Αν και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ήταν αρκετά γαλαντόμα με την Αχαΐα σε σχέση με την ανάπτυξη ολοήμερων τμημάτων διευρυμένου ωραρίου, 148 δημοτικά και νηπιαγωγεία, οι αχαιοί γονείς τούς γύρισαν την πλάτη.
Κατά τ΄ άλλα η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις και κυρίως χωρίς μάσκες, ράπιντ τέστ και όλες τις παρενέργειες της πανδημίας. Τα εκπαιδευτικά κενά είναι ελάχιστα και οι μαθητές παρέλαβαν τα βιβλία τους, όπως και το ωρολόγιο πρόγραμμα η εφαρμογή του οποίου ξεκινάει από σήμερα κανονικά σε όλες τις σχολικές μονάδες.
Το στοίχημα της νέας σχολικής χρονιάς ήταν η αποδοχή των ολοήμερων τμημάτων με διευρυμένο ωράριο, έως τις 5.30 μ.μ. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε προχωρήσει στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, ώστε να στηρίξει τη λειτουργία τους. Φαίνεται όμως ότι το στοίχημα αυτό χάνεται, καθώς οι γονείς δεν το επέλεξαν για τα παιδιά τους. Συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το ολοήμερο ως θεσμό φύλαξης και όχι ως συμπληρωματικό θεσμό στον βασικό κορμό εκπαίδευσης των παιδιών. Ετσι προτίμησαν τον παλαιό τύπο ολοημέρου που σημαίνει παραλαβή του παιδιού, είτε στις 3 μ.μ., είτε στις 4 μ.μ. ανάλογα με το πρόγραμμά τους. Οπως αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς επιλέγουν να παίρνουν τα παιδιά τους την ώρα που σχολάνε από την εργασία τους και ακολούθως να κάνουν τον προγραμματισμό τους παρά να έχουν σε εκκρεμότητα την παραλαβή του παιδιού και να βγαίνουν ξανά από τα σπίτια τους για να πάνε στο σχολείο. Αλλοι πάλι τα έχουν εντάξει σε φροντιστήρια ή αθλητικά και μουσικά τμήματα επομένως η παράταση της παραμονής τους στο σχολείο θα τους έβγαζε εκτός προγράμματος.
Εληξε η προθεσμία δήλωσης εκ μέρους των γονέων για την ένταξη των παιδιών στον νέο τύπο ολοημέρου, και η πρώτη εικόνα δείχνει ότι είναι διερευνητέο, εάν θα λειτουργήσουν 20 τμήματα.