Η ακρίβεια που ταλανίζει την ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια συνεχίζει να πλήττει βαθιά τα νοικοκυριά, µε το κρέας να παραµένει στην κορυφή των ανατιµήσεων ενόψει των Χριστουγέννων. Οι τιµές σε µοσχάρι, αρνί και κατσίκι έχουν πάρει την ανηφόρα, ενώ οι εκπρόσωποι της αγοράς δίνουν αντικρουόµενες εξηγήσεις για το τι πραγµατικά συµβαίνει και ποιος ευθύνεται για το «ράλι» των τιµών.
Το µοσχάρι, που αποτελεί και το µεγαλύτερο πλήγµα για τα νοικοκυριά, κινείται πλέον στα συνοικιακά κρεοπωλεία από 12 έως 16,5 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε το κοµµάτι, ενώ στα σούπερ µάρκετ φτάνει ακόµη και τα 18-19 ευρώ, καταγράφοντας αυξήσεις που σε ορισµένες περιπτώσεις αγγίζουν το 30% ή και το 50% σε σχέση µε πέρυσι.
Το αρνί παραµένει επίσης «καυτό» µε τιµές γύρω στα 14-15 ευρώ, ενώ το κατσίκι κινείται στα ίδια επίπεδα. Αν και το χοιρινό και το κοτόπουλο παρουσιάζουν µεγαλύτερη σταθερότητα, η συνολική εικόνα είναι αυτή µιας αγοράς που πιέζεται καθηµερινά, αφήνοντας τον καταναλωτή να αναζητά πιο οικονοµικές ή µειωµένες ποσότητες για το γιορτινό τραπέζι.
«Σταθερές οι τιμές»
Ο ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας καταστηµάτων σούπερ µάρκετ, κ. Χάρης Ανδρικόπουλος, αποδίδει την ακρίβεια σε παγκόσµιους παράγοντες και όχι σε φαινόµενα κερδοσκοπίας. Όπως λέει, ο κλάδος βρίσκεται εδώ και χρόνια σε πίεση και οι ανατιµήσεις αποτελούν απόρροια µιας διεθνούς πραγµατικότητας: «Ζούµε έναν παγκόσµιο πληθωρισµό. Οι αυξήσεις σε κακάο, καφέ, κρέατα και πρώτες ύλες δεν είναι ελληνικό φαινόµενο. Το γενικό επίπεδο των τιµών έχει ανέβει παντού».
Υπογραµµίζει δε, ότι τα σούπερ µάρκετ λειτουργούν µε χαµηλά περιθώρια κέρδους και προσπαθούν να κρατήσουν δίκαιες τιµές για όλους: «Δεν υπάρχουν φαινόµενα κερδοσκοπίας. Ο καταναλωτής συνεχίζει να ψωνίζει ποιοτικά προϊόντα, απλώς πιο προσεκτικά». Σύµφωνα µε τον ίδιο οι τιµές, τουλάχιστον µέχρι τα Χριστούγεννα, δεν αναµένεται να αλλάξουν δραµατικά, εκτός εάν υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο γεγονός, διαφορετικά οι τιµές θα παραµείνουν στα ίδια επίπεδα µε σήµερα.
Ακρίβεια χωρίς φρένο
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, κ. Γιώργος Λεχουρίτης, κάνει λόγο για συνθήκες που υπερβαίνουν τα όρια της ακρίβειας και αγγίζουν την αισχροκέρδεια. Κατηγορώντας ξεκάθαρα την κυβέρνηση, ότι δεν χρησιµοποιεί τα διαθέσιµα εργαλεία για να ελέγξει την αγορά: «Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν είναι µάγος ή Χάρι Πότερ, ουσιαστικά παραδέχεται ότι η αγορά κινείται ανεξέλεγκτα», τονίζει. Είναι αξιοσηµείωτο πως οι αυξήσεις στο µοσχάρι έχουν εκτοξεύσει τις τιµές σε ιστορικά υψηλά, µε το µοσχαράκι να είναι πάνω 20% µε 30% από πέρυσι και σε πολλές περιπτώσεις ακόµη και 50%.
