Μέχρι πρότινος, τα κομματικά επιτελεία λογάριαζαν την Αχαΐα των 8 εδρών, την Αιτωλοακαρνανία των 5 εδρών και την Ηλεία των 4 εδρών (εφόσον ίσχυαν τα σενάρια μείωσης εδρών που κυκλοφορούσαν) με αποτέλεσμα να ζυγίζουν όχι μόνο τα πρόσωπα των ψηφοδελτίων, αλλά και τα υπόλοιπα που θα υπήρχαν για να υπολογίσουν τις πιθανές έδρες που θα κέρδιζαν.
Και ο υπολογισμός αυτός δεν είναι καθόλου εύκολος. Γι’ αυτό εξάλλου, τα κομματικά επιτελεία έχουν ειδικούς εκλογολόγους που «ξεψαχνίζουν» τους εκλογικούς νόμους και τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων ανά περιοχή.
Για παράδειγμα, στην Αχαΐα των 8 εδρών η Ν.Δ. πόνταρε σε δύο σίγουρες έδρες με κάποιες πιθανότητες για άλλη μία, ενώ στην Ηλεία των 4 εδρών θα μπορούσε να εκλέξει πιο άνετα τρεις έδρες.
Ωστόσο, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον νόμιμο πληθυσμό κάθε εκλογικής περιφέρειας, οι παλαιότεροι υπολογισμοί δεν ισχύουν και πλέον τα κομπιουτεράκια θα βγουν πάλι για να γίνουν νέοι υπολογισμοί.
Βέβαια, στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι ως προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση υπάρχει ο παράγοντας της απλής αναλογικής που μπορεί να ανατρέψει δεδομένα, καθώς όποιο κόμμα λάβει ποσοστό άνω του 3% πανελλαδικά θα εκλέξει βουλευτές.
Πάντως, η πρώτη εικόνα είναι ότι στο (πολύ σοβαρό) ενδεχόμενο που γίνουν και δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, τότε είναι πιθανό να επαναληφθεί το σκηνικό εδρών που υπάρχει και σήμερα