Πάτρα: Ερχονται νέοι φαντάροι στο ΚΕΤΧ – Το σχέδιο του Δένδια

    Ημερομηνία:

    Την ώρα που οι εξελίξεις σε επίπεδο Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε ό,τι αφορά στο Στρατόπεδο της Πάτρας, τα πράγματα οδηγούνταν σε υποβάθμιση της Μονάδας, τροφοδοτώντας ακόμη και σενάρια κατάργησης του, τα πράγματα άλλαξαν άρδην, με πολιτική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Πενταγώνου.

    Η αρχή μιας αντίστροφης μέτρησης για αναβάθμιση του ΚΕΤΧ έγινε με την επιλογή του ΥΕΘΑ να κλείσει το Στρατόπεδο ΣΕΤΗΛ τους Πύργου και να μεταφέρει πολλές από τις λειτουργίες του στην Πάτρα, ενώ το πάγιο αίτημα της πόλης για επάνοδο στο παλαιό καθεστώς του ως Κέντρου Νεοσυλλέκτων, φάνταζε ουτοπικό και μη υλοποιήσιμο. Μάλιστα η επιλογή τέτοιο να γίνει το γειτονικό Στρατόπεδο του Μεσολογγίου, απομάκρυνε ακόμα πιο πολύ το όνειρο.

    Η έκπληξη ήρθε από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο οποίος – όπως αποδείχθηκε – διόλου τυχαία δεν επισκέφθηκε το ΚΕΤΧ, αφού κατά πληροφορίες του «Νεολόγου» ήρθε να διερευνήσει και κατόπιν να κομίσει τα καλά Νέα στην Διοίκηση, δηλαδή την πολιτική απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια η Πάτρα να αποκτήσει, πάλι μετά από χρόνια, Κέντρο Νεοσυλλέκτων του Στρατού Ξηράς.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του «Νεολόγου» η απόφαση του Υπουργού για το ΚΕΤΧ αναφέρει πως σε αυτό, σε κάθε ΕΣΣΟ θα παρουσιάζονται από 200 έως 240 φαντάροι του Πεζικού, του Πυροβολικού και του Σώματος Υλικού Πολέμου. Αυτό σημαίνει πως σε ετήσια βάση το Στρατόπεδο της Πάτρας θα υποδέχεται, ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων περί τα 1.000 άτομα, κάτι πού τα παλιότερα χρόνια αναλογούσαν στην πόλη ανά ΕΣΣΟ.

    Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο ενέκρινε ήδη κονδύλι 40.000 ευρώ, με το οποίο μέχρι τα τέλη του 2025 θα εκτελεστούν εργασίες ανακαίνισης των Θαλάμων που θα στεγάζονται οι Φαντάροι.

    Το μέχρι τώρα χρονοδιάγραμμα του ΥΕΘΑ είναι οι πρώτοι Νεοσύλλεκτοι να παρουσιαστούν στο ΚΕΤΧ Πάτρας τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2026.

    Παράλληλα με τους νέους Στρατιώτες, οι οποίοι μετά την ορκωμοσία τους θα μένουν στην Πάτρα για 2 περίπου μήνες, το σχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θέλει να παραμένουν στο ΚΕΤΧ, τόσο Μόνιμοι των Ενόπλων Δυνάμεων που εκπαιδεύονται, όσο και ΕΠΟΠ του Τεχνικού που επίσης θα εκπαιδεύονται. Συνολικά όλοι οι παραπάνω εκτιμώνται στους 900.

    Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η μεταφορά προσωπικού από τη Μονάδα 76 ΜΕ Ριγακοκάμπου Εγλυκάδας Πατρών. Στην πρώην ΜΟΜΑ, σε έκταση 1.000 στρεμμάτων, ό πως ζητούσε το Πολιτικό Προσωπικό ΥΕΘΑ στην Πάτρα και ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την ΔΕΘ θα χτιστούν δεκάδες σπίτια για Μόνιμους του Στρατού, αλλά και 720 Κοινωνικές Κατοικίες, στα πρότυπα των παλιών Εργατικών Κατοικιών.

    Αυτό, που τώρα απομένει και προς το παρόν παραμένει αναπάντητο είναι αν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιλέξει να αξιοποιήσει, στην Πάτρα, το πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο «409»για τις ανάγκες του Στρατού ή θα δώσει το ακίνητο για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση σε ιδιώτες επενδυτές.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αδιανόητη φάση στο NBA: Ο Κουμίνγκα έβαλε τρίποντο από το καλάθι της ομάδας του και έπιασε το κεφάλι του απορημένος

    Στο παιχνίδι του NBA ανάμεσα στους Ατλάντα Χοκς με τους Ντάλας Μάβερικς ο...

    EΣΗΕΠΗΝ: Εκθεση Αρχείων και Τεκμηρίων

    Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων...

    25 δράσεις «ανάσα» για 1,5 εκατ. πολίτες: Ο πλήρης οδηγός για τα 5,3 δισ. ευρώ

    Ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσεων, ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που...

    Διπλή αύξηση για χιλιάδες εργαζόμενους: Τι αλλάζει από την 1η Απριλίου

    Διπλό κέρδος λόγω προσαύξησης των τριετιών αλλά και της...