ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ: Κέντρο αναφοράς για «Νοσηλεία στο Σπίτι»

    Ημερομηνία:

    Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου
    Μια νέα σελίδα ανοίγει για την παροχή υψηλού επιπέδου και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, καθώς ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι, που υλοποίει εδώ και έναν χρόνο ο ΟΔΙΠΥ.

    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ: Κέντρο αναφοράς για «Νοσηλεία στο Σπίτι»

    Πρόκειται για το πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ (Νοσοκομειακή Φροντίδα – Νοσηλεία στο Σπίτι), το οποίο «τρέχει» ήδη σε όλη τη χώρα από το Υπουργείο Υγείας, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά νοσηλευτική φροντίδα για βαρέως πάσχοντες, που κατά κύριο λόγο εξαρτώνται από τεχνολογικό εξοπλισμό. Η αναλυτική παρουσίασή του θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 12 μ., από τη διοίκηση και τους αρμόδιους φορείς.
    «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που μας έκανε την τιμή το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΔΙΠΥ να συμμετέχουμε με βασικό γνώμονα την αρτιότερη εξυπηρέτηση των ασθενών μας» δήλωσε στην «Γ» ο διοικητής του ΠΓΝΠ, Δρ. Δημήτριος Μπάκος.
    Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Υγείας ως ένα από τα 12 κέντρα αναφοράς που θα λειτουργήσουν σε μεγάλες πόλεις και έχουν τρεις διαστάσεις: 1. Νοσηλευτική φροντίδα παιδιών στο σπίτι 2. Νοσηλευτική φροντίδα ενηλίκων στο σπίτι 3. Υποστήριξη ογκολογικής θεραπείας των ασθενών στο σπίτι που.
    Από τα κέντρα που έχουν ενταχθεί στο ΝΟΣΠΙ είναι:
    -για τα παιδιά, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, όπου ήδη λειτουργεί το πρόγραμμα, το «Αττικόν», το Παίδων Αγία Σοφία, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κρήτης,
    -για τους ενήλικες το Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης και το Πανεπιστημιακό της Κρήτης,
    -για τους ογκολογικούς ασθενείς ο «Άγιος Σάββας», το «Μεταξά» και το «Θεαγένειο».
    Ο σχεδιασμός του προγράμματος αφορά 100 ωφελούμενους ανά κέντρο.
    Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα στηρίχθηκε στην εμπειρία της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης, που ήδη από το 2011 με ιδίους πόρους παρέχει νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι σε παιδιά με σοβαρές ασθένειες.

    ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
    Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή ασφαλούς, μακροχρόνιας, ολοκληρωμένης και εξατομικευμένης φροντίδας στους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα. Παράλληλα, θα μειωθεί ο μέσος χρόνος νοσηλείας και οι επανεισαγωγές ασθενών με σύνθετα χρόνια νοσήματα που χρήζουν υποστήριξης ενός ή περισσότερων συστημάτων, ενώ θα ελευθερωθούν κλίνες και πόροι σε νοσοκομειακό επίπεδο. Επιπλέον, αναμένεται μείωση των δεικτών λοίμωξης, καθώς θα περιοριστεί ο βαθμός έκθεσης των ασθενών σε πολυανθεκτικά στελέχη και ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής μετάδοσης.
    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του προγράμματος, θα διευκολυνθεί η παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ασθενών στη μακροχρόνια θεραπεία, ενώ αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους. Θετικές θα είναι και οι επιπτώσεις στη μείωση του άμεσου και έμμεσου κόστους φροντίδας, τόσο για τα Συστήματα Υγείας όσο και για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
    Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η οργάνωση της βέλτιστης κατ’ οίκον ιατρονοσηλευτικής φροντίδας, με αυστηρές συνθήκες ασφάλειας. Για την επίτευξή της απαιτείται ένα καλά οργανωμένο δίκτυο υποστήριξης από εξειδικευμένο προσωπικό.

    Η δομή
    Η δομή της ομάδας που απαιτείται στα Κέντρα Αναφοράς περιλαμβάνει:
    • Ιατρούς (θέσεις απασχόλησης οκτάμηνης διάρκειας, Ιατρικής Ειδικότητας Π.Ε. Πνευμονολογίας).
    • Νοσηλευτές (θέσεις απασχόλησης οκτάμηνης διάρκειας ως εξής: κλάδου/ειδικότητας Π.Ε. Νοσηλευτικής και κλάδου/ειδικότητας Τ.Ε. Νοσηλευτικής).
    • Διοικητικοί υπάλληλοι (1 θέση απασχόλησης οκτάμηνης διάρκειας, κλάδου Τ.Ε. Διοικητικού – Λογιστικού).

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τον Κυριάκο Πιερρακάκη για την εκλογή του ως επικεφαλής του Eurogroup

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίς το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας...

    Πάτρα – Απίστευτο! Δείτε που έπιασε φωτιά πριν λίγο

    Συναγερμός στην Πυροσβεστική υπηρεσία στις 20.40 το βράδυ της...

    Πάτρα: Βράβευση του πρωτοψάλτη Αλέξανδρου Γκαβέρα

    Στην ιερά πανήγυρη του Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε η βράβευση...