ΑΧΑΪΑ: Γεωργία Ντάτσικα: «231 υποθέσεις υιοθεσίας και αναδοχής το 2024»

    Ημερομηνία:

    Για τις προκλήσεις που θέτει η σύγχρονη εποχή στην κοινωνική πολιτική, αλλά και για όλα τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της μέχρι σήμερα μίλησε η Γεωργία Ντάτσικα στον «Νεολόγο». Η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας αναφέρεται μάλιστα και στον θεσμό της ανάδοχης γονεϊκότητας στον οποίο έχει δώσει έμφαση, προωθώντας την ανάλογη εκπαίδευση και ενημέρωση.

    Ποια είναι τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής στη Δυτική Ελλάδα από το 2023 έως σήμερα;

    Από το 2023 έως και σήμερα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χάρη στη δημιουργία της νέας Αντιπεριφέρειας Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας. Η κοινωνική πολιτική είναι, άλλωστε, πολυδιάστατη και συνδέεται άρρηκτα με το συνολικό πρόγραμμα της Περιφέρειας, το οποίο έχει προσανατολισμό τον πολίτη και συντονίζεται με όλες τις υπόλοιπες Αντιπεριφέρειες υπό την καθοδήγηση του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.

    Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, ως Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας έχουν γίνει σημαντικά βήματα που περιλαμβάνουν την εποπτεία της καλής λειτουργίας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία των προνοιακών ιδρυμάτων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων.

    Επίσης έγινε σημαντική προσαύξηση κατά 45% σε σχέση με την περσινή χρηματοδότηση, την οποία εισηγήθηκε και έλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Η ενισχυμένη χρηματοδότηση αφορά στην κρατική τακτική επιχορήγηση 18 Ν.Π.Ι.Δ. της Π.Δ.Ε. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, αλλά και αυξημένη επιχορήγηση του κρατικού λαχείου από 27.000,00 το 2023 (7ΝΠΙΔ) ΣΤΑ 96.500,00 (15 ΝΠΙΔ) το 2024  έτσι ώστε να καλύψουν τις τακτικές και έκτακτες ανάγκες της λειτουργίας τους για το έτος 2024.

    Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, επιδεικνύοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τις δομές κοινωνικής προστασίας της Δυτικής Ελλάδας, έκανε αποδεκτή την παρέμβαση του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη σε συνεργασία με εμένα , προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη λειτουργία των δομών.

    Ακόμη, συνεχίζεται η προώθηση θεσμών όπως η υιοθεσία και η αναδοχή, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο νέο θεσμό της επαγγελματικής αναδοχής για παιδιά με αναπηρία. Επιπλέον, στον τομέα της τρίτης ηλικίας, έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την καινοτόμα υπηρεσία Click Ζωής, που παρέχει 24ωρη υποστήριξη και τηλεφροντίδα σε άτομα που χρήζουν κοινωνικής μέριμνας περιλαμβάνοντας κουμπί πανικού, ανιχνευτή πτώσης και εντοπισμού.

    Ως Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, στηρίζω με συνέπεια δράσεις για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής και ενδοοικογενειακής βίας και της νεανικής παραβατικότητας. Το 2024 υλοποιήθηκαν σημαντικές δράσεις ενημέρωσης, ενώ για το 2025 έχουμε προγραμματίσει νέες. Ενισχύουμε τη συνεργασία με τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας για την ευαισθητοποίηση των οικογενειών μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα. Παράλληλα, στηρίζουμε ενεργά τα παιδιά Ρομά και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προωθώντας πολιτικές που ενισχύουν την κοινωνική ένταξη και συνεχίζουμε το επισιτιστικό πρόγραμμα ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους) και των συνοδευτικών του μέτρων, για τους δικαιούχους και των τριών ενοτήτων.

     

    Φλίγκος

    Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις – προβλήματα που μένουν να αντιμετωπιστούν;

    Η κοινωνική πολιτική είναι ένας τομέας που συνεχώς εξελίσσεται, και παρότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, υπάρχουν ακόμα πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η ενίσχυση των προνοιακών υπηρεσιών και η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων σε αυτές.

