ΑΧΑΪΑ: Και πολιτικές διαστάσεις έλαβε η λειψυδρία και η πτώση στάθμης στο φράγμα

    Ημερομηνία:

    Το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων στις Τόσκες Ερυμάνθου εμφανίστηκε και πάλι καθώς, λόγω της λειψυδρίας, έπεσε η στάθμη του φράγματος Πείρου – Παραπείρου.

    Με την ξηρασία να πλήττει ολοένα και περισσότερες περιοχές, κτίρια και οικισμοί όπως οι Τόσκες, που μέχρι πρότινος βυθίζονταν σε τεχνητές λίμνες, αρχίζουν να αναδύονται, αποκαλύπτοντας και το μέγεθος του προβλήματος…

    Το θέμα έδωσε τη λαβή στον πρώην Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα να ασκήσει κριτική στην Περιφέρεια αλλά και στον δήμο Πατρέων για το θέμα του φορέα διαχείρισης του νερού για την ύδρευση αλλά και τη διαχείριση προβλημάτων του κάμπου στο θέμα της άρδευσης.

    Στα 50 εκατομμύρια κυβικά νερού εκτιμάται η απώλεια του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου στην ύδρευση, ενώ άλλα 50 εκατ. κυβικά  μέτρα περίπου είναι η έλλειψη που είχαμε φέτος συνολικά στον κάμπο σε Δυτική Αχαΐα και Ηλεία λόγω της απομείωσης των αποθεμάτων νερού.

    Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια, η Περιφέρεια από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε τον προγραμματισμό της για το επόμενο καλοκαίρι με την προειδοποίηση προς τους φορείς (ΤΟΕΒ) να υπάρξει άμεση συμφωνία πάνω στην διαχείριση των αναγκών στην άρδευση.

    Σε αντίθετη περίπτωση, αν ο χειμώνας είναι όπως φέτος, το 2025 θα ξεκινήσει ένα καλοκαίρι χωρίς καθόλου αποθέματα.

     ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ:«Τα μηνύματα είναι πλέον εκκωφαντικά»

    «Η περιοχή μας με το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου και τη λιμνοδεξαμενή Ντασκά, απέκτησε κατά την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή υποδομές του μέλλοντος! Η διαχείριση του έργου όμως δεν είναι τέτοια που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών σε όλη την Αχαΐα, που σε λίγο θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να κάνουν λήψη νερού από το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου.

    Κρίνω λοιπόν ότι πλέον τα μηνύματα της λειψυδρίας ακούγονται πλέον εκκωφαντικά και δεν χωρά άλλη καθυστέρηση! Άμεση, τώρα, στρατηγική διαχείρισης νερού! Δεν μπορεί να έχουμε μια περιοχή που να διαθέτει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο διαχείρισης νερού και ο λαός να μην δύναται να απολαμβάνει το φυσικό αυτό αγαθό!», ανέφερε ο πρώην Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας. Και συμπληρώνει: «Είναι εγκληματικό για το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου που σταμάτησαν τις μελέτες οικοτουριστικής αξιοποίησης του έργου και ανάδειξης του φυσικού τοπίου της περιοχής πέριξ της τεχνητής λίμνης Αστερίου! Η Περιφέρεια είχε στα χέρια της μια βραβευμένη διεθνώς μελέτη αξιοποίησης του φράγματος. Ακόμη, η Περιφέρεια έχει στα χέρια της μελέτες και για λιμνοδεξαμενές στην ευρύτερη περιοχή. Γιατί τα έργα είναι στον πάγο τρία χρόνια; Δεν βρήκε χρήματα, πήγε αλλού τα χρήματα; Τι έκανε; Το καμπανάκι πλέον κτυπά και για τον κάμπο της Δυικής Αχαΐας, αν δεν έρθει το νερό από το Φράγμα Πηνειού, με μια καλύτερη διαχείριση εκεί, σε λίγο θα αντιμετωπίσουμε τεράστιο πρόβλημα με την αγροτική παραγωγή και την τροφοδοσία της αγοράς σε ολόκληρο τον νομό Αχαΐας».

     

    Ανδρέας Φίλιας: «Η Περιφέρεια διαθέτει πλάνο»

    Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ανδρέας Φίλιας υποστηρίζει ότι για το θέμα της άρδευσης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έδωσε ήδη… εξετάσεις για το 2024 στις οποίες όπως αναφέρει ανταποκρίθηκε με επιτυχία ενώ ήδη ανακοινώνει πως έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για την περίοδο άρδευσης 2025.

    «Με τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας να εστιάζονται στην διαχείριση του νερού στον κάμπο και το Φράγμα του Πηνειού, ολοκληρώθηκε μια δύσκολη αρδευτική περίοδος. Παρά την ανομβρία και την πτώση της στάθμης του Φράγματος, όλοι οι παραγωγοί κατάφεραν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, με πρόγραμμα και με δουλειά απ’ όλους, ΤΟΕΒ και υπηρεσίες» αναφέρει και συνεχίζει:

    «Η οικονομική ζωή της Περιφέρειας είναι σχεδόν κατά το 1/3 του παραγόμενου ΑΕΠ εξαρτώμενη από την αγροτική παραγωγή και κάμπος χωρίς νερό σημαίνει ότι μπορεί να οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή! Εν μέσω της ξηρασίας χαράσσουμε ήδη πολιτική για το 2025 και το επόμενο καλοκαίρι και, εφόσον συμφωνήσουμε και πάμε και σε εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών διαχείρισης της άρδευσης, μπορεί να πάμε καλά και για το επόμενο καλοκαίρι…

    Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι αν επαναληφθεί το φαινόμενο της ανομβρίας της περιόδου 2023-2024, το επόμενο καλοκαίρι μπορεί να ξεκινήσει χωρίς αποθέματα νερού και γι’ αυτό πρέπει να φροντίσουμε όλοι!»

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Καμπανάκι για τον υψηλό ΦΠΑ και από τα σούπερ μάρκετ – Ανένδοτη η κυβέρνηση

    Χθες οι εκπρόσωποι της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ)...

    Αναδιώτης και Τσιρώνης με τον Μεντβέντεφ σε σύνοδο των BRICS στο Σότσι

    Ελληνική παρουσία είχε το συμπόσιο των BRICS με βουλευτές και ευρωβουλευτές...

    Eιρήνη Μουρτζούκου: Πώς πέρασε το βράδυ στα κρατητήρια – «Έβλεπα εφιάλτες ότι έχω χειροπέδες συνέχεια στα χέρια μου»

    Δύσκολη νύχτα πέρασε στα γυναικεία κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος...

    Υπουργείο Υγείας: Προκηρύσσονται 324 θέσεις γιατρών 12 ειδικοτήτων για τα Κέντρα Υγείας της χώρας

    Υπεγράφη την Τρίτη 19 Νοεμβρίου και αναρτήθηκε η απόφαση...
    Best Shop