Πανάκριβα πρωινά: Η νέα τάση στα εστιατόρια του κόσμου

    Ημερομηνία:

    Γνωρίζουμε πως το brunch αποτελεί τάση εδώ και χρόνια στην εστίαση. Μάλιστα και στην Ελλάδα, κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν πολλές επιλογές με τα καφέ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία να εξελίσσουν διαρκώς το είδος: από τα κλασικά πλέον croque madame και πιάτα με αυγά, ως μαραθόπιτες και εδέσματα με πρώτες ύλες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και σκανδιναβικά αρτοποιήματα που έχουν κάνει δυναμική είσοδο.

    Πανάκριβα πρωινά: Η νέα τάση στα εστιατόρια του κόσμου
    Το πρωινό του Pavyllon του Four Seasons Hotel στο Park Lane του Λονδίνου υπό την επίβλεψη του Γάλλου σεφ Yannick Alléno. Photo: @pavyllon_london/Instagram
    Πανάκριβα πρωινά: Η νέα τάση στα εστιατόρια του κόσμου
    The Avocado Croast με σολωμό, από τα must του πρωινού του ξενοδοχείου Four Seasons της αγγλικής πρωτεύουσας. Photo: @pavyllon_london/Instagram

    Το πρωινό μέχρι πρότινος ήταν σχεδόν αόρατο για την εστίαση, αν εξαιρέσει κανείς τις ξενοδοχειακές μονάδες. Το 2025 φαίνεται πως θα αποτελέσει χρονιά-σταθμό, καθώς τη νέα τάση έχουν αρχίσει να αποδέχονται και οι εκπρόσωποι της υψηλής γαστρονομίας, με διακεκριμένους σεφ να σερβίρουν πολυτελή μενού διοχετεύοντας τη δημιουργικότητά τους σε ένα γεύμα που κάποτε κοιτούσαν αφ’ υψηλού.

    O βασιλιάς των γευμάτων
    Για παράδειγμα, στο εστιατόριο Hide στο Mayfair του Λονδίνου ο σεφ Josh Angus επιμελείται ένα συναρπαστικό πρωινό με βεντάλια από πιάτα που ξεκινά από ένα french toast με μύρτιλα και κρέμα γάλακτος και φτάνει ως αυγά με αστακό και χαβιάρι. Το ωράριο του εστιατορίου έχει επεκταθεί με τις πόρτες του εστιατορίου να ανοίγουν από τις 7 το πρωί ως τις 11 τις καθημερινές και το σαββατοκύριακο από τις 9 ως τις 11:30. «Τουλάχιστον ένα άτομο σε κάθε τραπέζι θα παραγγείλει αυγά με τρούφα, ενώ και ο αστακός Μπένεντικτ είναι επίσης πολύ δημοφιλής», εξηγεί σε συνέντευξή του ο σεφ. «Σήμερα ετοιμάσαμε πρωινό για 257 άτομα και μεσημεριανό για 130, οπότε μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά. Χρησιμοποιούμε τις ίδιες αρχές όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, έτσι οι πελάτες μας απολαμβάνουν πραγματικά ένα πρωινό Michelin, παρασκευασμένο σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα, από το βούτυρο μέχρι το μαύρο λουκάνικο και ακόμη και τη δική μας εκδοχή της Nutella».

    Πανάκριβα πρωινά: Η νέα τάση στα εστιατόρια του κόσμου
    Kρουασάν με κεράσι και σύκο στο πρωινό του Hide στο Mayfair του Λονδίνου. Photo: @hide_restaurant/Instagram

    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Kantar, το πρωινό είναι πλέον η ταχύτερα τάση στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αύξηση σχεδόν 14% σε ετήσια βάση. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που δικαιολογούν τη νέα τάση. Ο πρώτος είναι πως οι επαγγελματίες που επιθυμούν να κάνουν ένα meeting σε εστιατόριο δεν διαθέτουν πλέον χρόνο για ένα μεσημεριανό γεύμα, αλλά χρειάζονται μια πιο σύντομη εκδοχή. Έπειτα, ο κόσμος γυρνάει την πλάτη του στο αλκοόλ, ιδίως οι νεότερες γενιές.
    Και βέβαια ίσως ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι τα social media αποθεώνουν το πρωινό και το καθιστούν πραγματικά βασιλιά των γευμάτων. Τάσεις όπως το “Balkan breakfast” (φρέσκα λαχανικά, τυρί, αλλαντικά και ψωμί) ή το “crunchy teen” (έφηβοι που απομακρύνονται από τα επεξεργασμένα δημητριακά επιλέγοντας πιο υγιεινά τρόφιμα) ανοίγουν τον διάλογο για το τι μπορεί να αποτελέσει πρωινό -άλλωστε η άλλη νέα τάση στα social είναι να τρώει κανείς πρωινό (όπως pancakes), για… βραδινό, ενώ τα πολυτελή πρωινά ενδείκνυνται για ινσταγκραμικές εικόνες.

