Αδιανόητο να μιλάμε για ανεμβολίαστους υγειονομικούς- Άμεση ανάγκη εμβολισμών και στην Αυτοδιοίκηση

    Ημερομηνία:

    Tης Κατερίνας Σολωμού, Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων

    Η χώρα μας και ο Νομός μας ειδικότερα, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων  κορωνοϊού και του εντοπισμού μεταλλαγμένων στελεχών του.

    Το αμέσως επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, γεγονός που επιβάλλει την επίδειξη υψηλού αισθήματος ευθύνης από όλους μας, πολλώ δε μάλλον από τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και έχουν προσφέρει τα μέγιστα μέχρι σήμερα για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

    Σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο, κατά τη οποία μάλιστα έχουμε και έξαρση των κρουσμάτων εντός των νοσοκομείων στην περιοχή μας, θεωρώ ότι είναι παράλογο να συζητάμε για το αν είναι υποχρεωτικός ή όχι ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τα εμβολιαστικά κέντρα.

    Συμφωνούμε άπαντες ότι είναι σεβαστό και αναφαίρετο  το δικαίωμα κάθε γιατρού και κάθε επαγγελματία υγείας να μην επιθυμεί τον εμβολιασμό του και κανείς βεβαίως δεν μπορεί να επιβάλλει το αντίθετο καθώς το Σύνταγμα προστατεύει την ελεύθερη βούληση του πολίτη.

    Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπορεί να  είναι αποδεκτό υπό  τις παρούσες συνθήκες έξαρσης του κορωνοϊού και της εμφάνισης μεταλλαγμένων στελεχών του, να εργάζονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα γιατροί και ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τη μετάδοση του ιού εντός των νοσοκομείων, σε χώρους δηλαδή όπου υπάρχουν ασθενείς τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε και όχι να τους μεταδίδουμε τη νόσο εμείς οι ίδιοι.

    Η στιγμή επιβάλλει σοβαρότητα και στοχευμένες κινήσεις και αυτό  σημαίνει ότι το Υπουργείο πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού.

    Είναι αδιανόητο να μιλάμε για ανεμβολίαστους υγειονομικούς που περιθάλπουν ασθενείς ή για χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού τους σε νοσοκομεία που είναι και εμβολιαστικά κέντρα!

    Δεν μπορούμε να παίζουμε με τη ζωή των ασθενών.

    Απαραίτητο επίσης κρίνεται να επεκταθούν και να επισπευσθούν οι εμβολιασμοί και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου που έρχονται σε συνεχή επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών σε καθημερινή βάση με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διασπορά.

    Θα αναφέρω χαρακτηριστικά τους υπαλλήλους  ιατρείων και διαγνωστικών κέντρων που καθημερινά βρίσκονται  σε στενή  επαφή με ασθενείς και θα πρέπει να προστατευθούν ώστε με τη σειρά τους να προστατεύουν.

    Τέλος, θέλω  να εστιάσω στους αιρετούς και τους υπαλλήλους της Αυτοδιοίκησης οι οποίοι ομοίως είναι εκτεθειμένοι σε δεκάδες επαφές καθημερινά.

    Ήδη τα ποσοστά κρουσμάτων στην Αυτοδιοίκηση, ιδίως δε στην Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού και δη στον νομό μας, είναι άκρως ανησυχητικά και θα πρέπει να θέσουν σε εγρήγορση  το Υπουργείο Υγείας.

    Αρκεί να φανταστούμε τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από το κλείσιμο Δήμων λόγω covid  και τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στους πολίτες, για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε μεγάλη τουριστική έκθεση- Το μήνυμα Σακελλαρόπουλου

    Η Δυτική Ελλάδα κάνει συνεχώς βήματα για αύξηση του...

    Συνελήφθη γνωστός ποδοσφαιριστής μετά από καβγά σε μπαρ

    Ο Ιβάν Τόνεϊ συνελήφθη από την αστυνομία του Λονδίνου, μετά από...

    Η απίστευτη σύλληψη αιρετού στα μπλόκα των αγροτών στην Αχαϊα! Σχημάτισαν δικογραφία!

    Παράξενο συμβάν στο Αίγιο με πρωταγωνιστή τον γραμματέα του...

    Αχαϊα: Μεγάλη αύξηση του αριθμού των νέων ιερέων

    Γιατί ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι γίνονται ιερείς; Είναι η...