Σε είδος πολυτελείας τείνει να εξελιχθεί το μοσχαρίσιο κρέας για την ελληνική οικογένεια, καθώς οι τιμές έχουν εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα. Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Πατρών, Βασίλης Φιλόπουλος, μιλώντας στον Max Fm και στην Δήμητρα Μπαλαφούτη, η αύξηση μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο αγγίζει το 50%, με την τιμή να κυμαίνεται σήμερα από 14 έως 17 ευρώ το κιλό. Η τάση ανησυχεί έντονα τους καταναλωτές, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 20 ευρώ το κιλό, κάτι που θα καταστήσει το προϊόν απρόσιτο για πολλούς.
Οι λόγοι για την εκτίναξη των τιμών είναι πολλοί. Μεταξύ αυτών, η μείωση της παραγωγής λόγω ευρωπαϊκών οδηγιών για τον περιορισμό της εκτροφής, το υψηλό κόστος ζωοτροφών και εκτροφής, αλλά και η απροθυμία της νέας γενιάς να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία. Την ίδια στιγμή, η εγχώρια παραγωγή καλύπτει μόλις το 20% της ζήτησης, με το υπόλοιπο 80% να καλύπτεται από εισαγωγές – κυρίως από Γαλλία και Ισπανία. Αυτό κάνει τη χώρα ακόμη πιο ευάλωτη στις διεθνείς ανατιμήσεις.