    «Μπορείτε να έρθετε στο Hide και να απολαύσετε ένα πραγματικά πολυτελές πρωινό για 60 λίρες ανά άτομο, με ένα φλιτζάνι καφέ αντί για ένα μπουκάλι κρασί, και να το δημοσιεύσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -ενώ το μενού γευσιγνωσίας μας για το δείπνο κοστίζει 165 λίρες ανά άτομο», συνεχίζει ο Josh Angus. «Πολλοί influencers έχουν επισκεφτεί το εστιατόριο και το Topjaw του Instagram μάς ψήφισε ως το καλύτερο πρωινό, όπως και πολλά άλλα μέρη, και αυτό πραγματικά προσελκύει κόσμο».

    Πανάκριβα πρωινά: Η νέα τάση στα εστιατόρια του κόσμου
    Matcha pancake, σερβιρισμένο με κρέμα Matcha, σιρόπι Genmaicha και κομπόστα μύρτιλου στο Λονδρέζικο Pavyllon -βραβευμένο με αστέρι Michelin. Photo: press.fourseasons.com

    Το Pavyllon, το εστιατόριο με αστέρι Michelin του Four Seasons Hotel στο Park Lane, υπό την επίβλεψη του Γάλλου σεφ Yannick Alléno και με επικεφαλής τον Benjamin Ferra Y Castell σερβίρει αυγά σε πίτα και γαρνίρονται με φρέσκα βότανα, ένα πιάτο των 26 λίρων που μπορεί να φτάσει και ως τις 470 λίρες με την προσθήκη Beluga χαβιαριού ή μαύρη τρούφα Périgord -με τους Instagram followers να έχουν τρελαθεί. Οι κρατήσεις για πρωινό έχουν αυξηθεί κατά 43% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

    Στο line- up του Λονδίνου θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το χρυσό παιδί της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, ο Cedric Grolet . Στο κατάστημα του στο Knihghtsbridge, μπορεί κανείς να δοκιμάσει ένα κρουασάν wagyu αξίας 42 λιρών. Το The Ritz σερβίρει ομελέτα με 50 γραμμάρια βασιλικού βελγικού χαβιαριού beluga αξίας 750 λιρών και το Maison Francois προσφέρει καπνιστό σολομό και ομελέτα με χαβιάρι αξίας 100 λιρών, ενώ στο Mount Street Restaurant μπορεί κανείς να δοκιμάσει μια ομελέτα με χαβιάρι oscietra αξίας 48 λιρών. H σεφ του, Sian Almond, φροντίζει να υποστηρίζει τη δουλειά της και τον βασιλιά των γευμάτων από το δικό της Instagram που μετρά πάνω από 300.000 followers, ανεβάζοντας διαρκώς εικόνες από λαχταριστά πιάτα κυρίως με αυγά.
    Άλλωστε, ποιος είπε ότι Michelin επίπεδο μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στο δείπνο;

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Νέα τραγωδία σε τροχαίο! ΙΧ καρφώθηκε σε δένδρο – Νεκρός 48χρονος – φωτό

    Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το πρωί (8:25) στα Πηγαδάκια...

    Με ποια κριτήρια θα δέχονται φοιτητές τα μη κρατικά ΑΕΙ

    Tα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ο βαθμός στο απολυτήριο...

    Κ. Καραμανλής: Φόρο τιμής στα μνημεία πεσόντων Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο απέτισε ο πρώην πρωθυπουργός (φωτογραφίες)

    Ο Κώστας Καραμανλής απέτισε φόρο τιμής στα μνημεία των πεσόντων Ελλήνων...