Ταχύτατα ήταν τα αντανακλαστικά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας και του υπουργείου Πολιτισμού για την αποκατάσταση των ζημιών στον Αρχαιολογικό χώρο των Πορτών Αχαΐας, όπου μέρος των εγκαταστάσεων καταστράφηκε στις 3 Ιουλίου από την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην περιοχή. Ευτυχώς, οι αρχαιότητες δεν υπέστησαν ουδεμία φθορά, όπως και οι διαδρομές των επισκεπτών, τα καθιστικά, του χώρου και οι λοιπές σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις.
Τρεις ημέρες μετά την πυρκαγιά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας είχε υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών, αφού πρώτα είχε προλάβει να πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς. Στις 7 Ιουλίου το αίτημα χρηματοδότησης εγκρίθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», αλλά και την ανάρτηση της απόφασης στη Διαύγεια από τις 19 Ιουλίου, εγκρίθηκε η απευθείας ανάθεση εκτέλεσης επειγουσών εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών.
Οι διαδικασίες προχώρησαν με ρυθμούς που δεν θα περίμενε ούτε ο πιο αισιόδοξος που γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα σε τέτοιου είδους έργα. Οπως ενημέρωσε την «Π» η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αναστασία Κουμούση οι εργασίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα! Δηλαδή σχεδόν 20 μέρες μετά από την πυρκαγιά.
«Τη Δευτέρα αρχίζουν οι εργασίες. Τρέξαμε όλες τις διαδικασίες άμεσα και χρηματοδοτηθήκαμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Εκτιμούμε ότι προς το τέλος του Αυγούστου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες» τόνισε η κ. Κουμούση.
Ολα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαιτούμενα για να γίνει ξανά επισκέψιμος ο χώρος. Ενας από τους λόγους που οι γραφειοκρατικές διαδικασίες προχώρησαν με εντυπωσιακή ταχύτητα είναι ότι κρίθηκε επιβεβλημένο να έχουν τελειώσει οι παρεμβάσεις πριν το φθινόπωρο και τις πρώτες βροχές.
Οπως μας εξήγησε η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, οι εργασίες αποκατάστασης στις Πόρτες θεωρούνται «ιδιαίτερες» και απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς για την απομάκρυνση των καμένων ξύλων.
Συγκεκριμένα, θα αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στα στέγαστρα των μυκηναϊκών τάφων (αντικατάσταση τεγίδων και επικάλυψης, συντήρηση μεταλλικών στηριγμάτων) και των κουπαστών των κιγκλιδωμάτων (μετά της προμήθειας των αντίστοιχων υλικών και την χειρωνακτική απομάκρυνση των καμένων υπολειμμάτων των κατασκευών).
Η δαπάνη της παραπάνω εκτέλεσης εργασιών θα ανέλθει στο ποσό των 29.760,00 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και όλων των νόμιμων κρατήσεων, ενώ η δαπάνη θα καλυφθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ενας σπουδαίος χώρος
Το πλούσιο Νεκροταφείο στις Πόρτες Αχαΐας είχε κινδυνέψει στις αρχές του μήνα από το πέρασμα της φωτιάς. Πρόκειται για σημαντικότατο Προϊστορικό, με διάρκεια από την Πρώιμη Μυκηναϊκή (17ος αι.-16ος αι. π.Χ.) μέχρι την Υστερη Μυκηναϊκή εποχή (μέσα 11ου αι. π.Χ.), με τύμβους, θολωτούς, κιβωτιόσχημους και κτιστούς θαλαμοειδείς τάφους, οι ανασκαφές του οποίου έχουν αποδώσει πλούσια και αξιόλογα ευρήματα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Ο αρχαιολογικός χώρος, που αποτελεί υπαίθριο Μουσείο της ταφικής αρχιτεκτονικής του μυκηναϊκού κόσμου, αναδείχθηκε με πιστώσεις του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και είναι επισκέψιμος από το 2009.