Πλατανόβρυση και Ελληνικό είναι τα δύο χωριά του Δήμου Ερυμάνθου που μπαίνουν στο επίκεντρο νέου σχεδιασμού αναπλάσεων

Ημερομηνία:

Πλατανόβρυση και Ελληνικό είναι τα δύο χωριά του Δήμου Ερυμάνθου που μπαίνουν στο επίκεντρο νέου σχεδιασμού αναπλάσεων, με τον Δήμο να κάνει τα επόμενα βήματα για να διεκδικήσει χρηματοδότηση μέσω του LEADER.

PHILOXENIA

Οι δύο παρεμβάσεις έρχονται προς συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, με την ημερήσια διάταξη να περιλαμβάνει τόσο την έγκριση των αντίστοιχων μελετών όσο και την υποβολή των προτάσεων για ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Πού σχεδιάζονται οι δύο αναπλάσεις

Η πρώτη παρέμβαση αφορά την Πλατανόβρυση και έχει τον τίτλο «Ανάπλαση κεντρικού ιστού οικισμού Πλατανόβρυσης Δήμου Ερυμάνθου».

Ποια δύο χωριά του Ερυμάνθου ετοιμάζονται να αλλάξουν όψη – Οι αναπλάσεις που μπαίνουν στο τραπέζι

Με απλά λόγια, ο σχεδιασμός στρέφεται στην καρδιά του χωριού και στην αναβάθμιση του κεντρικού του ιστού. Η Πλατανόβρυση, γνωστή και ως Μέντζενα, έχει ως χαρακτηριστικό σημείο το κέντρο της με την πλατεία, τα μεγάλα πλατάνια και τις πηγές που διατρέχουν την περιοχή.

Η δεύτερη πρόταση αφορά το Ελληνικό, με τίτλο «Ανάπλαση – λειτουργική αναβάθμιση οικισμού Ελληνικού Δήμου Ερυμάνθου».

Στην περίπτωση αυτή, ο ίδιος ο τίτλος της μελέτης δείχνει ότι ο σχεδιασμός δεν περιορίζεται μόνο στην αισθητική εικόνα του οικισμού, αλλά προσανατολίζεται και στη λειτουργική αναβάθμισή του. Τα αναλυτικά έργα που θα περιλαμβάνονται σε κάθε παρέμβαση θα προκύψουν από τις αντίστοιχες τεχνικές μελέτες.

Τι αποφασίζεται στις 11 Σεπτεμβρίου

Η συνεδρίαση είναι ουσιαστικά το πρώτο κρίσιμο διοικητικό βήμα για να προχωρήσουν οι δύο σχεδιασμοί.

Για την Πλατανόβρυση, η Δημοτική Επιτροπή καλείται:

  • να εγκρίνει τη μελέτη της ανάπλασης
  • να αποφασίσει την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης μέσω LEADER
  • να εντάξει την πράξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ερυμάνθου 2025–2028

Ακριβώς η ίδια διαδικασία προβλέπεται και για την ανάπλαση και λειτουργική αναβάθμιση του Ελληνικού.

Ποια δύο χωριά του Ερυμάνθου ετοιμάζονται να αλλάξουν όψη – Οι αναπλάσεις που μπαίνουν στο τραπέζι

Από πού αναζητείται η χρηματοδότηση

Ο Δήμος πρόκειται να διεκδικήσει την ένταξη των δύο έργων στο Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023–2027 και ειδικότερα στην παρέμβαση για στήριξη της τοπικής ανάπτυξης μέσω LEADER.

Πρόκειται για χρηματοδοτικό εργαλείο που κατευθύνεται σε παρεμβάσεις τοπικής ανάπτυξης και μικρότερων κοινοτήτων, επιτρέποντας στους δήμους να προωθούν έργα που δύσκολα θα μπορούσαν να καλυφθούν αποκλειστικά από τους δικούς τους πόρους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δύο προτάσεις θα υποβληθούν στην ίδια υποπαρέμβαση του προγράμματος.

Πότε θα ξεκινήσουν τα έργα

Εδώ βρίσκεται και η βασική διάκριση που πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι: οι αναπλάσεις δεν έχουν ακόμη ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και δεν ξεκινούν άμεσα εργασίες.

Στις 11 Σεπτεμβρίου ο Δήμος καλείται να εγκρίνει τις μελέτες και να δώσει το «πράσινο φως» για την υποβολή των δύο προτάσεων.

Στη συνέχεια θα πρέπει να αξιολογηθούν οι φάκελοι και να υπάρξει απόφαση χρηματοδότησης. Μόνο εφόσον οι προτάσεις εγκριθούν μπορούν να ακολουθήσουν τα επόμενα στάδια που απαιτούνται μέχρι τη δημοπράτηση και τελικά την εκτέλεση των έργων.

Το επόμενο στοιχείο που θα δείξει το μέγεθος των παρεμβάσεων

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πλέον βρίσκεται στις δύο τεχνικές μελέτες.

Εκεί θα αποτυπωθούν αναλυτικά οι χώροι στους οποίους προβλέπονται παρεμβάσεις, το φυσικό αντικείμενο των έργων και οι προϋπολογισμοί τους.

Για Πλατανόβρυση και Ελληνικό, πάντως, το πρώτο βήμα έχει ήδη μπει στο ημερολόγιο: 11 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα κριθεί αν οι δύο φάκελοι θα πάρουν το πράσινο φως για να διεκδικήσουν χρηματοδότηση.

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα