ΑΧΑΪΑ: Κίνδυνος η λειψυδρία να “χτυπήσει” τη φετινή σοδειά – Αν δεν βρέξει θα πληρώσουμε… «χρυσάφι» τα οπωροκηπευτικά

    Ημερομηνία:

    «Χρυσάφι» θα πληρώσουμε από την ερχόμενη Άνοιξη τα οπωροκηπευτικά εάν δεν βρέξει φέτος το χειμώνα και δεν ποτιστούν όσο πρέπει τα χωράφια. Στην Αχαΐα το πρόβλημα λειψυδρίας είναι στο «κόκκινο» και ήδη οι αγρότες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως αν δεν έχουμε βαρύ χειμώνα θα έχουμε τη μισή σοδειά απ’ ό,τι προηγούμενες εποχές εξαιτίας του λιγοστού νερού που θα έχει πέσει στις καλλιέργειες.

    Χώρια από το ότι μέρος της παραγωγής που προορίζεται για εξαγωγές θα αφανιστεί, ο όγκος των προϊόντων δεν θα επαρκεί για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες από του χρόνου και όσο το πρόβλημα βαίνει αμείωτο, τόσο ο κίνδυνος υποσιτισμού ξεπροβάλλει και γίνεται ολοένα πιο ορατός. Από την άλλη, μπαίνει στη μέση και η οικονομική πτυχή, αφού η διάθεση των λιγοστών προϊόντων θα συνοδευτεί, αναγκαστικά και μοιραία, από πρωτοφανείς ανατιμήσεις, με πολλά αγροτικά είδη να φθάσουν να πωλούνται πανάκριβα στο ράφι ή στον πάγκο των λαϊκών αγορών.

     

    Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

    1) kentriki - χωραφι (1)

    Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα μέσω της «Πολιτείας» ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης της Δυτικής Αχαΐας και πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Γιώργος Βεσκούκης, τονίζοντας ότι: «το πρόβλημα είναι τεράστιο και φθάσαμε εκεί που προσπαθούσαμε να μην φθάσουμε φωνάζοντας επί πολλά χρόνια και ζητώντας μέτρα από την Πολιτεία. Δυστυχώς δεν μας άκουσαν και τώρα είμαστε σε κρίσιμο σημείο».

    Εξήγησε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, όπως φράγματα και άλλα, και να μην γίνεται άλλη αλόγιστη απώλεια νερού προς τη θάλασσα. Κάτι στο οποίο επεσήμανε πως «άπαντες κώφευαν».

    Όπως δήλωσε ο κ. Βεσκούκης: «αν δεν έχουμε χειμώνα… χειμώνα, δηλαδή, αν δεν έχουμε βροχοπτώσεις, χιόνια και κακοκαιρία, του χρόνου την Άνοιξη δεν θα έχουμε ούτε τη μισή σοδειά απ’ τη σοδειά που προσφέρεται ετησίως από την περιοχή της Δυτικής Αχαΐας συνολικά».

     

    ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ

    Σε όλο αυτό το πρόβλημα, επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η έλλειψη σε εργάτες γης. Κάτι που ούτως ή άλλως είχε επιφέρει πολλαπλές επιπτώσεις τα προηγούμενα χρόνια αλλά δυστυχώς συνεχίζει να υπάρχει ως «βαρίδι» στην αγροτική παραγωγή και θα προσθέσει και τις δικές της συνέπειες. Είναι μάλιστα έλλειψη που ήδη κάνει τη «δουλειά» της στον τομέα του επερχόμενου μαζέματος των ελιών αφού και φέτος διαπιστώνεται λειψανδρία, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να κάνουν αγώνα δρόμου για να βρουν ομάδες εργατών και να κλείσουν συμφωνίες για το μάζεμα των ελιών. Και με το κόστος, συνεπεία αυτού, να αυξάνεται φθάνοντας ακόμα και στα διπλάσια μεροκάματα από αυτά που ίσχυαν μέχρι και πριν από μια διετία ή τριετία.

     

    Α. ΦΙΛΙΑΣ: «Δεν θα υπήρχε καθόλου νερό, αν δεν είχαμε πάρει μέτρα»

    filias (1) (1)

     

    Αλλά στη δημόσια συζήτηση μπαίνει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης να δηλώνει ότι κι αυτό το νερό που υπάρχει, είναι προϊόν της έγκαιρης προετοιμασίας και μέριμνας, διότι θα μπορούσε να μην υπήρχε και καθόλου και η πλήρης λειψυδρία να είχε σημάνει γενικό συναγερμό στην περιοχή.

    Ο κ. Φίλιας τονίζει χαρακτηριστικά, ότι: «αν δεν είχαμε λάβει κι αυτά τα μέτρα που εφαρμόσαμε όλο το καλοκαίρι, δεν θα είχαμε καθόλου νερό τώρα, γιατί θα είχε τελειώσει από τον Αύγουστο».

    Ο Ανδρέας Φίλιας επισημαίνει ότι αφενός «έχουν ληφθεί μέτρα» κι αφετέρου, ότι έχουν γίνει έργα και έχουν ασκηθεί πιέσεις στους αγρότες για λελογισμένη χρήση νερού από μέρους τους. Επιπρόσθετα, επισημαίνει ότι αυτή την περίοδο «όλες οι διώρυγες είναι γεμάτες με νερό».

    Γνωστοποιεί, επίσης, πως η Π.Δ.Ε. συνεχίζει να «οργώνει» τους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας και να κάνει συνεχείς οχλήσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο να τεθούν από τώρα οι βάσεις των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να εξασφαλιστεί η αγροτική σοδειά, τόσο για το επόμενο καλοκαίρι, όσο όμως και για τις μετέπειτα περιόδους.

    «Πρέπει να χαράξουμε μια πολιτική, σε συμφωνία με τους αγρότες. Μια πολιτική με όποιο κόστος, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στην παραγωγή». Συμπληρώνει όμως με νόημα: «Θα κάνουμε τα πάντα, αλλά δεν είμαστε και Θεοί. Αν δεν βρέξει, έχουμε πρόβλημα».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Άνοδος κατά 265 θέσεις του Πανεπιστημίου Πατρών στην παγκόσμια κατάταξη AD Scientific Index

    Εξαιρετική επίδοση του Πανεπιστημίου Πατρών στο σύστημα κατάταξης AD...

    ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2024

    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η πρώτη εβδομάδα...

    «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής»: Ο Θ. Λουλούδης κατέθεσε το ψηφοδέλτιο της παράταξης – ΦΩΤΟ

     Το μεσημέρι της Τετάρτης κατατέθηκε από τον υποψήφιο πρόεδρο...

    Τόρι Σπέλινγκ: Περιέγραψε την πρώτη φορά που κοιμήθηκε με τον Μπράιαν Όστιν Γκριν – Ήταν επικό, λέει

    Η Τόρι Σπέλινγκ περιέγραψε την πρώτη φορά που κοιμήθηκε με τον Μπράιαν...
    Best Shop