flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Αχαΐα – Φοροδιαφυγή: «Πάγωσαν» και οι έλεγχοι λόγω της καραντίνας

«Στα ρηχά» κινούνται φέτος οι επιτόπιοι προληπτικοί έλεγχοι της εφορίας και όχι άδικα, καθώς οι επιχειρήσεις λόγω των lockdown και της πανδημίας, προσπαθούν να επιβιώσουν μεταξύ σφύρας και άκμονος, οπότε θα ήταν υπερβολή να έχουν πάνω από το κεφάλι τους, και την απειλή των φορολογικών προστίμων.

 

Στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν για την ανάσχεση της μετάδοσης της ασθένειας αποφασίστηκε η παύση των επιτόπιων φορολογικών ελέγχων, ενώ οι υπόλοιποι έλεγχοι γίνονται, με βάση προτεραιότητες και με γνώμονα την υγιεινή και την ασφάλεια των ελεγκτών και των ελεγχόμενων.

 

Ετσι, οι έλεγχοι φέτος, έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και επικεντρώνονται σε βασικές φορολογικές παραβάσεις, ενώ και οι αρμόδιες φορολογικές αρχές, επιδεικνύουν μεγαλύτερη ανοχή και ελαστικότητα.

 

Είναι ενδεικτικό το ότι, η Α΄ΔΟΥ Πατρών που διαθέτει και το μοναδικό δικαστικό τμήμα στη Δυτική Ελλάδα, φέτος παρέμεινε εντός των διοικητικών ορίων της Αχαΐας, λόγω των υγειονομικών περιορισμών πραγματοποιώντας από τις αρχές του χρόνου, υπό την καθοδήγηση του υποδιευθυντή της υπηρεσίας Αθανάσιου Παυλόπουλου, περί τους 1.400 επιτόπιους προληπτικούς ελέγχους.

 

Οι έλεγχοι αφορούσαν στην έκδοση φορολογικών στοιχείων και την εκπλήρωση γενικά, των φορολογικών υποχρεώσεων, όπως υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, φορολογία εισοδήματος και αντιπαραβολή των στοιχείων αυτών, με τα αντίστοιχα των τηρουμένων βιβλίων, κ.ά.

 

Από τους περίπου 1.400 ελέγχους σε επιχειρήσεις που έγιναν σε ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, λογιστές, δικηγόροι, κ.ά.) διαπιστώθηκαν 450 επιχειρήσεις (31%) που υπέπεσαν σε κάποια φορολογική παράβαση. Ο αριθμός των παραβάσεων που καταγράφηκαν, φτάνει τις 750 περίπου και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσαν σε μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.

 

Στις περιπτώσεις όπου οι επιχειρήσεις υπέπιπταν για πρώτη φορά σε παράβαση, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για συναλλαγές με ΦΠΑ, ανέρχονται στο 50% του φόρου για τον οποίο δεν εκδόθηκε ή βεβαιώθηκε ανακριβές φορολογικό στοιχείο. Το δε ύψος τους, δεν ήταν μικρότερο των 250 ευρώ, όπου τηρούνταν απλογραφικά βιβλία, και όχι κάτω των 500 ευρώ όπου τηρούνταν διπλογραφικά βιβλία.

 

Οταν η επιχείρηση υποπίπτει για δεύτερη φορά στην ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πενταετίας, το πρόστιμο διπλασιάζεται και αντιστοιχεί στο 100% του ΦΠΑ που δεν βεβαιώθηκε ή βεβαιώθηκε ανακριβώς, ενώ το κατώτερο είναι 500 ευρώ για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία ή 1000 ευρώ για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία.

 

Σε σχέση με το μέτρο της αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων (καταστήματα), λουκέτο μπήκε σε μόλις 5 επιχειρήσεις για ένα 48ωρο, λόγω του ότι διαπιστώθηκε σε επιτόπιους ελέγχους, η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 10 φορολογικών στοιχείων πώλησης αγαθών ή υπηρεσιών.

 

Παρομοίως, οι ρυθμοί πέφτουν και στην λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Είναι ενδεικτικό ότι, τον Απρίλιο και τον Μάιο, όπου είχαμε το πρώτο lockdown, στην Αχαΐα έγιναν μόλις 3 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών (1+2), ενώ τον Ιούνιο 10. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», παρόμοια είναι η εικόνα και στο δεύτερο lockdown που συνεχίζεται.

 

Πελοπόννησος