ΑΝΑΔΥΘΗΚΕ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ – ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Στην τεχνητή λίμνη στο φράγμα του Μόρνου κοντά στην ορεινή Ναυπακτία, το χωριό Κάλλιο που ήταν βυθισμένο.. αναδύθηκε! Στην λίμνη Κρεμαστών στα σύνορα Αιτωλοακαρνανίας – Ευρυτανίας, η στάθμη του νερού έχει πέσει κατά 40 μέτρα! Στο φράγμα Πείρου Παραπείρου αναδύθηκε πλήρως το εκκλησάκι του χωριού Τόσκες, το οποίο βυθλιστηκε με την κατασκευή του φράγματος. Κάθε χρόνο το εκκλησάκι φαινόταν τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά ποτέ ολόκληρο. Φέτος φάνηκε… και το προαύλιό του όπως φαίνεται σε ένα βίντεο με drone του Βασίλη Μαυρομύτη! Η έντονη ξηρασία που πλήττει την Δυτική Ελλάδα αποκαλύπτει τις συνέπειές της, όχι μόνο στη γεωργία και την ύδρευση, αλλά και στο τοπίο που διαμορφώνουν τα τεχνητά έργα της περιοχής.
Αντίστοιχες εικόνες παρατηρούνται σε άλλες τεχνητές λίμνες, όπου η μείωση της στάθμης του νερού φέρνει στο φως σημεία που κάποτε ήταν βυθισμένα. Αναρωτιέται κάποιος, αν στο μέλλον, η υποχώρηση του νερού θα αποκαλύψει ακόμη περισσότερα σημεία του παρελθόντος, όπως τα σπίτια του χωριού Τόσκες, το οποίο “θυσιάστηκε” για τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης στο φράγμα. Σύμφωνα με τους κατοίκους του Καλλίου Φωκίδος, τέτοια ξηρασία έχουν να δουν από το 1987.
Η ξηρασία, που γίνεται όλο και πιο συχνό φαινόμενο λόγω της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο αλλάζει τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τους φυσικούς πόρους, αλλά και επηρεάζει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Η εικόνα των αναδυόμενων μνημείων μάς υπενθυμίζει τη διαρκή σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τις συνέπειες των παρεμβάσεών μας σε αυτή.
Στο Αστέρι Τριταίας, αν σήμερα κάποιος περάσει από «111», δεν θα δει μόνο το εκκλησάκι, αλλά πολύ περισσότερα κτίσματα. Παρόμοια, αλλά πολύ χειρότερη, είναι η εικόνα στο φράγμα του Πηνειού στην Ηλεία από το οποίο αρδεύεται μέγα μέρος της πεδιάδας της Ηλείας αλλά και της Αχαϊας. Εκεί δεν αποκαλύπτεται μόνο η εκκλησία του χωριού, αλλά σχεδόν ολόκληρο το χωριό που σκεπάστηκε από το φράγμα! Η τεχνητή λίμνη δεν φαίνεται πια από μακριά, ενώ μέχρι πριν 2-3 χρόνια ο καθένας θα μπορούσε να την δει από τον επαρχιακό δρόμο!
Στη Δυτική Πελοπόννησο σε Αχαΐα και Ηλεία, σε δύο από τους πιο παραγωγικούς νομούς που δέχονταν μέχρι πρότινος τεράστιους όγκους βροχής κάθε χρόνο, είχε να βρέξει σχεδόν 6 μήνες. Μόνο αυτή την εβδομάδα και την προηγούμενη σημειώθηκαν κάποιες βροχές αλλά και πάλι όχι ικανές για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αρκεί να επισημάνουμε πώς το ρεκόρ σε χιλιοστά βροχής στην Δυτική Ελλάδα είχε το Αιτωλικό με 32mm.
Η μακρά περίοδος της ανομβρίας έχει ήδη αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην αγροτική παραγωγή, αλλά τα χειρότερα είναι μπροστά. Οι ελιές, για παράδειγμα, φαίνεται να έχουν καρπό, πολύ περισσότερο από πέρυσι. Για να αναπτυχθεί περισσότερο ο καρπός και να υπάρξει μεγαλύτερη παραγωγή από ό,τι τα δύο τελευταία χρόνια, που «οδήγησαν» την τιμή του λαδιού στα 15 ευρώ το λίτρο, πρέπει να υπάρξουν συνεχείς, αλλά λογικής έντασης βροχές το επόμενο δίμηνο!
Αν η ανομβρία συνεχιστεί η «αποδοτικότητα» στην ελιά θα είναι μικρή! Όπως λένε οι γεωπόνοι, αν ο καιρός μετά από τη μακρά περίοδο ανομβρίας γίνει ακραίος με χαλάζι και πολύ ισχυρής έντασης βροχές, μεγάλο μέρος των καρπών θα πέσει από τα δέντρα και θα χαθεί. Αλλά και για τα κηπευτικά, αν ο καιρός συμπεριφερθεί με ακραίο τρόπο, η κατάσταση δεν διαγράφεται ρόδινη…!