Αφγανιστάν: Καταπίεση των γυναικών από τους Ταλιμπάν – «Δεν τις αναγνωρίζουν ως ανθρώπινα όντα»

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Αφγανές απηύθυναν σήμερα από τον ΟΗΕ ηχηρή έκκληση υπέρ μιας διεθνούς δράσης προκειμένου να τερματιστεί «το απαρτχάιντ των φύλων» που επιβλήθηκε στη χώρα τους από τους Ταλιμπάν.

    «Σήμερα τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχουν στο Αφγανιστάν», δήλωσε η Μαχμπούμπα Σεράζ ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη με την ευκαιρία μιας συζήτησης για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν.

    Αυτή η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια δήλωσε ότι “έχω βαρεθεί” να κρούω μάταια τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στη χώρα.

    Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία στις 15 Αυγούστου 2021 οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις γυναίκες και τα κορίτσια: έκλεισαν τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις περισσότερες επαρχίες και τους απαγόρευσαν να εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα τους ζήτησαν να καλύπτονται εντελώς όταν βρίσκονται έξω από το σπίτι τους.

    “Οι Αφγανές είναι πλέον στο έλεος μιας ομάδας η οποία είναι βαθιά κατά των γυναικών και δεν τις αναγνωρίζει ως ανθρώπινα όντα”, επεσήμανε η Ραζία Σαγιάντ, μια Αφγανή δικηγόρος και πρώην επίτροπος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν.

    “Οι γυναίκες αυτής της χώρας δεν υπάρχουν (…) Μας έχουν εξαφανίσει”, κατήγγειλε η Σεράζ.

    Η ίδια ζήτησε από τους αξιωματούχους του ΟΗΕ να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο για να αντιστρέψουν την κατάσταση.

    “Σας παρακαλώ όλους: σας παρακαλώ, αν το Συμβούλιο μπορεί να κάνει κάτι, ας το κάνει”, υπογράμμισε, ζητώντας τους να πάψουν να συζητούν το θέμα, αν αυτό δεν οδηγεί κάπου.

    Η Σεράζ ζήτησε, όπως και άλλοι, από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να συστήσει μια επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών, αρμόδιων για την καταγραφή όλων των παραβιάσεων που διαπράττονται στο Αφγανιστάν, με στόχο να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

    “Μόνο ο Θεός ξέρει τι είδους ωμότητες δεν έχουν καταγγελθεί”, προειδοποίησε.

    Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν Ρίτσαρντ Μπένετ επίσης υπογράμμισε τη σημασία να ενισχυθεί το ζήτημα της λογοδοσίας και επεσήμανε ότι η κατάσταση στη χώρα μπορεί να συγκριθεί με “απαρτχάιντ των φύλων”.

    Ο ΟΗΕ κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι παρενοχλούν τις εργαζόμενές του στη χώρα

    Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι εκφοβίζουν και παρενοχλούν τις εργαζόμενές του στη χώρα, αφού σήμερα συνέλαβαν και κράτησαν προσωρινά για να τις ανακρίνουν τρεις γυναίκες.

    Τρεις Αφγανές που εργάζονται για τον ΟΗΕ “απομονώθηκαν και κρατήθηκαν προσωρινά για να ανακριθούν” από ένοπλους άνδρες ασφαλείας που ανήκαν στις αφγανικές αρχές, κατήγγειλε σήμερα σε ανακοίνωσή της η Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA), χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

    Η UNAMA επεσήμανε ότι έχει παρατηρήσει “αύξηση των ενεργειών παρενόχλησης των γυναικών εργαζομένων” και ζήτησε “να τερματιστούν άμεσα όλες αυτές οι ενέργειες εκφοβισμού και παρενόχλησης”. Ο ΟΗΕ επέμεινε ότι οι αρχές του Αφγανιστάν θα πρέπει να προσφέρουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του προσωπικού του στη χώρα.

    Ο Μπιλάλ Καρίμι, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, απέρριψε τις κατηγορίες. “Οι πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η UNAMA δεν είναι αληθείς (…) κανείς δεν κρατήθηκε”, υπογράμμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

    “Υπήρξε μια συγκέντρωση γυναικών στην Κανταχάρ και όταν ζητήσαμε εξηγήσεις από τις γυναίκες, ανακαλύψαμε ότι ήταν εργαζόμενες του ΟΗΕ. Μετά από αυτό αφέθηκαν ελεύθερες”, πρόσθεσε.

    Ο Καρίμι δεν εξήγησε για ποιο λόγο είχε πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση, ούτε πόσες γυναίκες συμμετείχαν σε αυτή.

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Χαμηλοί μισθοί, υψηλό κόστος στέγης

    Ο πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την αγοραστική δύναμη...

    Line sitters: Αυτό είναι το νέο… επάγγελμα που κάνει θραύση

    Κάποτε θα έμοιαζε σαν αστείο. Ωστόσο στην εποχή της...

    Οι μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής – Ολη η Ελλάδα «φοράει» αθλητικά

    Οι εποχές που τα αθλητικά είδη απευθύνονταν μόνο σε...

    Γιατί μια φωτογραφία από το 2000 έγινε viral το 2025;

    Ήταν Μάρτιος του 2000, όταν η Νικόλ Κίντμαν και ο Τομ Κρουζ βρέθηκαν...
    Best Shop