Αφγανιστάν: ΔΝΤ και ΗΠΑ κλείνουν την «κάνουλα» των χρημάτων στους Ταλιμπάν

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι αναστέλλει τις χορηγήσεις στο Αφγανιστάν εξαιτίας της αβεβαιότητας ως τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    «Όπως πάντα, το ΔΝΤ καθοδηγείται από τις απόψεις της διεθνούς κοινότητας», εξήγησε μια εκπρόσωπός του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σαφήνειας στη διεθνή κοινότητα ως προς την αναγνώριση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, κατά συνέπεια η χώρα δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα ΕΤΔ (σ.σ. Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα) ή άλλους πόρους του ΔΝΤ», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον με 190 μέλη.

    Κανονικά το ΔΝΤ θα εκταμίευε την τελευταία δόση του προγράμματος δανεισμού που είχε συμφωνηθεί την 6η Νοεμβρίου 2020, ύψους 370 εκατ. δολαρίων. Η δεύτερη δόση, ύψους 149,4 εκατ. δολαρίων, είχε χορηγηθεί τον Ιούνιο. Απέμεναν περίπου 105,6 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος πίστωσης με σκοπό τη στήριξη της αφγανικής οικονομίας, που πέραν του πολέμου δοκιμαζόταν από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

    Ο άλλος χρηματοοικονομικός θεσμός της Ουάσινγκτον, η Παγκόσμια Τράπεζα, που το τρέχον διάστημα εμπλεκόταν σε περίπου 20 αναπτυξιακά προγράμματα στο Αφγανιστάν και έχει χορηγήσει κάπου 5,3 δισεκ. δολάρια από το 2002 στη χώρα, δεν είναι σαφές αν θα τα συνεχίσει. Επί του παρόντος, αποσύρει εσπευσμένα το προσωπικό της.

    Οι ΗΠΑ παγώνουν τα αφγανικά αποθέματα συναλλάγματος

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Federal Reserve, Fed για συντομία) δέσμευσαν το απόθεμα συναλλάγματος του Αφγανιστάν, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρουν δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ. Η κίνηση έχει σκοπό να εμποδιστούν οι Ταλιμπάν, που ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, να αποκτήσουν πρόσβαση στους πόρους αυτούς, σύμφωνα με πηγές ενημερωμένες σχετικά, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν στην εφημερίδα The Washington Post.

    Ο διοικητής της αφγανικής κεντρικής τράπεζας, ο Άτζμαλ Αχμάντι, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα αφού κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, ανέφερε μέσω Twitter χθες ότι στην Fed είναι αποτεθειμένα περίπου 7 δισεκ. δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού του Αφγανιστάν σε συνάλλαγμα. Περίπου 2 δισεκ. δολάρια είναι τοποθετημένα αλλού, σύμφωνα με τον κ. Αχμάντι.

    «Με δεδομένο ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται σε διεθνείς καταλόγους κυρώσεων, αναμένεται (…) ότι οι πόροι της χώρας θα παγώσουν και δεν θα έχει πρόσβαση» το ισλαμιστικό κίνημα, πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να ακυρώσει τη μεταφορά μεγάλων ποσών μετρητών σε δολάρια στο Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι Ταλιμπάν πλησίαζαν την Καμπούλ. Επικαλούμενη πηγές ενημερωμένες σχετικά, η εφημερίδα έγραψε ακόμη πως οι ΗΠΑ εμποδίζουν την πρόσβαση των Ταλιμπάν σε αφγανικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς στη Fed και άλλες αμερικανικές τράπεζες και προσπαθούν να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο το κίνημα να αποκτήσει πρόσβαση στα 500 εκατ. δολάρια που μπορούσε να λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    «Κανένας πόρος της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν στις ΗΠΑ δεν θα είναι διαθέσιμος στους Ταλιμπάν», ξεκαθάρισε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Τζέρναλ.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε εχθές να μην διακοπεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια του Αφγανιστάν που πλέον ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι οι υγειονομικές δομές παραμένουν πολύ ευάλωτες και στόχος επιθέσεων. «Η σταθερή πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των βασικών υγειονομικών υπηρεσιών και του ιατρικού υλικού, είναι θέμα επιβίωσης για τα εκατομμύρια των Αφγανών και δεν πρέπει να διακοπεί», προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός.

