ΠΑΤΡΑ: “Εφυγε” η θάλασσα από τα Βραχνέϊκα! Τι λέει ο Τσελέντης για το φαινόμενο – ΒΙΝΤΕΟ

    Ημερομηνία:

    Αυτή την εικόνα αντίκρισαν χθες οι κάτοικοι των Βραχνεϊκων. Η θάλασσα είχε “τραβηχτεί” προς τα μέσα ακόμη και κατά 10 σχεδόν  μέτρα σε μερικά σημεία. Οσοι δεν γνώριζαν, και με βάση τις τελευταίες σεισμικές δονήσεις ήταν λογικό να θορυβηθούν. Απευθυνθήκαμε στον καθηγητή σεισμολογίας Ακη Τσελέντη. “Είναι άμπωτη. Συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας αυτή την περίοδο. Να μην ανησυχούν οι κάτοικοι” μας διαβεβαίωσε. Παρόμοια φαινόμενα καταγράφηκαν χθες στην Χαλκιδική, την Αμμουδάρα στο Ηράκλειο Κρήτης και την Αλεξανδρούπολη.

     

     

    Από το wikipedia:

    Παλίρροια (αγγλ. tide), και στην κοινή (φραγκολεβαντίνικη) ναυτική γλώσσα μαρέα, ονομάζεται το φυσικό φαινόμενο της περιοδικής ανόδου και καθόδου της στάθμης του νερού μίας μεγάλης λίμνης και κυρίως των θαλασσών. Η άνοδος της στάθμης ονομάζεται πλημμυρίδα (flood tide), ενώ η κάθοδος ονομάζεται άμπωτη (ebb ή low tide). Από κοινού, πλημμυρίδα και άμπωτη αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας. Το φαινόμενο αυτό που επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ώρο (ακριβέστερα 24 ώρες 50′ και 30″) οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στην περιστροφή των ουρανίων σωμάτων αυτών.

    24 ώρες και 50,5 λεπτά μεσολαβούν και μεταξύ δύο “διαβάσεων” της Σελήνης πάνω από ένα τόπο, δηλαδή δύο “άνω μεσουρανήσεων” όπως λέγονται. Έτσι η μία πλημμυρίδα συμβαίνει στην άνω μεσουράνηση της Σελήνης σ΄ έναν τόπο και η άλλη στην κάτω μεσουράνηση κάτω από τον ίδιο τόπο συμπληρώνοντας 12 ώρες και 25 λεπτά από την πρώτη. Εξ άλλου και οι δύο άμπωτεις συμβαίνουν όταν η Σελήνη βρίσκεται στην ανατολή και έπειτα (μετά από 12ώρες και 25λεπτά) στη δύση. Εξ αυτού προκύπτει και η σχέση της Σελήνης και του φαινομένου.

    Επειδή επιπλέον το ύψος της στάθμης εξαρτάται όχι μόνο από την απόσταση Γης – Σελήνης αλλά και Γης – Ηλίου προκύπτει ότι και ο Ήλιος έχει σχέση με την παλίρροια. Επίσης διαπιστώνεται ότι το ύψος των υδάτων εξαρτάται από τις φάσεις της Σελήνης, δηλαδή από τη θέση της ως προς τον Ήλιο. Και αυτό διότι κατά τις συζυγίες, δηλαδή κατά τη σύνοδο (νέα σελήνη) και κατά την αντίθεση (πανσέληνος) παρατηρείται η υψηλότερη στάθμη, ενώ κατά τους τετραγωνισμούς (Π.Τ. και Τ.Τ.) σημειώνεται η χαμηλότερη.

     

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Βάσεις 2025: Πέφτουν Ανθρωπιστικές Σχολές και Ιατρική, τι ισχύει για το 2ο και 4ο πεδίο – Εκτιμήσεις από τις βαθμολογίες

    Η ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025 συνοδεύτηκε, όπως κάθε χρόνο, από...

    Πάτρα: Ποιοι εκλέγονται στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου

    Ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης 25 Ιουνίου οι...

    Σία για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Για τη Δεξιά δεν υπάρχει κοινωνία, πελάτες υπάρχουν»

    Σκληρή δήλωση από την βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς Σία...

    Πάτρα – Δημοτικός Κινητός Κινηματογράφος: Πρεμιέρα την 1η Ιουλίου στο προαύλιο του νέου Δημαρχείου

    Η πολυβραβευμένη δραματική ταινία «Εγώ, Καπετάνιος» του Ματέο Γκαρόνε...