ΑΧΑΪΑ: Παρελθόν αποτελούν -προς το παρόν- οι ακραίες περιπτώσεις αυθαιρεσιών στον αιγιαλό

    Ημερομηνία:

    Παρελθόν αποτελούν -προς το παρόν- οι ακραίες περιπτώσεις αυθαιρεσιών στον αιγιαλό. Σύµφωνα µε την Κτηµατική Υπηρεσία Αχαΐας, οι καταγγελίες από λουόµενους για επιχειρήσεις που µπλοκάρουν το µεγαλύτερο µέρος στον αιγιαλό µε καρέκλες, οµπρέλες και τραπεζοκαθίσµατα, για το δίµηνο Μάιος – Ιούνιος 2025 είναι µόλις 51.

    Αφορούν κυρίως επώνυµες αναφορές που έχουν γίνει, µέσω της ψηφιακής πλατφόρµας «MyCoast», στο υπουργείο Οικονοµικών. Σύµφωνα µε την Κτηµατική, περισσότερες από τις µισές καταγγελίες που έγιναν έχουν ήδη ελεγχθεί και έχουν επιβληθεί και ποινές. Κατά τον προϊστάµενο της Κτηµατικής Υπηρεσίας Νοµού Αχαΐας Γιώργο Τσάφο, καταγράφεται κατά το δίµηνο Μαΐου – Ιουνίου του 2025 ένα 25% περίπου των καταγγελιών που είχαµε κατά την ίδια περίοδο του 2024.

    «Φέτος γίνεται µια πιο ορθολογική χρήση της πλατφόρµας «MyCoast» από τους πολίτες, ενώ και οι περισσότεροι καταστηµατάρχες φαίνεται ότι έχουν προσαρµοστεί στα νέα δεδοµένα που ισχύουν από το 2024 µε την αυστηροποίηση τόσο των ελέγχων όσο και των προστίµων. Η Υπηρεσία µας είναι σε ετοιµότητα, και σε περίπτωση αύξησης των καταγγελιών, µε την βελτίωση των συνθηκών του καιρού, θα είναι σε θέση να αντιµετωπίσει µεγαλύτερο όγκο εργασίας», αναφέρει.

    Προς ώρας δεν έχουν ξεκινήσει τα συνεργεία που βγαίνουν το Σαββατοκύριακο. «Γίνονται ήδη συστάσεις, όπου υπάρχει πρόβληµα µπαίνει και πρόστιµο. Θεωρώ ότι οι συνθήκες είναι πλέον αρκετά ώριµες ώστε τόσο οι λουόµενοι όσο και οι καταστηµατάρχες να λειτουργούν υπεύθυνα για την καλύτερη διαχείριση τυχόν προβληµάτων που θα προκύψουν µέσα στο καλοκαίρι», σύµφωνα µε τον κ. Τσάφο. Μέχρι στιγµής, οι έλεγχοι γίνονται µε συµβατικά µέσα, ωστόσο, καθώς θα προχωρά το καλοκαίρι και θα πυκνώνει η κίνηση στις παραλίες, θα επιστρατευτούν και drones για επόπτευση και αεροφωτογράφιση παραλιών.

    Προκειµένου να αποφευχθούν ζητήµατα υπερβολικής κάλυψης της παραλίας, µε αποτέλεσµα να µην µπορούν οι λουόµενοι να αξιοποιήσουν το ελεύθερο µέρος της, ο νόµος απαγορεύει την παραχώρηση ποσοστού άνω του 50% του συνολικού εµβαδού κάθε παραλίας. Επιπλέον, το ανώτατο εµβαδόν κάθε παραχώρησης καθορίζεται σε 500 τ.µ. Επίσης, είναι απαραίτητο µεταξύ των τµηµάτων που παραχωρούνται να υπάρχει απόσταση 6 µέτρων.

    Σε περίπτωση αυθαίρετης κατάληψης παραλίας επιβάλλεται πρόστιµο 4πλάσιο του ανταλλάγµατος που θα κατέβαλλε η επιχείρηση εάν είχε σύµβαση παραχώρησης µε βάση το ελάχιστο τίµηµα που προβλέπει το νοµοθετικό πλαίσιο, ενώ εκδίδεται και διαταγή σφράγισης και διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης που υλοποιείται εντός 24 ωρών. Από την άλλη, εάν υπάρχει σύµβαση παραχώρησης αλλά γίνεται υπέρβαση του παραχωρούµενου χώρου, επιβάλλεται πρόστιµο 4πλάσιο του ανταλλάγµατος που αντιστοιχεί στην επιπλέον έκταση που έχει καταληφθεί.

    ΓΝΩΜΗ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η Ε.Ε. όμηρος των ΗΠΑ και της Κίνας – Πώς βρέθηκε στη μέση των δύο υπερδυνάμεων

    Σε ένα γεωπολιτικό «πνιγμό» ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες...

    Εξαφάνιση της 17χρονης Άννας Μαρία Κ. από τον Άγιο Νικόλαο Αττικής – Είχε πάει σε νοσοκομείο και δεν γύρισε ποτέ στο σπίτι της

    Συναγερμό για την εξαφάνιση της 17χρονης Άννας Μαρίας Κ. από τον Άγιο...

    Τη νοσηλεία μας στο ΕΣΥ θα βαθμολογούμε σε λίγες μέρες – Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσιάζει το ψηφιακό εργαλείο

    «Βαθμό» στα δημόσια νοσοκομεία θα βάζουν από την ερχόμενη...

    Το Ozempic αλλάζει και πάλι τη μόδα – Τέλος τα plus-size ρούχα;

    Πριν από την πανδημία, το κίνημα υπέρ της αποδοχής...