ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει στη δήλωση E9 – Νέος κωδικός για τους φορολογούμενους

Ημερομηνία:

Επικαιροποιείται το περιεχόμενο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Ειδικότερα, προβλέπεται νέος κωδικός για μελλοντικά ή μη αποπερατωμένα κτίσματα ανεγειρόμενης οικοδομής, που μεταβιβάζονται από κατασκευαστή.
Μέσω του νέου κωδικού, οι φορολογούμενοι μπορούν να δηλώνουν την πραγματική κατάσταση των κτισμάτων αυτών την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και να υπόκεινται στον αντίστοιχο, μειωμένο, ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με τα αποπερατωμένα κτίσματα.

PHILOXENIA

Ο νέος κωδικός ισχύει για δηλώσεις έτους 2023 και μετά. Οι φορολογούμενοι, που έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε μη αποπερατωμένα ή μελλοντικά κτίσματα κατά την ημερομηνία αυτή, μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 μέχρι τις 12.4.2023, ώστε η αξία των κτισμάτων αυτών να υπολογισθεί ορθά για τον ΕΝΦΙΑ του 2023.

Επίσης, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, που αποκτούν την πλήρη κυριότητα ακινήτων λόγω συνένωσης της ψιλής κυριότητας με την επικαρπία, για δηλώσεις Ε9, που υποβάλλονται από τη δημοσίευση της Απόφασης και μετά, γίνεται υποχρεωτική η συμπλήρωση του ΑΦΜ του επικαρπωτή για την αναγραφή δικαιωμάτων ψιλής κυριότητας.

Για την αναβάθμιση της εφαρμογής του Ε9 σύμφωνα με τα παραπάνω, η εφαρμογή θα παραμείνει κλειστή την 24.3.2023 για τις ώρες 00:00 έως και 12:00.
Μια 4χρονη μικρή νεράιδα εύχεται να γίνει η Barbie γοργόνα

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Η Κατερίνα Λιόλιου ανέβαλε τη συναυλία στα Ιωάννινα για να αποχαιρετήσει τον Γιώργο Μαζωνάκη

Σε αλλαγή του προγράμματός της προχώρησε η Κατερίνα Λιόλιου, προκειμένου...

Επιδειξίας αναστάτωσε την λαϊκή αγρυπνία για τον Γιώργο Μαζωνάκη – ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι αποχαιρετούσαν τον Γιώργο Μαζωνάκη,...

Πάτρα: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15-9-2026

ΚΗΔΕΙA ΤΟΝ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟ ΚΩΝ. ΣΠΑΘΑΡΗ (ΕΤΩΝ 76) ΘΑΝΟΝΤΑ ΚΗΔΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ...

Νέες αλλαγές στην κυκλοφορία στο κέντρο της Πάτρας και νέος …πονοκέφαλος για τους οδηγούς

Νέες αλλαγές στην κυκλοφορία στο κέντρο της Πάτρας και...