6-8 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10 λεπτά (από τη στιγμή που το υγρό θα αρχίσει να κοχλάζει). Αποσύρουμε από τη φωτιά και, όπως είναι ζεστό, περιχύνουμε το κρύο κανταΐφι με αυτό.
Κρέμα
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τους κρόκους και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να διαλυθούν οι κρόκοι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τις βανίλιες, προσθέτουμε λίγο από το ζεστό μείγμα του γάλακτος και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αναμειχθούν.
- Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί και να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να αναμειχθεί. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μαρέγκα. Την αδειάζουμε στην κατσαρόλα με την κρέμα και ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι μέχρι να αναμειχθεί. Στρώνουμε την κρέμα πάνω στο κανταΐφι. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
- Καθαρίζουμε τον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με τη σαντιγί και αφήνουμε ξανά στο ψυγείο για 1 ώρα. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Γιορτινά γλυκά και κεράσματα των γιαγιάδων