    «Μήνες βίας επιβάρυναν δραματικά το εύθραυστο αφγανικό σύστημα υγείας, που ήδη αντιμετώπιζε ελλείψεις απαραίτητου εξοπλισμού μεσούσης της πανδημίας Covid-19», προσθέτει ο ΠΟΥ, καλώντας «όλες τις πλευρές να σεβαστούν και να προστατέψουν τους πολίτες, το ιατρικό προσωπικό, τους ασθενείς και τις δομές υγείας».

    Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, 26 υγειονομικά ιδρύματα αποτέλεσαν στόχο επιθέσεων και 12 επαγγελματίες υγείας σκοτώθηκαν, καθιστώντας την ασφάλεια των δομών υγείας “σημαντική πρόκληση”, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, πολλές δωρήτριες χώρες ανθρωπιστικής βοήθειας, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ, παραμένουν επιφυλακτικές.

    Από τη Δευτέρα ήδη, το Βερολίνο, ένας από τους 10 μεγαλύτερους δωρητές της Καμπούλ, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την αναπτυξιακή του βοήθεια, η οποία αντιπροσώπευε ποσό σχεδόν 250 εκατομμυρίων ευρώ για φέτος.

    Συνεχίζοντας την επιτόπια δραστηριότητα του, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι στην «Καμπούλ και σε άλλες μεγάλες πόλεις αυξήθηκαν τα κρούσματα διάρροιας, υποσιτισμού, υψηλής αρτηριακής πίεσης, τα κρούσματα με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κορονοϊού και επιπλοκές στην αναπαραγωγική υγεία».

    Ο ΠΟΥ επιμένει επίσης στην «άμεση» ανάγκη για «την πρόσβαση των γυναικών σε γυναικείο προσωπικό υγείας», προκειμένου να αποσοβηθεί ο μη μικτός χαρακτήρας που υποστηρίζεται από τους Ταλιμπάν, οπαδούς μιας ακραίας εκδοχής του ισλαμικού νόμου.

    Τα Ηνωμένα Έθνη απομακρύνουν μέρος των εργαζομένων της UNAMA

    Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών άρχισε διαδικασία εκκένωσης μέρους των υπαλλήλων του που είναι παρόντες στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπός του, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Περίπου εκατό υπάλληλοι του ΟΗΕ θα μεταφερθούν στην Άλμα Άτα, στο Καζακστάν, εξήγησε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για ξένους ή Αφγανούς.

    «Πρόκειται για προσωρινό μέτρο που επιτρέπει στον ΟΗΕ να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στον λαό του Αφγανιστάν με όσο λιγότερα προβλήματα είναι δυνατόν και, ταυτόχρονα, μειώνει τους κινδύνους για το προσωπικό», εξήγησε και υπογράμμισε πως ο Οργανισμός παραμένει «δεσμευμένος» να συνεχίσει την αποστολή αρωγής στους Αφγανούς.

    Η UNAMA, η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, απασχολεί περίπου 300 ξένους και πάνω από 700 Αφγανούς στην Καμπούλ, όπου βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις της. Οι αντάρτες του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν μπήκαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, σχεδόν 20 χρόνια αφού εκδιώχθηκαν από την εξουσία με την επέμβαση διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Η ταχύτατη επικράτηση των Ταλιμπάν, που εκμεταλλεύθηκαν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάιο, προκάλεσε χάος στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν από τη Δευτέρα να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη που έστειλαν άλλες χώρες για να απομακρύνουν υπηκόους τους και αφγανούς συνεργάτες τους.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΣΟΚ Αχαΐας: Στεφάνι από την Κατερίνα Σολωμού για τους ήρωες των Σελλών

    Σε ανακοίνωση του Ν.Ε. Αχαιας του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται: Παρευρεθήκαμε σήμερα...

    Καλάβρυτα! Τζιπ έπεσε σε χαντάκι και έπιασε φωτιά! ΦΩΤΟ

    Μια περιπέτεια που παραλίγο να τους στοιχήσει τη ζωή...

    Ο Ιάσονας Φωτήλας …καρναβαλίζεται

    Σε ανάρτησή του ο υφυπουργός Πολιτισμού, βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας...

    AXAIA: Κυνηγός πυροβόλησε 55χρονο

    Eνας 55χρονος κυνηγός τραυματίστηκε από πυροβολισμό συντρόφου του σε ορεινή...
    Best Shop