Αυξάνεται –σχεδόν τριπλασιάζεται– το ποσοστό των φοιτητών που μπορούν να δεχθούν τα πανεπιστήμια μέσω κατατακτήριων εξετάσεων. Πρόκειται για απόφαση του υπουργείου Παιδείας που επιτρέπει την κινητικότητα των πτυχιούχων πανεπιστημίων και μεταλυκειακής εκπαίδευσης σε άλλα επιστημονικά αντικείμενα, ενώ θεωρείται ότι δίνει την ευκαιρία σε περιφερειακά τμήματα να αυξήσουν τον αριθμό των φοιτητών τους.
Ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε τμήμα θα αντιστοιχεί σε έως και 30% επί του συνόλου, από 12% που είναι σήμερα.
Ειδικότερα, κάθε χρόνο εκατοντάδες πτυχιούχοι διεκδικούν θέση σε πανεπιστημιακά τμήματα διαφορετικά από αυτό που σπούδασαν. Το κάνουν είτε επειδή θέλουν να σπουδάσουν στο τμήμα της πρώτης τους επιλογής (π.χ. εισήχθησαν και αποφοίτησαν από τμήμα βιολογίας ενώ η πρώτη τους προτίμηση ήταν ιατρική, ή εισήχθησαν σε τμήμα πολιτικών επιστημών ενώ επιθυμούσαν να σπουδάσουν νομική) είτε επειδή επιθυμούν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους, και το βιογραφικό τους, με ένα νέο πτυχίο, ίσως με καλύτερες προοπτικές στην αγορά εργασίας.
Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στη Σύνοδο Πρυτάνεων, το ποσοστό από 12% με νομοθετική ρύθμιση θα αυξηθεί στο 30%. Φυσικά πρόκειται για ανώτατο όριο, και όπως διευκρίνισε μιλώντας στην «Κ» ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, «τα τμήματα θα επιλέξουν ποιο ποσοστό θα θέσουν ανάμεσα στο 12% και το 30%».
Βεβαίως, όπως ανέφερε στην «Κ», «το πιθανότερο είναι τα τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων να επιλέξουν το ανώτατο όριο, 30%, για να προσελκύσουν φοιτητές, ιδίως εάν έχουν κενές θέσεις λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αντίθετα, τα περιζήτητα τμήματα των κεντρικών ΑΕΙ, τα οποία κάθε χρόνο διαμαρτύρονται ότι επιβαρύνονται ιδιαίτερα λόγω μετεγγραφών από τα περιφερειακά ΑΕΙ, θα επιλέξουν μικρότερο ποσοστό».
Η διαδικασία
Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στο τμήμα υποδοχής κάθε χρόνο από 1 έως 15 Νοεμβρίου. Οι κατατακτήριες εξετάσεις προγραμματίζονται κάθε χρόνο στο διάστημα μεταξύ 1ης και 20ής Δεκεμβρίου. Ετσι, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, «η αύξηση του ποσοστού έως και 30% θα ισχύσει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026». Αλλωστε, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι κατατακτήριες σε πολλά τμήματα.
Το εξάμηνο κατάταξης πτυχιούχων στο τμήμα ορίζεται από τη γενική συνέλευση της σχολής και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του εβδόμου εξαμήνου για τμήματα σχολών εξαετούς φοίτησης (ιατρικές) ή του πέμπτου εξαμήνου για τμήματα σχολών πενταετούς ή τετραετούς φοίτησης.
Οι επιτυχόντες συνήθως κατατάσσονται στο πρώτο ή στο τρίτο εξάμηνο, και ένα βασικό κριτήριο είναι η ακαδημαϊκή σχέση που έχει το πτυχίο τους με το αντικείμενο του τμήματος στο οποίο επιθυμούν να σπουδάσουν. Βεβαίως στην περίπτωση που ορισμένα από τα μαθήματα του τμήματος από το οποίο αποφοίτησαν οι επιτυχόντες, συμπίπτουν με μαθήματα του τμήματος υποδοχής, η συνέλευση του τμήματος υποδοχής ενδέχεται να αποφασίσει να απαλλάξει τους επιτυχόντες από τα μαθήματα αυτά. Σε κάθε περίπτωση οι επιτυχόντες απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν στις κατατακτήριες, εφόσον τα μαθήματα αυτά αντιστοιχούν σε μαθήματα του προγράμματος σπουδών του τμήματος υποδοχής.
Παράλληλα, στη Σύνοδο Πρυτάνεων ο κ. Πιερρακάκης δεσμεύθηκε στους πρυτάνεις να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κάνουν πιο ευέλικτες ορισμένες διαδικασίες των ιδρυμάτων. Μεταξύ αυτών είναι ο χρόνος εκλογής νέου καθηγητή σε κενή θέση. Σήμερα, η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες –διάστημα πολύ μεγάλο–, με ευθύνη πρωτίστως των ιδρυμάτων, χωρίς να λείπουν οι περιπτώσεις που οι φάκελοι «κολλούν» στο υπουργικό γραφείο προς υπογραφή.