Οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει τουλάχιστον 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου

    Ημερομηνία:

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τις κυβερνήσεις Μπάιντεν και Τραμπ, έχουν παράσχει τουλάχιστον 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με νέα ακαδημαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, στη δεύτερη επέτειο των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι οποίες προκάλεσαν τη σύγκρουση.

    Ενώ οι εκθέσεις βασίζονται σε υλικό ανοιχτού κώδικα για τα περισσότερα από τα ευρήματά τους, προσφέρουν μερικές από τις πιο ολοκληρωμένες καταγραφές της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς τον στενό σύμμαχο Ισραήλ και το εκτιμώμενο κόστος της άμεσης αμερικανικής στρατιωτικής εμπλοκής στη Μέση Ανατολή.

    Οι εκθέσεις, οι οποίες βασίζονται σε δημόσια διαθέσιμες ειδοποιήσεις προς το Κογκρέσο, δημοσιεύθηκαν καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Ισραηλινοί και αξιωματούχοι της Χαμάς ξεκίνησαν έμμεσες συνομιλίες στην Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα, αφού η Χαμάς αποδέχτηκε ορισμένα στοιχεία του αμερικανικού σχεδίου, τα οποία το Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι υποστήριζε.

    Οι εκθέσεις, οι οποίες ασκούν έντονη κριτική στο Ισραήλ, αναφέρουν ότι χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, το Ισραήλ δεν θα ήταν σε θέση να διατηρήσει τη συντονισμένη εκστρατεία του κατά της Χαμάς στη Γάζα. Σημειώνουν ότι δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε μελλοντική χρηματοδότηση για το Ισραήλ προβλέπονται στο πλαίσιο διαφόρων διμερών συμφωνιών.

     

     

    Η κύρια έκθεση αναφέρει ότι οι ΗΠΑ παρείχαν 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ισραήλ κατά το πρώτο έτος του πολέμου — όταν ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν στο αξίωμα — και 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το δεύτερο έτος. Μέρος της στρατιωτικής βοήθειας έχει ήδη παρασχεθεί, ενώ το υπόλοιπο θα παρασχεθεί τα επόμενα χρόνια.

    Η εν λόγω έκθεση συντάχθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Quincy για Υπεύθυνη Πολιτική, με έδρα την Ουάσινγκτον.

    Το ινστιτούτο έχει κατηγορηθεί από ορισμένες φιλοϊσραηλινές ομάδες ότι είναι απομονωτικό και αντι-ισραηλινό, κατηγορίες που ο οργανισμός αρνείται.

    Μια δεύτερη έκθεση που αναλύει τις δαπάνες των ΗΠΑ για ευρύτερες δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή, όπως οι επιθέσεις εναντίον των Χούθι της Υεμένης και των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, εκτιμά ότι το κόστος αυτό κυμαίνεται μεταξύ 9,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις 7 Οκτωβρίου 2023, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ 2 δισεκατομμυρίων και 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις επιθέσεις στο Ιράν και τα σχετικά έξοδα τον Ιούνιο.

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Aχαϊα: Δείτε την στιγμή του σεισμού στα Καλάβρυτα! “Γερό” το κούνημα σε όλη την περιοχή – ΒΙΝΤΕΟ

    Σεισμός 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ...

    Ζάκυνθος: «Μου έφαγε το παιδί μου» είπε ο πατέρας μετά τη φονική επίθεση του πίτμπουλ

    Σοκαρισμένη η Ζάκυνθος από τον θάνατο 2χρονου στο χωριό Άγιος Λέοντας,...

    Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΟΦΗ, χωρίς νικητή το Βόλος – Κηφισιά – βαθμολογία

    Με δύο παιχνίδια ξεκίνησε το Σάββατο η 13η αγωνιστική...

    Πάτρα: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν τη Δευτέρα 8/12/2025

    ΚΗΔΕΙΑ Τον  πολυαγαπημένο  μας  ΝΙΚΟΛΑΟ ΧΑΡ. ΤΣΙΤΣΑΡΑ  ΕΤΩΝ  79   Κηδεύουμε την  Δευτέρα  8-12-25 & ώρα  10  π. μ. από τον  Ιερό...