Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν οτι αμοιβές θα δοθούν μόνο σε καταγγελίες μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, οπότε τα παλιά «καρφώματα» θα μείνουν χωρίς μπόνους.
Υπό εξέταση παραμένει το τι θα γίνει με τις υπόλοιπες καταγγελίες φοροδιαφυγης που υποβάλλονται στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Δηλαδή, το αν θα προβλεφθεί και γι’ αυτές τις περιπτώσεις κάποιου είδους επιβράβευση, πόσο μάλλον όταν δεν πρόκειται για περιπτώσεις αδήλωτων αποδείξεων ή «μαϊμού» ταμειακές, αλλά για πιο σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Μέχρι τώρα, έχουν υποβληθεί συνολικά 11.788 καταγγελίες- ανώνυμες κι επώνυμες- για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
Όπως λένε αρμόδιες πηγές, πολλές από αυτές τις καταγγελίες έχουν ήδη αξιοποιηθεί κι έχουν ανοίξει το δρόμο για την αποκάλυψη σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής.
Πέραν όμως από τις καταγγελίες των πολιτών οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ φτιάχνουν τις δικές τους λίστες και οι νεότερες, βάζουν στο στόχαστρο:
Τουριστικά καταλύματα, πολυτελείς βίλες, διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων
Ηλεκτρονικό εμπόριο
Διακίνηση αγαθών εντός και εκτός συνόρων (στόχευση κατόπιν αξιοποίησης CMR)
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης για άσκηση εμπορικής δραστηριότητας και τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων
Υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ από ενεργές επιχειρήσεις
Κυκλώματα απάτης στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ
Κλαδικές στοχεύσεις σε επιχειρήσεις που η εμπλοκή τους στη διαμόρφωση του «κενού» ΦΠΑ εκτιμάται ως σημαντική
Στα χεριά των ελεγκτών της ΑΑΔΕ βρίσκεται και το ο νέο… «ρομποτάκι» της εφορίας που φέρει την ονομασία Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (ΕΛΑΕΠΠ). Ένα νέο λογισμικό Α.Ι, που επιτρέπει στους φοροελεγκτές να «μπαίνουν» στους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις θυρίδες και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και να λαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τους ελεγχόμενους: από τα κινητά περιουσιακά στοιχεία (κοσμήματα, πολύτιμους λίθους, πλάκες χρυσού κ.λπ.) και τα ρευστά διαθέσιμα που έχουν ασφαλιστεί σε θυρίδες τραπεζών μέχρι τις πάσης φύσεως συναλλαγές μέσω «πλαστικού χρήματος» και τις κινήσεις για αποπληρωμές δανείων (καταναλωτικών, στεγαστικών, επιχειρηματικών).