flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Αχαΐα: Δεν είναι μόνο η Πάτρα 6+1 τρόποι για να γνωρίσετε καλύτερα έναν νομό που είναι πολλά περισσότερα από τη διάσημη πρωτεύουσά του

Στον Βουραϊκό με τον οδοντωτό

Μια χρονοκάψουλα είναι ο οδοντωτός σιδηρόδρομος, που σε μεταφέρει στα τέλη του 19ου αιώνα, την εποχή δηλαδή που δημιουργήθηκε για να συνδέσει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα, περνώντας μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού. Το τοπίο είναι ανέγγιχτο, μόνο οι εγκαταστάσεις και οι συρμοί έχουν εκσυγχρονιστεί. Η διαδρομή διαρκεί μία ώρα και απαιτείται προκράτηση εισιτηρίων (τηλ. 26910-43206). Φτάνοντας στα Καλάβρυτα, καθίστε στο Café Stathmos. Ε. Α.

Στάση για πατρινή τεντούρα

Περνώντας από την Πάτρα, κάντε μια στάση στο κατάστημα της ποτοποιίας Κάστρο (τηλ. 2610-277077), στην Αγίου Νικολάου, για να αγοράσετε γνήσια πατρινή τεντούρα: κλασική, ημίγλυκη, με μαστίχα, με βύσσινο, ακόμα και ξερολούκουμο τεντούρας ή λουκούμι τεντούρας με αμύγδαλο. Ε. Α.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Διαφέρει από το μέσο αρχαιολογικό μουσείο και από άποψη εγκαταστάσεων (στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίσμα των Bobotis+Bobotis architects, με θόλο επενδεδυμένο με φύλλα τιτανίου) και από άποψη περιεχομένου (η έκθεση δεν είναι δομημένη γεωγραφικά ή χρονολογικά, αλλά θεματικά). Θα δείτε ψηφιδωτά δάπεδα, όπως και μια μικρογραφία ρωμαϊκής εποχής του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς που κοσμούσε τον Παρθενώνα (καθημερινά 08.00-20.00, τηλ. 2613-616100, www.ampatron.gr) Ε. Α.

Οι κουκουναριές της Στροφυλιάς

Οι φυσιολάτρες δεν πρέπει να χάσετε το Δάσος της Στροφυλιάς με τις κουκουναριές (Pinus pinea) ομπρελοειδούς σχήματος, που προσδίδουν στο τοπίο κάτι από τον εξωτισμό της Αφρικής. Κατά μήκος του εκτείνεται η παραλία Καλογριά με τις αμμοθίνες. Ιδανικός προορισμός για πεζοπόρους (οκτώ διαδρομές), ποδηλάτες (τρεις διαδρομές, αποφύγετε την τέταρτη C2), ορνιθοπαρατηρητές και φωτογράφους τοπίου. Τηλ. Φορέα Διαχείρισης: 26930-31939. Ε. Α.

Σπήλαιο Λιμνών – Πλανητέρο

Δεκαεπτά χιλιόμετρα χωρίζουν τα Καλάβρυτα από το Σπήλαιο Λιμνών. Φορέστε μακρυμάνικο, γιατί η θερμοκρασία εσωτερικά δεν ξεπερνά τους 16 βαθμούς Κελσίου, και δείτε τις υπόγειες λίμνες και τους βράχινους σχηματισμούς (Δευτ.-Παρ. 09.00-16.30, Σάβ.-Κυρ. 09.00-17.30, τηλ. 26920-31001). Καταλήξτε στο Πλανητέρο για πέστροφες και περίπατο ανάμεσα στα πλατάνια. Ν. Μ.

Λάδωνας: σημείο αναφοράς

Μια όμορφη κυκλική διαδρομή μήκους περίπου 55 χλμ., με επίκεντρο τον ποταμό Λάδωνα –από το χωριό Δάφνη στην Κοντοβάζαινα προς τον Παό και επιστροφή στην αφετηρία–, προσφέρει καταπράσινα τοπία και ευκαιρία για βουτιές. Στη Δάφνη δοκιμάστε τη «vintage» χειροποίητη πίτσα στη λουλουδιασμένη αυλή του «Φερλέ» (τηλ. 26920-71444). Ν. Μ.

Γεύμα στα έλατα

Στις καταπράσινες πλαγιές του Ερυμάνθου, 25 χλμ. από τα Καλάβρυτα, βρίσκεται η Άνω Βλασία, που φιλοξενεί νότια του χωριού τους καταρράκτες των Ταξιαρχών. Για φαγητό θα πάτε στην κοντινή Τσαπουρνιά, στην πνιγμένη με έλατα βεράντα της ταβέρνας «Ζαχαράκη» (τηλ. 26940-91355). Ν. Μ.

Comments are closed.