Με την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, απελευθερωμένος πια, ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα, που δεν θα θυμίζει σε τίποτα τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόθεση του τέως πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός κλασικού, σοσιαλδημοκρατικού, κεντροαριστερού κόμματος. Θα κάνει, δηλαδή, αυτό που είτε δεν μπόρεσε είτε δεν τόλμησε είτε δεν τον άφησαν οι συνθήκες να το κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από την παραίτηση, το επόμενο ενδιάμεσο βήμα του Αλέξη Τσίπρα είναι η παρουσίαση του πολυαναμενόμενου βιβλίου του, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο από τις εκδόσεις «Gutenberg».
Σ’ αυτό, ο τέως πρωθυπουργός καταθέτει τη δική του εκδοχή για τα δραματικά γεγονότα του 2015, άγνωστες συνομιλίες που είχε με ξένους ηγέτες, καθώς και λεπτομέρειες για το πώς οδηγήθηκε στην απόφαση για το έωλο δημοψήφισμα. Στη συνέχεια, με σημείο αναφοράς το Ινστιτούτο του, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα για την παρουσίαση του βιβλίου του, με την Πάτρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Γνώμη», να είναι ένας από τους πρώτους σταθμούς. Και αφότου ολοκληρωθεί ο κύκλος των παρουσιάσεων, έπεται η εξαγγελία της ίδρυσης του νέου κόμματος.

ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ «ΦΡΕΣΚΑ» ΠΡΟΣΩΠΑ
Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα έγινε, ως επί το πλείστον, δεκτή με προσεκτικές δηλώσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ (ενδεικτική αυτή του προέδρου του, Σωκράτη Φάμελλου), ενώ δεν ήταν λίγοι κι εκείνοι που έκλεισαν το μάτι στον τέως πρωθυπουργό για μια πιθανή συμμετοχή τους στο νέο πολιτικό εγχείρημα. «Οι εξελίξεις, όπως προδιαγράφονται, δημιουργούν ελπίδα υπέρβασης», δήλωσε στη «Γνώμη» με νόημα ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μαλαμής. Επομένως, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι πολλοί θα θελήσουν να συμπορευτούν με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν όλοι δεκτοί. Και αυτό διότι ο τέως πρωθυπουργός θέλει το νέο κόμμα που θα δημιουργήσει να στηρίζεται σε τεχνοκράτες και «φρέσκα» πρόσωπα, που δεν θα έχουν καμία σχέση με το παρελθόν, το παλιό. Προπομπός θα είναι η σύνθεση της επιστημονικής επιτροπής του Ινστιτούτου του, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, η οποία θα είναι η βάση για τον σχεδιασμό του μελλοντικού πολιτικού εγχειρήματος, που θα εξαγγελθεί τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου.
Όσο για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα θελήσουν να τον ακολουθήσουν, αν γίνουν δεκτοί, θα γίνουν δεκτοί, όπως έχει επισημάνει η «Γνώμη», με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα παραδώσουν τις έδρες τους, όπως έπραξε και ο ίδιος.
• Κυκλοφορία του βιβλίου του, τον Δεκέμβριο.
• Ενίσχυση του Ινστιτούτου του, ως πλατφόρμα διαλόγου, ερευνητικής τεκμηρίωσης και πολιτικής συγκρότησης.
• Ετοιμασία του νέου πολιτικού φορέα, με χρονικό ορίζοντα την εξαγγελία στις αρχές του 2026.
• Ανάπτυξη συνεργασιών στον χώρο της Κεντροαριστεράς και με δυνάμεις που δεν αισθάνονται εκπροσωπούμενες, είτε μέσω συνεργασιών είτε μέσω μεταγραφών.
• Και, παράλληλα, διατήρηση ρόλου παρέμβασης στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου σε κρίσιμα ζητήματα.