    Μέσα στο 2024, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα της υιοθεσίας και αναδοχής. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 150 υποθέσεις υιοθεσίας, εκ των οποίων οι 35 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Επιπλέον, έχουμε 11 διακρατικές υιοθεσίες και 81 υποθέσεις αναδοχής, με δύο από αυτές να αφορούν επαγγελματική αναδοχή. Αυτή η πρόοδος είναι αποτέλεσμα της συνεχούς στήριξης και του ενδιαφέροντος του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος έχει εντάξει την κοινωνική πολιτική ως κεντρική προτεραιότητα για την Περιφέρεια. Η ενίσχυση των θεσμών υιοθεσίας και αναδοχής αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, με στόχο την καλύτερη φροντίδα και αποϊδρυματοποίηση, η οποία παραμένει μια μεγάλη πρόκληση.

    Παρά βέβαια την σημειωθείσα πρόοδο με τη διάδοση της επαγγελματικής αναδοχής, υπάρχουν ακόμη πολλά παιδιά που παραμένουν σε προνοιακά ιδρύματα. Η μετάβαση σε ένα πιο ανθρώπινο και υποστηρικτικό σύστημα φροντίδας απαιτεί συνεχιζόμενη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των υποψήφιων γονέων, καθώς και περαιτέρω ενίσχυση των θεσμών αναδοχής.

    Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι η ενίσχυση των υποστηρικτικών δομών για την τρίτη ηλικία, η συνεργασία με τους δήμους και άλλους φορείς για την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών και φυσικά η ενημέρωση του κοινού για τα δικαιώματα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται.

     

    Έχετε δώσει έμφαση στην ανάδειξη του θεσμού των αναδόχων γονέων. Είναι αρκετά ενημερωμένοι – ευαισθητοποιημένοι οι πολίτες στον τομέα αυτό;

    Η Περιφέρεια καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τη θεσμική αναδοχή και υιοθεσία. Ειδικά στον τομέα των αναδοχών, η κοινωνία δεν είναι ακόμη πλήρως ενημερωμένη, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω δράσεις. Η Περιφέρεια συνεργάζεται με τα σχολεία και τους Συλλόγους Γονέων στην Ηλεία και την Αχαΐα, ενώ αυτή η δράση θα επεκταθεί και στην Αιτωλοακαρνανία. Μέσω αυτών των συνεργασιών, διοργανώνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις και συναντήσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

    Επιπλέον, μέσω του νέου ενημερωτικού οδηγού για την υιοθεσία και αναδοχή, παρέχονται λεπτομερείς πληροφορίες για τις διαδικασίες, ενώ γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για ήδη αιτούντες αναδόχους γονείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε και δύο ανήλικα παιδιά που συμμετέχουν στις διαδικασίες επαγγελματικής αναδοχής. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα για την αποϊδρυματοποίηση και τη δημιουργία οικογενειακών περιβαλλόντων για παιδιά που δεν μπορούν να παραμείνουν στο φυσικό τους οικογενειακό περιβάλλον.

    ΝΕΟΛΟΓΟΣ

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Το FLAMIS.GR συμμετέχει στη σημερινή 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων

    Για σήμερα Τρίτη 8 Απριλίου προκήρυξαν απεργία οι ενώσεις...

    ΠΑΤΡΑ: Επιασαν τρία άτομα για τα τηλεφωνήματα με τα “μαϊμού τροχαία”

    Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες στην...

    ΠΑΤΡΑ: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9-4-2025

    ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΝ   ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΗ   ΜΑΣ ΕΛΕΝΗ  ΧΗΡΑ  ΧΡΗΣΤ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ  ΓΕΝΟΣ ...

    Τραγωδία – Νεκρή βρέθηκε 19χρονη φοιτήτρια

    Βαρύτατο πένθος έχει προκαλέσει στην οικογένεια μιας 19χρονη φοιτήτριας...