Με λαμπρότητα η Πάτρα ετοιμάζεται να γιορτάσει τον πολιούχο και προστάτη της, Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα.
Πλήθος πιστών από κάθε γωνιά της Ελλάδας θα συρρεύσει και φέτος για να τιμήσει τον Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα.
Οι λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις κορυφώνονται μεθαύριο Κυριακή, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ανδρέου, με την πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, την δοξολογία και την ιερά λιτανεία.
Τον εορτασμό φέτος θα λαμπρύνει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Αχαιός Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας, ενώ θα παραστούν σύσσωμες οι τοπικές αρχές του τόπου.
Στις ιερές ακολουθίες θα παραστούν δώδεκα Μητροπολίτες οι: Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Μαντινείας και Κυνουρίας Επιφάνειος, Σερρών Θεολόγος, Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος, Ζακύνθου Διονύσιος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος, Μάνης Χρυσόστομος, Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου
Θεόκλητος, Ζηχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, Φθιώτιδας Συμεών, καθώς επίσης ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Κερνίτσης Χρύσανθος. Απόψε θα ψαλλεί η νυχτερινή θεία λειτουργία στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου όπως άλλωστε κάθε Παρασκευή, αύριο το απόγευμα ο μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός, θα ακολουθήσει η ιερά αγρυπνία και ανήμερα της εορτής το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο.
Ο Άγιος Ανδρέας ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Ιησού και από τους πρώτους που δίδαξε το κήρυγμα Του σε πολλά μέρη του τότε κόσμου της ύστερης αρχαιότητας, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα επικράτησε της Χριστιανικής πίστης στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και όχι μόνο.
Στην Πάτρα η φήμη του ήταν μεγάλη, έκανε θαύματα που προσέλκυσαν δεκάδες ανθρώπους και σύμφωνα με την παράδοση συνελήφθη στο Λεόντιο της Αχαΐας, βρίσκοντας μαρτυρικό θάνατο από τους Ρωμαίους στην αχαϊκή πρωτεύουσα αφού σταυρώθηκε.
Ο Ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα είναι το σημαντικότερο σημείο αναφοράς της Πάτρας και το τοπωνύμιο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από ξένους τουρίστες και προσκυνητές. Είναι είναι χτισμένος νότια της πόλης εκεί όπου μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας το 66 μ.Χ. Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού και αποτελεί πόλο έλξης για προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.



