Με αφορμή όσα έγιναν στις αρχές Ιουνίου στον Βόλο και το «Στεφανοβίκειο», όπου σε βάθος 160 μέτρων εντοπίστηκε μικρόβιο σαλμονέλας σε γεωμέτρηση νερού, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλαβαίνει δράση και προχωρά σε υγειονομικούς ελέγχους του πόσιμου νερού.
Η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Αννα Μαστοράκου δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στον τομέα της, συζητήθηκε μεταξύ άλλων το σοβαρό θέμα της ποιότητας του νερού. Η αφορμή δόθηκε με τα όσα έγιναν στον Δήμο Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας, όπου οι εκθέσεις των εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στις 31 Μαΐου από τον ΕΟΔΥ, έδειξαν έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, που έφτασαν ακόμα και στον θάνατο ενός ηλικιωμένου.
«Μπορεί εδώ να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα, όμως, θέλουμε να ενημερώσουμε ότι το πλαίσιο είναι διαφορετικό, η νομοθεσία έχει αλλάξει και είναι πολύ αυστηρή. Εχουμε καλή συνεργασία με τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις νερού και θέλουμε να τονίσουμε ότι επειδή πέφτει ο υδροφόρος ορίζοντας και υπάρχει υπεράντληση υδάτων, πιθανολογούμε ότι μπορεί να υπάρξει εισροή μικρόβιων στο νερό. Οποτε, αυτό που είδαμε είναι ότι προληπτικά υπάρχει ανάγκη χαρτογράφησης όλου του δικτυού νερού, και φυσικά πρέπει να τηρούνται όσα λέει ο νόμος με αυτόματη φθορίαση στις δεξαμενές» είπε η κυρία Μαστοράκου.
Η Περιφέρεια έχει την εποπτεία και όλο τον έλεγχο, και με τη συνδρομή των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης, το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε τυχαίες δειγματοληψίες σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, ώστε να γνωρίζει εάν υπάρχει πρόβλημα προκειμένου να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
ΝΕΡΟ ΜΕΧΡΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
Την ίδια ώρα, το θέμα της λειψυδρίας στην Αχαΐα παραμένει ψηλά στην ατζέντα των τοπικών φορέων, με την Περιφέρεια να εκπέμπει SOS. Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου, αποκαλύπτοντας στην «Π» ότι το νερό που υπάρχει στο φράγμα Πηνειού φτάνει με το ζόρι μέχρι τα μέσα Αύγουστου.
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι σοβαρά και έντονα στο θέμα του νερού. Το 90% των υδάτων πηγαίνει στην άρδευση και αυτό αρκεί για να καταλάβει κάνεις πόσο πολύτιμο είναι το νερό για τον πρωτογενή τομέα.
Το φράγμα Πηνειού είναι σε όρια συναγερμού και δεν μπορούμε να παρέχουμε το νερό όπως ζητά ο αγροτικός κόσμος και για αυτό έχουμε αρχίσει τις περικοπές γιατί όπως είναι σήμερα τα δεδομένα, δεν θα φτάσει μετά τα μέσα Αυγούστου. Ελπίζαμε την άνοιξη να βρέξει λίγο, αλλά αυτό δεν συνέβη και τώρα καλούμαστε να πάρουμε άμεσα μέτρα, προκειμένου το νερό να φτάσει για όλη την καλοκαιρινή περίοδο» δήλωσε στην «Π» ο Ανδρέας Φίλιας.
Εδώ και ένα μήνα, η Περιφέρεια βρίσκεται σε συζητήσεις με τους διαχειριστές του συστήματος άρδευσης για τις αναγκαίες περικοπές στην υδροδότηση των καλλιεργειών «διαφορετικά δεν θα βγει το καλοκαίρι» είπε ο κ. Φίλιας.
Ηδη η Περιφέρεια, με προχθεσινή απόφαση, χαμήλωσε κι άλλο τη στάθμη της ποσότητας του νερού που δίνεται στα μέλη του ΤΟΕΒ, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες, ώστε να γίνεται δικαιότερη κατανομή νερού.
Μάλιστα, η Περιφέρεια καλεί τους παραγωγούς να συνδράμουν και αυτοί στην προσπάθεια που γίνεται, γιατί το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