Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Αχαΐας, καθώς η τιμή στο ελαιόλαδο φετινής σοδειάς έχει φτάσει στο κρίσιμο, για αυτούς, όριο των 5 ευρώ το κιλό, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε πέσει ακόμα πιο χαμηλά. Ολα αυτά, την ώρα που το ελαιόλαδο στο ράφι των σούπερ μάρκετ παραμένει σε υψηλά επίπεδα για τον καταναλωτή, αν και αρχίζει να γίνεται εμφανής μια τάση αποκλιμάκωσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Λουσικών, Δημήτρη Οικονομόπουλο, η παραγωγή ελαιοκάρπου φέτος είναι ικανοποιητική, σαφώς καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως από την περυσινή που κινήθηκε σε καταστροφικά επίπεδα, αλλά όχι πολύ μεγάλη. Οι δε τιμές, κινούνται αυτή τη στιγμή στα όρια του κόστους παραγωγής. Ενώ η τιμή ξεκίνησε φέτος από τα 7 ευρώ το κιλό, στη συνέχεια έπεσε στα 6,20 και αργότερα στα 5,20, ενώ προχθές βρέθηκε ακόμα και στα 4 ευρώ το κιλό για να βελτιωθεί κάπως σήμερα, στα 4,20 ευρώ το κιλό, είπε ο κ. Οικονομόπουλος.
Αυτή η ραγδαία πτώση τιμής έναντι των περυσινών 6,5 – 7,5 ευρώ, σε συνδυασμό με τα υψηλά ημερομίσθια που ζητούν φέτος οι εργάτες και που φτάνουν τα 70 ευρώ την ημέρα, παράλληλα με την περιορισμένη παραγωγή ελαιολάδου λόγω της ανομβρίας που προηγήθηκε τους περασμένους μήνες, η χρονιά θα αποβεί ζημιογόνα για τους ελαιοπαραγωγούς, τόνισε ο κ. Οικονομόπουλος.
«Πέρυσι λόγω της υψηλής τιμής, με τα μισά κιλά ελαιολάδου, κερδίσαμε τα διπλάσια έσοδα από φέτος που έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή» ανέφερε χαρακτηριστικά.