Η ελληνική οικογένεια δεν µπορεί να αντέξει τέτοιες ανατιµήσεις και αυτό είναι πλέον εµφανές, µε τον κ. Λεχουρίτη να µη βλέπει φως στο τούνελ. Αντιθέτως, προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί: «Οι τιµές δεν θα σταθεροποιηθούν. Η ακρίβεια θα αυξηθεί κι άλλο, όχι µόνο στο κρέας αλλά και σε φέτα, γιαούρτι και βασικά προϊόντα». Φαίνεται µάλιστα ότι τα προβλήµατα στην κτηνοτροφία και οι καθυστερήσεις στην αντιµετώπιση της ευλογιάς έχουν εντείνει το αδιέξοδο αφού έχουν περάσει 18 µήνες και δεν έχει δοθεί ουσιαστική λύση.
Τα συνοικιακά Kρεοπωλεία στην «πρώτη γραμμή»
Εντελώς διαφορετική εικόνα δίνει ο πρόεδρος των κρεοπωλών Πατρών, κ.Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δηλώνει ότι τα µικρά κρεοπωλεία κρατούν τις τιµές χαµηλότερα από τις µεγάλες αλυσίδες κι έχουν απορροφήσει σε µεγάλο ποσοστό τις αυξήσεις. Σήµερα στα συνοικιακά κρεοπωλεία το µοσχάρι µε κόκκαλο κινείται από 12 έως 14 ευρώ και χωρίς κόκκαλο από 14 έως 16,5 ευρώ το κιλό. «Στις αλυσίδες θα το βρείτε από 16 µέχρι και 19 ευρώ. Εµείς έχουµε περιορίσει πολύ το κέρδος µας για να παραµείνουµε προσιτοί». Ο κ. Παναγιωτόπουλος αποδίδει την αύξηση των τιµών στο γεγονός ότι µεγάλο µέρος του µοσχαριού εισάγεται: «Το 70% µε 80% του µοσχαριού είναι εισαγωγής. Οι τιµές καθορίζονται στο εξωτερικό». Παράλληλα, προειδοποιεί ότι το πραγµατικό πρόβληµα δεν έχει φανεί ακόµη µιας και έχουν θανατωθεί πολλά ζώα λόγω ευλογιάς και άλλων ασθενειών κι έτσι η παραγωγή θα αργήσει να επανέλθει. Το µεγάλο πλήγµα θα το δούµε τα επόµενα χρόνια.
Υπό ασφυκτική πίεση
Παρά τις προσπάθειες των επαγγελµατιών να κρατήσουν χαµηλά τις τιµές και τις παραινέσεις της κυβέρνησης για «έρευνα αγοράς», η πραγµατικότητα για τον καταναλωτή δεν αλλάζει. Το καλάθι γίνεται ολοένα και πιο ακριβό και ο προγραµµατισµός του γιορτινού τραπεζιού µοιάζει φέτος πιο δύσκολος από ποτέ. Με το µοσχάρι να πλησιάζει τα 18 ευρώ στα ράφια και το αρνί να κινείται στα 14 µε 15 ευρώ, οι επιλογές περιορίζονται και, όπως όλα δείχνουν, πολλά νοικοκυριά θα στραφούν σε πιο οικονοµικά κρέατα, όπως το χοιρινό και το κοτόπουλο.
Η αγορά παραµένει σε τεντωµένο σχοινί, µε διαφορετικές πλευρές να δείχνουν διαφορετικούς «υπεύθυνους», όµως το αποτέλεσµα είναι το ίδιο. Η ακρίβεια δεν υποχωρεί και οι γιορτές των Ελλήνων θα περάσουν µε πολύ πιο «µετρηµένο» τραπέζι. Αν δεν αλλάξει κάτι δραµατικά τις επόµενες εβδοµάδες, τα Χριστούγεννα θα βρουν τα νοικοκυριά αντιµέτωπα µε το ακριβότερο κρέας των τελευταίων ετών.



