Ά-Μ. Ασημακοπούλου: Η ελληνική πρόταση για τα δάνεια του Μηχανισμού Ανάκαμψης λύση για την κρίση ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη

    Ημερομηνία:

    Στην πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, περί αναπροσαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την αντιμετώπιση της κρίσης ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα κεφάλαια του REPowerEU στα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παρουσία του επιτρόπου, αρμόδιου για τη Διαχείριση Κρίσεων, κ. Janez Lenarčič.

    Συγκεκριμένα, η κ. Ασημακοπούλου εξήγησε ότι «ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία και σήμερα προσαρμόζεται για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ως προς την αντιμετώπιση της επόμενης πρόκλησης στην Ευρώπη, που είναι εκείνη της ανταγωνιστικότητας», αφού ανέφερε ότι «ορισμένοι πρότειναν ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας», υπογράμμισε «τη δυνατότητα εξεύρεσης μίας λύσης και πάλι διαμέσου του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

    Στη συνέχεια, υπογράμμισε «την έλλειψη δεξιοτήτων στην Ένωση, η οποία υποφέρει από στρατηγικές εξαρτήσεις και διέπεται από πολλούς κανόνες, σε σχέση με άλλα μέρη του κόσμου», αναφέροντας, παράλληλα, ότι «ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού, έχει αυξήσει περαιτέρω την πίεση».

    Επιπλέον, η ευρωβουλευτής κατέστησε σαφές πως «η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, από μόνη της, θα είναι ανεπαρκής και άδικη για τα κράτη μέλη με μικρότερο διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο» και υποστήριξε την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, λέγοντας ότι «αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε νέα χρηματοδότηση, θα πρέπει να προσαρμόσουμε τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Τόνισε, τέλος, ότι «μια βιώσιμη επιλογή θα ήταν η μετατροπή ορισμένων δανείων του Μηχανισμού σε επιχορηγήσεις», και ότι «αυτή η ελληνική πρόταση μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην εξεύρεση μιας βιώσιμης και πρακτικής λύσης για την κρίση ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη».

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Γκαουτάμ Αντάνι: Ετοιμάζει επενδύσεις $13 δισ. για ανάπτυξη στην αγορά της Ινδίας

    Σε επενδύσεις πάνω από 1,1 τρισεκατομμύρια ρουπίες (12,7 δισεκατομμύρια δολάρια) προχωρά...

    Μύκονος τέλος για τον ξενοδοχειακό κολοσσό της Accor που προτιμά Φωκίδα και Θεσπρωτία

    Η κλιματική αλλαγή πλέον επηρεάζει τα επιχειρηματικά πλάνα των μεγάλων ομίλων στον τουρισμό ακόμη κι...

    Μίρα Μουράτι: Η αρχιτέκτονας της AI επιστρέφει – Τι σχεδιάζει στη σκιά της OpenAI

    Μια οραματίστρια, μια πρωτοπόρος, μια γυναίκα που έχει αφήσει...

    Ουκρανία: Κοντά σε συμφωνία για τα ορυκτά Κίεβο και Ουάσιγκτον

    Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για μια...
    Best Shop